Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Moskenes, Lofoten Moskenes, Lofoten
Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Singletrack avonturen

In een razend tempo vanaf een bergrug naar beneden door dichte bossen, of met de mountainbike door open terrein. Dit is pas vrijheid.

Het ontwijken van rotsen, wortels en takken… staat gelijk aan geluk? Voor veel mensen die met de mountainbike over een singletrack naar beneden suizen is dit de ultieme adrenalinekick, die niet gauw wordt geëvenaard.

Dankzij het recht van toegang kan iedereen in Noorwegen genieten van de natuur. Dit betekent dat je, in principe, bijna overal met de fiets naartoe kunt (vraag de lokale bevolking of er misschien uitzondering zijn, of kijk naar de verschillende borden). Dunbevolkt, weinig grote steden, uitgestrekte bossen, berglandschappen en de prachtige uitzichten zijn kenmerkend voor Noorwegen.

De Noren houden ervan om alle mogelijkheden met de fiets uit te vinden – zo gaan ze fatbiken in de winter, mountainbiken over de hoogvlaktes, een berg beklimmen op een mountainbike, een fiets huren bij de off-road fietsgebieden met singletracks en flow-trails (waarbij je zelf minder hoeft te trappen) of gewoon het onbekende tegemoet.

Vergeet niet dat de natuur topprioriteit heeft tijdens je avonturen. Probeer geen nieuwe paden te maken, wees voorzichtig, wees aardig tegen wandelaars en andere fietsers en verminder je snelheid als je iemand tegenkomt. Op deze manier heeft iedereen het naar zijn zin. Plezier is belangrijker dan de kilometers. Draag voor de zekerheid altijd een helm.


Hallingdal

Singeltrack mountainbiken
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie, Ål Hallingdal
Singeltrack mountainbiken

Een singletrack is dezelfde breedte als een mountainbike. Dit moet niet worden verward met een dienstweg of brandweg, omdat hier een 4WD (vierwielaandrijving) off-road voertuig kan rijden. Deze singletracks worden soms ook als wandelpaden gebruikt. Ze lopen door de bossen of over bergen en vlaktes. De singletracks kunnen heel verschillend zijn, sommige zijn vlak, terwijl andere zijn bezaaid met stenen en wortels.

Enkele trails, vooral in speciale mountainbike gebieden, zijn enorm vlak en geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en vaardigheid – alhoewel het alsnog een uitdaging vormt voor professionals met een hogere snelheid. Andere trails zijn, uiteraard, van nature uitdagend.


Top 5 mountainbike plekken

Henrik Alpers is de toonaangevende in Noorwegen voor alles wat met fietsen te maken heeft. Naast vele initiatieven en activiteiten, is hij ook de hoofdredacteur bij Landevei, een tijdschrift voor mountainbike enthousiastelingen. Alpers noemt zijn 5 favoriete mountainbike plekken. Een singletrack buitenkansje en attracties voor fietsers.

1. Hafjell Fietspark

Hafjell is snel uitgegroeid tot het epicentrum voor fietsers. Het onderschatte mountainbike gedeelte van het park is net als het gedeelte voor downhillen zeker het proberen waard. Het nabijgelegen Sjusjøen mountainbike park biedt gelijkwaardige spannende fietsmogelijkheden

2. Trysil Fietsarena

Trysil is al bekend als de grootste wintersportbestemming van Noorwegen, maar staat sinds kort ook bekend om zijn fietsmogelijkheden. Trysil Fietsarena heeft meer dan 100 kilometer aan familievriendelijke singletracks en gemarkeerde routes, zowel in de bergen als in de bossen. Het singletrack terrein Gullia zit bomvol uitdagingen voor het hele gezin. Met de Fjellekspressen lift ben je tijdens de zomer binnen no-time in de bergen.

3. Arendal singletrack: Tungvekteren

Tungvekteren, Arendal

Tungvekteren, Arendal.
Photo: Thomas Brynjulf Svendsen/Froland Kommune

Een leuke, 8 kilometer lange weg met veel aangrenzende tracks. Het traject heeft verschillende grondoppervlakten en charmante houten bruggen gemaakt door lokale timmerlieden. Tungvekteren is pas een paar jaar geleden geopend, maar is nu al een favoriet onder families en mountainbikers. In het gebied rondom Arendal zijn er ook nog genoeg routes om te fietsen. Voor meer informatie over Tungvekteren kun je contact opnemen met Arendal Singletrack.

4. Nordmarka

Bijna geen enkele hoofdstad heeft zo’n immens, bewaard bos op fietsafstand van het stadscentrum. De startpunten Holmenkollen, Frognerseteren, Sørkedalen en Sognsvann zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer van Oslo. Als je op zoek bent naar meer avontuurlijke mountainbiketochten is Nordmarka een bezoek waard. Na een lange dag fietsen heeft Nordmarka verschillende hutten en traditionele eetgelegenheden, waaronder Ullevålseter.

5. Finnemarka

De diverse uitdagingen van Drammensmarka en Finnemarka zijn goed voor zowel families als mensen die op zoek zijn naar een lange fietstocht. In de Drammen regio zijn er verschillende uitgangspunten, zoals Ulevann Krokstad Skauen, Engersetra en Drammen Skisenter.


Other Mountain Biking offers

Op die fiets

Manieren en gezond verstand tijdens het fietsen

Mooie wegen om op te rijden is geen recht, maar een voorrecht. De Noorse organisatie voor Mountainbiken (NOTS) vraagt iedereen om attent te zijn op de fiets- en skipaden. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Wees attent en maken plaats voor voetgangers en skiërs.
 • Ga niet te snel, zo voorkom je gevaar of overlast voor anderen.
 • Vermijd het maken van nieuwe paden.
 • Fiets over de ski-tracks niet meer dan nodig is.
 • Rijd niet op kwetsbare paden net na perioden van hevige regenval.
 • Rijd niet in de ski-tracks met ijzel.
 • Maak de weg niet wijder.
 • Draag je fiets door moerassen om diepe groeven te voorkomen.
 • Blokkeer het achterwiel niet tijdens afdalingen van steile hellingen.
 • De fietser die bergop fietst heeft voorrang.
 • Vermijd de meest populaire ski-pistes tijdens de piekuren in het weekend en op feestdagen.

Recht van toegang

Zwerf gerust rond

In Noorwegen mag je bijna overal wandelen. Openluchtrecreatie vormt een onlosmakelijk deel van de nationale identiteit en is ook vastgelegd in de wet. Je mag vrijelijk van de prachtige natuur genieten en net zoveel frisse lucht inademen als je maar wilt, zolang je je afval meeneemt en respect toont voor het Noorse landschap.

Het recht om te zwerven (‘allemansretten’) is een eeuwenoud traditioneel recht, dat sinds 1957 ook is opgenomen in de Wet op de Openluchtrecreatie. Het garandeert dat iedereen de natuur kan ervaren, zelfs in grotere gebieden die niet van de staat zijn.

De belangrijkste regels zijn heel simpel: Wees attent en bedachtzaam. Beschadig de natuur en de omgeving niet. Laat het landschap achter zoals jij het zelf zou willen aantreffen.

Het recht op vrije toegang geldt voor het open land, wat soms wordt uitgelegd als land wat niet omheind en niet gecultiveerd is. In Noorwegen dekt deze term vrijwel alle kusten en waterkanten, veengebieden, bossen en bergen. Kleine eilandjes van ongecultiveerd land gelegen in gecultiveerd land worden ook gezien als open land.
 

Zie al onze toplijsten

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad