Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Kåfjord Kåfjord
Credits
Kåfjord.
Photo: Magnus Ström / www.nordnorge.com / Kåfjord
Campaign
Partner
Ad

Zwerven waar je maar wilt

In Noorwegen heeft iedereen onbeperkt recht op toegang tot het platteland, inclusief de nationale parken.

Buitenrecreatie is een belangrijk onderdeel van de Noorse nationale identiteit, en één reden voor dat is omdat we kunnen gaan en staan waar we maar willen. Zo lang het maar open en niet omheind is, geeft het recht van vrije toegang, ook soms het zwerfrecht genoemd, ons de vrijheid om van de vrije natuur te genieten hoe we willen, en waar we maar willen. En van dat recht mogen onze bezoekers ook genieten.

Er zijn natuurlijk wel wat regels en richtlijnen, maar daar zijn er niet zoveel van en die zijn simpel genoeg om te onthouden.

Het recht van vrije toegang was oorspronkelijk een traditioneel volksrecht uit lang vervlogen tijden, maar sinds 1957 is het in de nationale wetgeving opgenomen als het moderne "allemannsretten" - dit zorgt ervoor dat het recht bewaard blijft en dat de natuur voor iedereen beschikbaar blijft.

Het basisprincipe is simpel: Wees zorgzaam en bedachtzaam. Beschadig niets, en laat alles achter zoals je het zelf graag zou vinden. Eenvoudig, toch?

Zoals je kunt zien, dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en bezoekers die de belangen van boeren en landeigenaren, andere gebruikers, en het milieu in acht nemen.

Wat kan allemaal?

Je mag een tent opzetten, of onder de sterren slapen, overal op het Noorse platteland, in de bossen en bergen, met uitzondering van akkers, andere bebouwde velden en bermen. Ook moet je minimaal 150 meter afstand houden van het dichtbijzijndste bewoonde huis of berghut.

Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven, moet je toestemming van de landeigenaar hebben. Dit geldt niet voor woeste gronden zoals bergen of afgelegen wildernis.

Plaatsen waar de kamptoiletten geleegd kunnen worden zijn aangegeven. Kamptoiletten elders ledigen is streng verboden.

Open vuren zijn niet toegestaan in bossen of aan de bosrand tussen 15 april en 15 september. Hou er echter rekening mee dat je geen schade aanbrengt als je een kampvuur maakt buiten deze perioden.

Kortom, je kunt bessen, paddenstoelen en wilde bloemen plukken, echter gelden er speciale regels voor kruipbramen in delen van Noord-Noorwegen. Ook mag je zonder vergunning vissen in zout water, zolang het voor eigen gebruik is.

Waar mag het allemaal?

Het recht op vrije toegang geldt voor het open land, wat soms wordt uitgelegd als land wat niet omheind en niet gecultiveerd is. In Noorwegen dekt deze term vrijwel alle kusten en waterkanten, veengebieden, bossen en bergen. Kleine eilandjes van ongecultiveerd land gelegen in gecultiveerd land worden ook gezien als open land.

Het geldt niet voor omheind land in privé-eigendom, en hieronder valt gecultiveerd land, zoals geploegde velden, ongeacht of er gewassen op staan, weilanden, tuinen, jonge bosaanplant, bouwterreinen en industriegebieden.

Echter mag je wel weer gebruik maken van weilanden en velden van 15 oktober tot 30 april zolang de grond bevroren is of bedekt met sneeuw. Let er op dat de wetsterm "omheind land"  niet per sé hoeft te betekenen dat het land ook fysiek omheind is.

Meer over het recht van vrije toegang.

Ontdek meer over dit recht en waar je het kunt uitoefenen

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad