Skip to main content

Baden in het goud

Om middernacht peddelen op de stille noordelijke wateren – veel dichter bij ‘baden in het goud' zul je waarschijnlijk nooit komen!

Het is stil. Echt heel stil. Het is net na middernacht en wij peddelen langs de kust van Helgeland. Terwijl onze kajakken zachtjes door de fjord glijden zien we Svartisen, de op één na grootste gletsjer in Noorwegen, machtig opdoemen in het landschap. Aan de voet van die duizenden tonnen ijs peddelen we ons een weg door het labyrint van de rauwe archipel, om de gletsjer van dichtbij te kunnen bekijken.

Op het moment dat de middernachtzon tevoorschijn komt, wordt hij weerspiegeld in het kraakheldere water – warm, gouden licht strekt zich uit over het wateroppervlak. 'Je peddelt echt rechtstreeks de zon in', zegt Anne Maria Leune, een noordse kajakinstructrice.

'Het is alsof je in goud baadt.'
– Anne Maria Leune

De noodzaak van stilte

De manier waarop een kajak heel stil door het water snijdt, zachtjes voortglijdend op de maat van je peddelslagen, is bijna hypnotiserend. Natuurlijk geldt dat ook voor kanoën op meren en rivieren. Maar wat echt in je geheugen gegrift zal staan is als je dat beleeft in de Noordelijke IJszee, in het licht van de middernachtzon.

Je zou denken dat de doodsangst om in het water te vallen je van al dat moois zou afleiden. Maar hier ten noorden van de poolcirkel is het water ‘s nachts onvoorstelbaar stil. De enige golven die je ziet komen van je eigen peddels. 'Je peddelt in het holst van de nacht, dus er zijn heel weinig boten of stilteverstorende geluiden vanaf het land. Het is een gevoel van echte sereniteit,' zegt Leune.

De ervaren instructrice van Rocks & Rivers is ervan overtuigd dat kajakken bij nacht een therapeutisch effect heeft.

'Ik denk dat in onze moderne wereld, met overal om ons heen geluiden en drukte en waar mensen zelfs muziek in hun oren hebben als ze boodschappen lopen te doen, er behoefte is aan een diepere stilte. Wij noorderlingen cultiveren die stilte, zoals we dat vele generaties lang op zee hebben gedaan,' legt Leune uit.

De zee in hun bloed

De sporen van die generaties zijn te zien vanuit de kajak. Je ziet oude vissersdorpjes langs de kust – karakteristieke houten hutten in prachtige heldere kleuren. Eeuwenlang werd gedroogde en gezouten kabeljauw uit deze wateren geëxporteerd naar het Europese continent via het Hanzestadkantoor in Bergen, in ruil voor granen en andere handelswaar. Tot op de dag van vandaag is de export van vis een vitaal onderdeel van de economie in dit gebied. Noorwegen exporteert elk jaar voor vele miljarden euro’s aan vis naar het vasteland en nog verder.

Om die reden is het kunnen omgaan met de zee – en ervan kunnen leven – voor noorderlingen altijd cruciaal geweest. 'In de jaren 50 van de vorige eeuw leefde er op het eiland Bolvær een jonge knul die elke dag anderhalve kilometer langs de ruige kust roeide, alleen om naar school en weer thuis te komen,' zegt Bjørn Erik Jansen, een kajakgids in Brønnøysund. 'Onze handen gebruiken om de zee te overbruggen, dat zit ons in het bloed. En dat heeft ons niet alleen welvaart gebracht, maar ook een levensstijl die we nog steeds koesteren.'

Dicht bij de natuur

Al peddelend in het licht van de middernachtzon leer je al snel dat een kleine kajak heel groot wordt. Het water mag dan wel vlak zijn – de omgeving is dat absoluut niet. Bij de meeste begeleide tours vaar je langs een divers en heuvelachtig terrein.

Op één van die routes, bij Engavågen (ongeveer twee uur rijden van het dorp Bodø), kun je de vele wonderen ontdekken rondom de puntige eilanden van Meløy. 'Je start in een stille baai om te wennen aan het zitten in een kajak. Vandaar glijd je langs kleine eilandjes en bergtoppen van soms wel 600 meter hoog, en alles is ondergedompeld in dat speciale licht van de middernachtzon,' vertelt Anne Maria Leune.

'Vanuit een kajak kun je verborgen schatten van het noorden ontdekken die op geen enkele andere manier echt goed te zien zijn. De kajak is voor ons noorderlingen een manier om zo dicht mogelijk bij onze natuur te komen als we maar kunnen, en wij vinden dat onze bezoekers dat ook moeten kunnen ervaren.'

Alsof dat allemaal niet genoeg is, bieden veel tours je ook nog de mogelijkheid om je eigen avontuur te creëren, door van je kajaktour een kampeertour te maken. In alle vrijheid kun je dan gaan vissen, mediteren, of simpelweg op jacht gaan naar de perfecte foto van de middernachtzon. Slapen is natuurlijk ook een optie.

Nieuwsgierige bruinvissen

Je hoeft je daar op zee niet alleen te voelen, ook al is het na middernacht. Je krijgt namelijk heel waarschijnlijk gezelschap van één of twee wakkere gasten. 'De bruinvissen hier zijn erg nieuwsgierig en vinden het vaak leuk om roeiers op te zoeken,' lacht Leune. Deze kleine tandwalvissen lijken veel op dolfijnen, maar hebben een kortere snuit.

Als je interesse eerder uitgaat naar vliegende wezens: de route bij Engavågen stopt bij een arendsnest. 'Je peddelt daar letterlijk onder het nest door. Da’s behoorlijk cool,' zegt Leune.

Volgens de noordse veterane is kajakken of kanoën absoluut één van de beste manieren om de helderheid van de middernachtzon te beleven. 'Vanuit een kajak waardeer je de middernachtzon op een complete en hele andere manier. Vanuit een kajak kun je ook verborgen schatten van het noorden ontdekken die op geen enkele andere manier echt goed te zien zijn.'

Peddel in Noord-Noorwegen

Filter je zoekopdracht en bekijk onderstaande aanbiedingen.

Recent bekeken pagina's