Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge The new sound of Peer Gynt
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge The new sound of Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Het nieuwe geluid van Peer Gynt

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ter ere van de 150e verjaardag van ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen hebben vier opkomende artiesten nieuwe versies gemaakt van composities die Edvard Grieg ooit voor het toneelstuk schreef.

Feestelijke viering van Henrik Ibsens Peer Gynt

Op 14 november 2017 is het 150 jaar geleden dat het bekendste toneelstuk van Noorwegen werd geschreven. Zoiets gaat niet ongemerkt voorbij.

Het jubileum van Henrik Ibsens ‘Peer Gynt’ wordt op verschillende plaatsen in Noorwegen gevierd. Eerder dit jaar werd het startsein gegeven met het Peer Gynt festival in Vinstra in de Gudbrandsdalenvallei. Het jaarlijkse festival vond plaats in het dicht beboste gebied met zijn steile bergen waar de auteur werd geïnspireerd om het drama te schrijven.

“Ibsen schreef het stuk als een 4,5 uur durend gedicht, met als boodschap: wat is het verschil tussen jezelf zijn en voldoende jezelf zijn”, verklaart de Noorse acteur Dennis Storhøi.

Storhøi wordt alom geroemd vanwege zijn vele vertolkingen van de hoofdfiguur in het toneelstuk: Peer Gynt.

Het stuk van Henrik Ibsen is niet zomaar een verhaal. Het gaat over Noorwegen in de jaren 60 van de 19e eeuw, toen veel mensen het traditionele gezinsleven op een boerderij verruilden voor een leven in de stad. Daarnaast is Peer Gynt een verhaal over de gewone man en de uitdagingen en conflicten waar we in ons leven allemaal mee te maken krijgen. En om die reden is het stuk vandaag de dag nog steeds actueel.

Volgens Storhøi ligt de genialiteit van Ibsen erin dat hij mannen en vrouwen op elk moment perfect weet te verbeelden.

Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

“Hij moet een enorm inzicht hebben gehad in hoe sterkten en zwakten in mensen werken”, voegt hij toe.

Om de 150e verjaardag van het stuk te vieren, hebben vier Noorse muzikale talenten hun eigen versies gemaakt van drie composities die Edvard Grieg schreef voor het stuk, namelijk ‘Ochtendstemming’, ‘In de hal van de bergkoning’ en ‘Anitra’s Dans’.

Luister naar de verschillende nummers en lees hieronder meer over de artiesten.

De verjaardag van Peer Gynt

‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen werd in 1867 uitgebracht, maar pas negen jaar later voor het eerst vertoond, in het Christiania Theater. Sindsdien zijn overal ter wereld talloze verschillende versies van het stuk opgevoerd. Peer Gynt is nog steeds een van de beroemdste toneelstukken ter wereld.

Een bekende versie van Peer Gynt is de jaarlijkse voorstelling in de open lucht in Gålåvatnet in Gudbrandsdalen.

In het Ibsen Museum in Oslo vind je eindeloos veel informatie over het leven en het werk van de schrijver.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE

Ter ere van de 150ste verjaardag van Peer Gynt heeft de Noorse publieke omroep NRK een documentaire gemaakt over de theaterproductie in Gålå. Je kunt de documentaire hier bekijken (alleen in het Noors).

Documentary Peer Gynt.
Photo: Screenshot from nrk.no

Voorstellingen en evenementen

Het contrast tussen natuur en het moderne leven van alledag is continue een bron van inspiratie voor veel Noorse artiesten. Lees meer over komende culturele evenementen en voeg extra betekenis toe aan je reis.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad