Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Lofoten Lofoten
Credits
Lofoten.
Photo: Lene K. Jonasson / visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

Dit zijn onze beste tips

We willen graag zien dat je het in Noorwegen naar je zin hebt, en zoveel mogelijk van je tijd hier geniet. Tevreden gasten komen namelijk terug, en voordat je het weet heb je vrienden voor het leven gemaakt. Het is dan ook logisch dat wij graag onze beste tips voor een leuk verblijf graag delen.

Het alfabet met tips en feiten

Alcohol

Om wijn of beer in Noorwegen te kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn. De minimumleeftijd voor sterke drank is 20 jaar.

Bier is bijna overal te koop, maar op weekdagen vóór 20.00 uur en op zaterdagen voor 18.00 uur. Wijn, sterke dranken en sterke bieren zijn te koop in de Vinmonopolet-winkels. Je vindt deze in de meeste grote steden.

Beperkingen

Niets is onmogelijk, maar als je een beperking hebt, is het wel handig om je reis te plannen. Dat maakt alles net wat gemakkelijker ... De meeste operators gaan ver om reizigers met een beperking te helpen, mits ze het vroeg genoeg weten.

Budgetreizen

Ja, die bestaan. Bekijk hier onze 10 tips voor een budgetvakantie.

Eisen voor visums en paspoorten

Bezoekers vanuit de Schengenlanden hoeven geen paspoort of visum mee te nemen wanneer ze Noorwegen bezoeken. Een geldige en geschikte ID-kaart is wel verplicht. Een Europese ID-kaart of een Europees paspoort wordt aanbevolen.

Spitsbergen behoort niet tot de Schengenlanden: iedereen die het eiland wil bezoeken, moet zijn paspoort meenemen. De Europese ziekteverzekeringskaart is niet geldig op  Spitsbergen. We raden je daarom dringend aan om een reisverzekering af te sluiten voordat je het eiland bezoekt.

Elektriciteit

Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen dé standaard.

Je kunt het gewone Europese stopcontact gebruiken.

Bijna alle elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Gebruik het lichtnet dus zonder gewetensproblemen.

Feestdagen

De Noorse feestdagen zijn: nieuwjaarsdag (1 januari), Internationale dag van de arbeid (1 mei), Dag van de grondwet (17 mei) en Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december). De datums voor Pasen, Hemelvaartsdag, Witte zondag en Witte maandag verschillen per jaar.

De meeste winkels zijn op feestdagen gesloten. Bovendien rijdt het openbaar vervoer minder. Behalve op Eerste en Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag zijn veel restaurants en bars wel geopend.

Vele musea zijn open op zondag en op feestdagen. Ze zijn dan wel gesloten op maandag.

Geld

In Noorwegen betaal je met "kroner", afgekort als "NOK". En nu we het toch over geld hebben:  hoe veel moet je als fooi betalen en met welke onkosten moet je rekening houden?

Huisdieren

Zorg ervoor dat je de volledige instructies van de Noorse Autoriteit voor Voedselveiligheid gelezen hebt voordat je aan je reis begint. Honden, katten en fretten uit alle EU-landen moeten een huisdier paspoort, ID-markering en geldige inenting tegen hondsdolheid hebben. Honden moeten worden gecontroleerd op lintworm, minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst. Kleine knaagdieren, siervogels en konijnen moeten een geldig invoervergunning ontvangen van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid. Bepaalde soorten honden zijn verboden in Noorwegen. Noorwegen is een van de weinige landen waar geen hondsdolheid voorkomt, dankzij de hoge bewustzijn en strikte regels.

Er zijn extra regels voor niet EU-landen. Voor meer informatie die je niet kunt vinden op de website van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid, kun je contact opnemen met de Noorse ambassade of het consulaat in Nederland.

Internet

In de meeste steden heb je goed bereik, hetzij via een data-abonnement of via wifi in cafés en openbare ruimten. Mobiel internet werkt echter minder goed in dunbevolkte gebieden.

De meeste hotels bieden gratis internettoegang op hun kamers. Als internet echt belangrijk voor je is, kun je beter wel eerst even informeren voordat je een kamer boekt.

Veel bussen, snelbussen en treinen zijn voorzien van wifi, maar vaak moet je je registreren. Bovendien zijn de mogelijkheden van dergelijke voorzieningen beperkt.

Kleding

Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Neem dus kleren mee die je over elkaar kunt dragen. Op die manier kun je meer of minder kleding dragen, afhankelijk van de temperatuur. We raden je ook aan om minimaal één warme trui, een waterbestendige jas en/of paraplu en comfortabele wandelschoenen, schoenen of sneakers mee te nemen.

Kom je tijdens de winter, dan zijn een overjas, sjaal, handschoenen en warme schoenen onmisbaar.

In de lente en herfst zijn een waterbestendige broek en waterbestendige schoenen aan te raden.

In de zomer zijn de eisen minder hoog. Vergeet echter niet dat zelfs de zomeravonden en -nachten koel kunnen zijn. Dat geldt natuurlijk helemaal in de bergen.

LGBT

De meeste ontmoetingsplaatsen en aanbiedingen voor LGBT's zijn te vinden in grote steden, zoals Oslo, Bergen and Trondheim.

Naar huis bellen

Bel "00", gevolgd door je landcode, het netnummer en het telefoonnummer.

Op de meeste mobiele telefoons kun je een "+" intoetsen in plaats van "00".

Wanneer je met een mobiele telefoon naar huis belt, kun je het best een lokale simkaart kopen of huren: dat is goedkoper.

Op reis naar Noorwegen

Of je nu het vliegtuig neemt, de trein of de bus of de boot: wij kunnen je helpen  om in Noorwegen te komen.

Roken

Binnen roken is in de meeste openbare ruimten verboden. Je mag dus niet roken in hotels, bars, restaurants en andere gelegenheden waren gerechten en dranken worden geserveerd.

Om in Noorwegen tabak te kunnen kopen, moet je minimaal 18 jaar zijn.

Telefoonnummers voor noodgevallen

  • 110 - Brandweer
  • 112 - Politie
  • 113 - Ambulance
  • 120 - Kustwacht
  • 22 59 13 00 - Gifinformatiecentrum
  • 1412 TDD (teksttelefoon voor doven en slechthorenden)

Tijdzone

Noorwegen valt binnen de Centraal-Europese Tijdzone (CET), dus één uur voor de gecoördineerde wereldtijd (UTC+1).

Tolwegen

Noorwegen heeft veel tolwegen, maar de meeste ervan zijn niet zo duur. Je hoeft bovendien niet eens af te remmen om te betalen. Neem je de auto naar Noorwegen? Lees dan alles over de AutoPass.

Trouwen

Natuurlijk kun je trouwen in Noorwegen, maar dat vereist wel wat voorbereiding. Neem allereerst contact op met de Noorse ambassade in jouw land voor meer informatie.

Veiligheid

We zien je graag terug. Lees daarom onze tips over veiligheid in de bergen, op het water en op de weg.

Vreemde talen

De meeste Noren spreken redelijk Engels, met name de jongeren.

Velen hebben ook Duits, Frans of Spaans op school geleerd, maar hun vaardigheden kunnen verschillen.

Winkeltherapie

Lees alles wat je moet weten over winkelen in Noorwegen.

Zomertijd

De zomertijd begint altijd op de laatste zondag in maart en duurt tot de laatste zondag van oktober.

De tijd gaat in de zomer één uur vooruit, zodat er een uurtje daglicht van de morgen naar de avond schuift.

Loop waar je wilt,

maar raak niet blut

en pas op dat je niet verdwaalt

Versta de plaatselijke bewoners

De taal een beetje verstaan zal je veel helpen, niet in de minste zin door de toch al hulpvaardige bewoners die het zeer zullen waarderen dat een bezoeker de plaatselijke taal een beetje leert. Deze lijst zal je een eindje op weg helpen.

Ja = Ja
Nee = Nei
Dank je wel = Takk
Excuses = Unnskyld meg
Hallo = Hallo

Trein = Tog
Bus = Buss
Metro = T-bane
Tram = Trikk
Station = Stasjon
Vliegveld = Flyplass

Ziekenhuis = Sykehus
Ambulance = Legevakt
Brandweer = Brannvesenet
Politie = Politi

Eten = Mat
Drinken = Drikke
Alcohol = Alkohol
Alcoholvrij = Alkoholfritt
Vegetarisch = Vegetar
Allergisch = Allergisk

Bonnetje = Kvittering
Rekening = Regning
Contant geld = Kontanter
Creditcard = Kredittkort

Dag = Dag
Week = Uke
Maand = Måned
Jaar = År
Vandaag = I dag
Gisteren = I går
Morgen = I morgen

Maandag = Mandag
Dinsdag = Tirsdag
Woensdag = Onsdag
Donderdag = Torsdag
Vrijdag = Fredag
Zaterdag = Lørdag
Zondag = Søndag

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad