There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels - een ander hotel
Thon Hotels - met een geweldig ontbijt
Radisson Blu - ontdek je favoriete bestemmingen
The Historic Hotels en Restaurants - charmante hotels
PURE Hotels - beleef de leukste momenten
Widerøe - de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
Momondo - vind goedkope vluchten
AutoEurope - altijd een vlotte huurervaring
Nettbuss - reis met de bus door Noorwegen
Stena Line - Veerboten van en naar Noorwegen
Buro Scanbrit - vakantie voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia - spannende tochten door Noorwegen
Hvitserk - expedities en avontuurlijke vakanties
Norske - dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway - reizen op maat
Hurtigruten - 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjordline.com - Ferry naar Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Op je huid vallen plots ontelbare, ijskoude, microscopisch kleine deeltjes. Je hebt moeite om je ogen open te houden en de kietelende rondvliegende dingetjes doen je lachen. Dit moet wel sneeuw zijn!
De volgende 24 uur zal de oranje machine aan je linkerkant tonnen van dit spul uitspuwen. De steile helling die je zo dadelijk gaat afsuizen op je brede alpineski’s heeft zes zulke sneeuwkanonnen.
’We kunnen het skiseizoen tot eind april rekken dankzij een volledig geautomatiseerd systeem. De halfpipe blijft zo intact en open tot midden mei voor onze vaste en bezoekende snowboarders,’ zegt Mads Mørch, een voormalig professioneel alpinist die zich beroepshalve voorstelt als ’sneeuwmanager’. Hij begon in 2003 met de voorbereiding van de pistes in het Oslo Winter Park met de hulp van sneeuwkanonnen die geleidelijk aan technisch steeds beter geworden zijn.
Hij staat nog steeds aan de leiding van het onderhoud van de 18 pistes in het populaire skicentrum van de hoofdstad. Dit ligt op 530 meter en met het openbaar vervoer of met de auto kom je er op 20 minuten vanuit het centrum van Oslo. Het gebruik van deze machines vol witte magie gaat dateert uit het midden van de jaren ’80, toen ze voor het eerst ingezet werden in het grotere skigebied Hemsedal.
Mørch en zijn team starten de sneeuwproductie op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius. Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat, dat via geavanceerde sproeiers kleine waterdeeltjes naar buiten schiet, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw maken - een kunst op zich:
De eerste sneeuwkanonnen dateren uit het midden van de jaren ’80 in het skigebied in Hemsedal.
De sneeuwproductie begint op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius.
Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat dat kleine waterdeeltjes naar buiten sproeit, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw van een sneeuwkanon heeft een textuur die dicht aanleunt bij hagel of bevroren regendruppels en smelt niet zo gemakkelijk als echte sneeuw.
In een kantoor van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) bestudeert professor Trygve Magne Eikevik een nieuw baanbrekend project om witte poedersneeuw onder je voeten te kunnen voelen op plaatsen waar er in de winter doorgaans geen vlokje sneeuw valt.
Het project dat door staat gefinancierd wordt, test een nieuw type machine dat energie-efficiënter en milieuvriendelijker zou moeten zijn dan de machinale kracht die vandaag de dag gebruikt wordt. Het is een nieuw type pomp gebaseerd op het koelingsmechanisme dat je bijvoorbeeld in koelkasten terugvindt. Je gebruikt de kou om sneeuw te maken en het warmteoverschot om andere zaken te verwarmen, zoals kraanwater of een heel gebouw. ’Het is een win-winsituatie,’ belooft Eikevik.
De wetenschappers staan voor de uitdaging om deze machines energie-efficiënter te maken en tegelijkertijd nog steeds 100 meter aan skipistes en -paden per dag te creëren.
’De methode van moeder natuur om sneeuw te maken is lastig te imiteren. De individueel gevormde sneeuwkristallen die je naar beneden ziet dwarrelen, komen van bevroren water dat veel tijd nodig heeft om gevormd te worden. De eerste sneeuwapparatuur in het midden van de jaren ’70 slaagde er enkel in sneeuw te maken met een textuur die eerder doet denken aan hagel, kleine kogeltjes of bevroren regen. Aan de andere kant heeft deze soort sneeuw het voordeel een solide basis te zijn voor de pistes, want het smelt niet zo snel als natuurlijke sneeuw,’ legt professor Eikevik uit.
Dit alles zorgt voor prima omstandigheden voor alpineskiën. Hoe zit het dan met de sneeuwman die we willen maken door twee sneeuwballen in de sneeuw te rollen en af te werken met een wortel die als neus moet dienen?
’Je wacht best op natuurlijke sneeuw als je een sneeuwman wilt maken. Het mag geen poedersneeuw zijn, maar eerder natte sneeuw,’ zegt Mads Mørch van het Oslo Winter Park terwijl hij zijn thermosfles opendraait voor een snelle koffiepauze bij de piste.
De oranjegeschilderde machines die mooi samen gaan met de andere kleurige skioutfits zul je steeds vaker terugvinden op de vele zonnige pistes en paden in Noorwegen. Dankzij het harde werk van de machines kun je rekenen op verlengde, ononderbroken skiseizoenen met verse sneeuw die soms maar enkele meters van je ontbijttafel verwijderd is.
Dan zal de natuurlijke sneeuw af en toe naar beneden komen dwarrelen, je huid raken en het kunstmatig aangelegde fundament alleen maar verfraaien zoals een minutieus gebreid tapijt.
Sneeuw maken - een kunst op zich:
De eerste sneeuwkanonnen dateren uit het midden van de jaren ’80 in het skigebied in Hemsedal.
De sneeuwproductie begint op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius.
Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat dat kleine waterdeeltjes naar buiten sproeit, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw van een sneeuwkanon heeft een textuur die dicht aanleunt bij hagel of bevroren regendruppels en smelt niet zo gemakkelijk als echte sneeuw.
Sneeuw die valt of door de lucht vliegt:
Snøkrystall – sneeuwkristal
Snøflak – sneeuwvlok
Snøfjom – kleine sneeuwvlok, sneeuwstof
Snøfjukse – grote sneeuwvlok
Snøkjerring – heel grote sneeuwvlok
Hagl – hagelsteen
Kunstsnø – kunstmatige sneeuw
Sneeuw die al op de grond ligt:
Kram – vochtige sneeuw, geschikt voor sneeuwballen
Slaps – natte sneeuw
Sørpe – heel natte sneeuw, vaak gemengd met water
Skare – ijslaagje dat zachte sneeuw bedekt
Hålke – erg gladde, harde sneeuw of ijs, vaak op wegen
Klik de bestemmingen op de kaart aan om hun campagneaanbiedingen te zien.
Krijg het laatste nieuws over de sneeuwcondities en weersverwachtingen van de skigebieden
Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je wilt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.
Neem je gezin mee naar boven en ski helemaal naar beneden, ook al heb je weinig of geen ervaring. Skiresorts in Noorwegen staan bekend om hun behulpzaam personeel en kindvriendelijke faciliteiten.
Read moreOnthoud: de top bereiken is een optie, maar beneden geraken is verplicht. Lees hier hoe je veilig door de Noorse bergen kunt wandelen.
Read moreTerug naar boven