BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Exploring the fjords on a bicycle
Exploring the fjords on a bicycle.
Photo: Rapha

Denen op de fiets

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een groep fanatieke Deense amateurfietsers heeft een nieuw fietsparadijs op de weg ontdekt in de steile, kronkelende wegen in Fjord-Noorwegen.

Net als veel andere sportbeoefenaars zijn fietsers altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging – en dan graag iets dat wat extremer is dan hun laatste fietsroute. Kim Sivert Jensen, grafisch ontwerper en al meer dan 10 jaar enthousiast amateurfietser, was met vier andere fietsers van de Rapha Cycling Club in Kopenhagen op zoek naar een nieuw avontuur op twee wielen.

Fietsuitdagingen in het noorden

Aangezien Bergen in september 2017 de Wereldkampioenschappen Wielrennen organiseerde, kreeg Noorwegen uiteraard hun volle aandacht.

“Het was fantastisch dat de Wereldkampioenschappen Wielrennen dit jaar in Noorwegen plaatsvonden, want daardoor kregen we een beeld van de fietsomstandigheden in het land en het soort beklimmingen dat je kunt verwachten”, vertelt Kim bij terugkeer van de trip. “Als je bijvoorbeeld in Mallorca hebt gefietst, zijn er massa's klassieke beklimmingen waar je het met andere fietsers over kunt hebben. Dat kan ik nu ook doen met Noorwegen: ik kan nieuwe beklimmingen bespreken en bovendien zeggen dat ik stukken van de WK-route heb gereden.”

Rapha biking
Rapha biking.
Photo: Rapha/FjordNorway.com

Iets totaal anders

Kim en zijn vrienden kregen al snel door dat de bergen rondom de stad Bergen totaal anders waren dan wat ze in Zuid-Europa gewend waren.

“De Noorse natuur is echt heel ruig. Je hebt kliffen aan twee kanten met een zwarte lijn er dwars doorheen, en dat is de weg. En het houdt niet op. We hebben een aantal keren gedacht: OK, nu zijn we bij de top, en dan kwam er weer een bocht en bleek dat we er nog steeds niet waren.

Hoewel iedereen die erbij was ervaring had met fietsvakanties in Zuid-Europa, kwamen ze er al snel achter dat Noorwegen minder makkelijk was dan ze dachten.

“Noorwegen heeft beklimmingen die in elk geval net zo zwaar zijn als wat je in het zuiden tegenkomt en misschien zelfs nog wat extremer. Een paar jongens vertelden dat ze nog nooit in zulk wild landschap hadden gefietst”, vervolgt Kim. “Dus als je in bent voor een zware tocht die net wat anders is dan anders, moet je absoluut naar Noorwegen.”

“De Noorse natuur is echt heel ruig. Je hebt kliffen aan twee kanten en daar loopt een zwarte lijn dwars doorheen, en dat is de weg. En het houdt niet op.”

“De Folgefonna gletsjer is compleet wild”

Een van de beklimmingen sprong er specifiek uit. Folgefonna, zo’n 100 kilometer ten westen van Bergen, is een gletsjer en skiresort op 1651 meter.

“Tijdens de 18 kilometer lange klim naar Folgefonna, zakt de temperatuur van 16 graden in de vallei naar 2-3 graden op de top. En dan kom je boven, en dan zie je ineens mensen op ski’s staan. Dat is echt heel maf. Als je hoogte en wildernis zoekt, moet je echt hiernaartoe”, aldus Kim. “Folgefonna heeft op- en afwaartse hellingen van 19%; op sommige plekken hebben mensen zelfs 22% genoteerd. En ook al zijn het maar korte afstanden, je fiets staat daar dus echt compleet stil. Dat is iets dat ik had onderschat. Maar, als je op zoek bent naar een wat extremere fietsroute, moet je dit echt proberen.

Maar, eh, regent het daar niet altijd?

Deense fietsers noemen het grillige weer vaak de achilleshiel van Noorwegen. Maar hoewel de weersverwachting natuurlijk niemand voor de gek houdt, vindt Kim dat het weer op zich geen nadeel hoeft te zijn.

“Ik begrijp het best, maar iets compleet anders doen dan Nice of Mallorca heeft absoluut zijn charme. En qua ligging is Noorwegen natuurlijk gewoon erg aantrekkelijk. De Noorse bergen zijn veel dichterbij dan die in Zuid-Europa. Het weer en al die waanzinnige beklimmingen maken het hier extremer. Maar dat weer is tegelijkertijd ook een stuk van de uitdaging. Bovendien kun je aan de ene kant van de berg zon hebben en aan de andere kant regen – da’s supercool!

“Het weer en al die waanzinnige beklimmingen maken het hier extremer. Maar dat weer is tegelijkertijd ook een stuk van de uitdaging. Bovendien kun je aan de ene kant van de berg zon hebben en aan de andere kant regen – da’s supercool!”

Fjord Norway
Fjord Norway.
Photo: Rapha

Voor iedereen wat

Als de fietsmanie nog vrij nieuw voor je is maar je een nieuwe uitdaging zoekt, laat je dan niet ontmoedigen door de wilde natuur en genadeloze beklimmingen in Noorwegen. Er zijn fietsopties voor alle niveaus en capaciteiten.

Voor wie nieuwsgierig is naar de extremere kant van Noorwegen, wijst Kim op het belang van een behoorlijke uitrusting, evenals goede planning voor het beklimmen van de steilste hellingen.

“In Noorwegen heb je andere versnellingen nodig dan in Zuid-Europa. Ik dacht in het begin dat ik mijn versnellingen niet zou hoeven veranderen voor de Noorwegentrip. Maar toen ik er eenmaal was, bleek ik voortdurend de ‘paniekversnelling’ te gebruiken. Ik fietste met 39/28, wat in feite betekent dat ik geen ritme had. Het is dus echt heel belangrijk om goede versnellingen te hebben in Noorwegen.”

Mooi ruig landschap

Er is nog iets waardoor de Noorwegentrip totaal anders was dan een fietsvakantie in Zuid-Europa: zeilen! Voor Kim vormde de zeiltocht een groot deel van de algemene Noorwegenervaring.

“De zeiltocht door de fjord was helemaal te gek. We konden onze ogen nauwelijks geloven toen we ‘s ochtends wakker werden... We hadden zoiets van: wat is dit? In de Ban van de Ring? Ik vind het hier mooier dan in Zuid-Europa. Noorwegen is duidelijk mooi ruig.”

Kim vond de accommodatie ook heel speciaal – vooral vergeleken met tochten meer naar het zuiden.

Hij lacht: “in Nice was ons principe: ‘hoe goedkoper, hoe beter’, maar in Noorwegen hadden we een heel speciale ervaring. We hebben er geslapen in een paar idioot goede en ontzettend authentieke hotels. Het was ver boven onze verwachting.”

Meer noordse avonturen

Kim is van plan nog vele jaren in het zadel te blijven zitten, want hij houdt nou eenmaal van fietsen, maar ook vanwege de vriendelijke atmosfeer onder fietsers. En dit was zeker niet zijn laatste fietsavontuur naar het noorden. De trip in de Noorse bergen heeft zijn verwachtingen ruim overtroffen.

“Nee, dit was absoluut niet de laatste trip in Noorwegen”, zegt hij. “Ik hoop dat ik de volgende keer aan mijn fietsmaten kan laten zien hoe cool Noorwegen is.”

Dat betekent overigens niet dat hij zijn fietsvakanties in Zuid-Europa compleet heeft verruild voor de frisse Noorse berglucht. Hoewel...

“Als het weer in Noorwegen eind augustus net zo lekker zou zijn als in Nice, zou ik absoluut voor Noorwegen kiezen! Enne, ze moeten hier ook wat betere koffie gaan zetten, maar dat zal met de tijd wel komen”, lacht hij. “Maar, als ik zo kijk naar al onze indrukken, denk ik dat Noorwegen zo maar eens een nieuwe hotspot voor fietsers kan worden.”

“Als het weer in Noorwegen eind augustus net zo lekker zou zijn als in Nice, zou ik absoluut voor Noorwegen kiezen!”

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Veiligheid op twee wielen

​Tips om u recht en smal te houden

Op de wegen in Noorwegen gelden dezelfde verkeersregels en verkeersborden voor fietsers als automobilisten. Blijf rechts rijden, geef aan wanneer je wilt afslaan, en rijdt niet onder invloed.

Houd je aan de algemene verkeersregels en -borden. Op voetpaden mag gefietst worden, maar je moet er wel je snelheid aanpassen. Fietsen is verboden op de snelweg en andere vierbaanswegen. Steek bij het links of rechts afslaan je hand uit om richting aan te geven. Draag op de fiets altijd een helm. Een reflecterend hes is altijd een goed idee, vooral op drukke wegen. Alleen kinderen onder de 10 jaar mogen als passagiers mee op de fiets.

Wat je fiets moet hebben

In het donker of bij slecht zicht: wit of geel licht vóór en rood licht achter, een rode reflector achter, witte of rode reflectoren op de pedalen, twee onafhankelijk van elkaar werkende remmen, een fietsbel.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven