Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Siv Øyunn Kjenstad Video Thumbnail - vimeo - Siv Øyunn Kjenstad Siv Øyunn Kjenstad
Video Thumbnail - vimeo - Siv Øyunn Kjenstad Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Øyunn

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ter ere van de 150e verjaardag van ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen hebben vier opkomende artiesten nieuwe versies gemaakt van composities die Edvard Grieg ooit voor het toneelstuk schreef.

De Grieg groove

Øyunn is de artiestennaam van drumster, zangeres en componiste Siv Øyunn Kjenstad. Øyunn maakt melodieuze, pakkende en eerlijke muziek, herkenbaar aan heldere melodieën en hippe drumgrooves. In het nummer ‘For a Moment’ dat ze produceerde voor het Peer Gynt-project, zingt en speelt ze alle instrumenten zelf. In liveacts treedt Øyunn solo op of met verschillende andere musici. Ze is een van de belangrijkste opkomende drummers van Noorwegen, en alom geroemd vanwege haar karakteristieke, gelijkmatige groove en haar vermogen om te luisteren en op een expressieve, dynamische en natuurlijke manier muziek te maken met andere artiesten.

“Mijn indruk van Peer Gynt is dat als een situatie ongemakkelijk wordt, hij gewoon wegloopt.”

De in Oslo wonende drumster heeft overal ter wereld opgetreden met de Bugge Wesseltofband en daarnaast samengewerkt met talrijke andere gerenommeerde pop- en jazzmusici. In dat brede scala van muzikale expressies weet ze altijd haar geheel eigen geluid en spontane benadering tot uitdrukking te brengen.

Dit jaar werkt Øyunn aan een opdracht voor Oslo World. In 2015 werd haar band Øyunn door het Noorse dagblad Dagsavisen uitgeroepen tot ‘beste band van het jaar’.

Siv Øyunn Kjenstad Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Kjell Ruben Strøm

Wat ging er door je heen toen je werd gevraagd voor dit project?
“Ik dacht: wat een onwijs gave kans. Vanuit muzikaal oogpunt was het een enorme uitdaging en ik vond het fantastisch om met film te werken.”

Waarom koos je ervoor om Anitra's Dans te vertolken?
“Omdat dat me het meest aansprak. Het is heel pakkend, maar tegelijkertijd ook niet kapotgespeeld. Door dit project raakte ik ook meer geïnteresseerd in de persoon van Peer Gynt. Ik zie hem als een soort karikatuur van hoe we zelf soms vluchten voor de realiteit als dingen ongemakkelijk worden. Dat is het uitgangspunt voor de tekst in het lied ‘For a Moment’.

Wat voor relatie heb je met ‘Peer Gynt’?
“Ik wist dat het stuk begint met de zin ‘Peer, je liegt!’ en ik wist zo’n beetje waar het over ging. Maar ik zag het stuk deze zomer voor het eerst en dat was echt een superervaring. Peer Gynt is een ontzettend interessante persoonlijkheid. Ik denk dat hij eigenlijk alleen maar gelukkig wil zijn, maar in andere omstandigheden had hij misschien andere keuzes gemaakt. Hoewel het stuk 150 jaar geleden door Ibsen werd geschreven, is het vandaag de dag nog steeds relevant.”

Wat voor relatie had je vóór dit project met de muziek van Edvard Grieg?
“Ik heb mijn hele leven in verschillende contexten naar zijn muziek geluisterd. Grieg is op veel manieren heel erg visueel. Ik vind het ook heel erg pakkende muziek, met een compleet eigen muzikale taal. De muziek van Edvard Grieg herken je altijd meteen.”

Welke drie culturele evenementen zou je aanbevelen als je bezoekers uit het buitenland kreeg?
“Hm... maar drie? Er is in Oslo zoveel te doen op cultureel gebied. Van dans en theater tot clubs die allerlei concerten organiseren – van de grootste zalen zoals Oslo Spektrum en Sentrum Scene/Rockefeller tot Jazzscene, Riksscenen, Cafeteatret, Blå, en verder ook heel veel kleinere clubs. Ik zou ze ook meenemen naar een goed festival, zoals Vossajazz tijdens Pasen. Dat heeft een cool programma, terwijl je overdag kunt gaan snowboarden of een concert in de bergen kunt gaan meemaken.”

Waar ga jij in Noorwegen naartoe voor je inspiratie? 
“Ik vind het geweldig om in Oslo te wonen, maar inspiratie kan ik overal in Noorwegen opdoen. Bijvoorbeeld op de Bergensbanen spoorweg in Noord-Noorwegen. Tromsø is een gave stad – het is heel stads, heeft een geweldige culturele scene maar tegelijkertijd kun je overal de frisse zeelucht inademen. Verder heb ik een speciale band met plaatsen als Inderøya in Trøndelag, Trondheim, Voss, Bergen, en Oppdal – dat zijn perfecte plekken voor inspiratie.”

Hoe voelt het om in 2017 in Noorwegen artiest te zijn? 
“Ik vind het echt geweldig om hier musicus en drummer te zijn. Noorwegen is een land dat cultuur op ware waarde weet te schatten. Het werk van een musicus vraagt veel inzet en de wil om te ontwikkelen door buiten je eigen comfortzone te stappen. Voor mij was het belangrijk om goede instrumenten te vinden zodat ik fysiek en mentaal optimaal kan functioneren. Ik mediteer en doe aan Timani (spiercoördinatie speciaal voor musici).”

Luister naar Øyunns ‘For A Moment’

Siv Øyunn Kjenstad Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Innovation Norway
PLAY VIDEO
De verjaardag van Peer Gynt

‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen werd in 1867 uitgebracht, maar pas negen jaar later voor het eerst vertoond, in het Christiania Theater. Sindsdien zijn overal ter wereld talloze verschillende versies van het stuk opgevoerd. Peer Gynt is nog steeds een van de beroemdste toneelstukken ter wereld.

Een bekende versie van Peer Gynt is de jaarlijkse voorstelling in de open lucht in Gålåvatnet in Gudbrandsdalen.

In het Ibsen Museum in Oslo vind je eindeloos veel informatie over het leven en het werk van de schrijver.

Voorstellingen en evenementen

Het contrast tussen natuur en het moderne leven van alledag is continue een bron van inspiratie voor veel Noorse artiesten. Lees meer over komende culturele evenementen en voeg extra betekenis toe aan je reis.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad