There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Daal de pistes af op een natuurlijk, wit sneeuwtapijt, soms met een beetje hulp van magische machines.
Omwille van de coronavirussituatie kunnen er deze winter bepaalde beperkingen gelden in de Noorse skigebieden. Kom niet naar onze skigebieden als je je niet goed voelt of als je in quarantaine verblijft. Lees ook zeker Fnuggs coronamaatregelen in de Noorse skigebieden voor je je wintersportvakantie begint te plannen.
Op je huid vallen plots ontelbare, ijskoude, microscopisch kleine deeltjes. Je hebt moeite om je ogen open te houden en de kietelende rondvliegende dingetjes doen je lachen. Dit moet wel sneeuw zijn!
De volgende 24 uur zal de oranje machine aan je linkerkant tonnen van dit spul uitspuwen. De steile helling die je zo dadelijk gaat afsuizen op je brede alpineski’s heeft zes zulke sneeuwkanonnen.
’We kunnen het skiseizoen tot eind april rekken dankzij een volledig geautomatiseerd systeem. De halfpipe blijft zo intact en open tot midden mei voor onze vaste en bezoekende snowboarders,’ zegt Mads Mørch, een voormalig professioneel alpinist die zich beroepshalve voorstelt als ’sneeuwmanager’. Hij begon in 2003 met de voorbereiding van de pistes in Oslo Skimore met de hulp van sneeuwkanonnen die geleidelijk aan technisch steeds beter geworden zijn.
Hij staat nog steeds aan de leiding van het onderhoud van de 18 pistes in het populaire skicentrum van de hoofdstad. Dit ligt op 530 meter en met het openbaar vervoer of met de auto kom je er op 20 minuten vanuit het centrum van Oslo. Het gebruik van deze machines vol witte magie gaat dateert uit het midden van de jaren ’80, toen ze voor het eerst ingezet werden in het grotere skigebied Hemsedal.
Mørch en zijn team starten de sneeuwproductie op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius. Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat, dat via geavanceerde sproeiers kleine waterdeeltjes naar buiten schiet, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw maken - een kunst op zich:
De eerste sneeuwkanonnen dateren uit het midden van de jaren ’80 in het skigebied in Hemsedal.
De sneeuwproductie begint op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius.
Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat dat kleine waterdeeltjes naar buiten sproeit, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw van een sneeuwkanon heeft een textuur die dicht aanleunt bij hagel of bevroren regendruppels en smelt niet zo gemakkelijk als echte sneeuw.
In een kantoor van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) bestudeert professor Trygve Magne Eikevik een nieuw baanbrekend project om witte poedersneeuw onder je voeten te kunnen voelen op plaatsen waar er in de winter doorgaans geen vlokje sneeuw valt.
Het project dat door staat gefinancierd wordt, test een nieuw type machine dat energie-efficiënter en milieuvriendelijker zou moeten zijn dan de machinale kracht die vandaag de dag gebruikt wordt. Het is een nieuw type pomp gebaseerd op het koelingsmechanisme dat je bijvoorbeeld in koelkasten terugvindt. Je gebruikt de kou om sneeuw te maken en het warmteoverschot om andere zaken te verwarmen, zoals kraanwater of een heel gebouw. ’Het is een win-winsituatie,’ belooft Eikevik.
De wetenschappers staan voor de uitdaging om deze machines energie-efficiënter te maken en tegelijkertijd nog steeds 100 meter aan skipistes en -paden per dag te creëren.
’De methode van moeder natuur om sneeuw te maken is lastig te imiteren. De individueel gevormde sneeuwkristallen die je naar beneden ziet dwarrelen, komen van bevroren water dat veel tijd nodig heeft om gevormd te worden. De eerste sneeuwapparatuur in het midden van de jaren ’70 slaagde er enkel in sneeuw te maken met een textuur die eerder doet denken aan hagel, kleine kogeltjes of bevroren regen. Aan de andere kant heeft deze soort sneeuw het voordeel een solide basis te zijn voor de pistes, want het smelt niet zo snel als natuurlijke sneeuw,’ legt professor Eikevik uit.
Dit alles zorgt voor prima omstandigheden voor alpineskiën. Hoe zit het dan met de sneeuwman die we willen maken door twee sneeuwballen in de sneeuw te rollen en af te werken met een wortel die als neus moet dienen?
’Je wacht best op natuurlijke sneeuw als je een sneeuwman wilt maken. Het mag geen poedersneeuw zijn, maar eerder natte sneeuw,’ zegt Mads Mørch van Oslo Skimore terwijl hij zijn thermosfles opendraait voor een snelle koffiepauze bij de piste.
De oranjegeschilderde machines die mooi samen gaan met de andere kleurige skioutfits zul je steeds vaker terugvinden op de vele zonnige pistes en paden in Noorwegen. Dankzij het harde werk van de machines kun je rekenen op verlengde, ononderbroken skiseizoenen met verse sneeuw die soms maar enkele meters van je ontbijttafel verwijderd is.
Dan zal de natuurlijke sneeuw af en toe naar beneden komen dwarrelen, je huid raken en het kunstmatig aangelegde fundament alleen maar verfraaien zoals een minutieus gebreid tapijt.
Poedersneeuw, parken en panoramische uitzichten! Ieder jaar publiceert het Noorse financiële dagblad 'Dagens Næringsliv' een ranglijst met de beste alpineskigebieden van Noorwegen. Kies je eigen favoriet.
Flow, snelheid en geweldige bewegingen! Ben je er klaar voor om alpineskiën van de beste te leren? Krijg goede raad van deze onverschrokken kinderen in deze mini-masterclass, waar ze je helpen bij de voorbereiding van een alpine skiavontuur in Noorwegen.
’In de lente worden de Noorse skigebieden sexy,’ zegt Fredrik Luytkis. Geniet van winterse activiteiten met een zomers kantje en laat openluchtconcerten en pop-upfestivals je in een feestelijke stemming brengen.
Sneeuw maken - een kunst op zich:
De eerste sneeuwkanonnen dateren uit het midden van de jaren ’80 in het skigebied in Hemsedal.
De sneeuwproductie begint op een temperatuur van min 2,5 graden Celsius.
Hogedrukpompen brengen het water in het sneeuwapparaat dat kleine waterdeeltjes naar buiten sproeit, die door de aanraking met de koude lucht direct in sneeuw veranderen.
Sneeuw van een sneeuwkanon heeft een textuur die dicht aanleunt bij hagel of bevroren regendruppels en smelt niet zo gemakkelijk als echte sneeuw.
Sneeuw die valt of door de lucht vliegt:
Snøkrystall – sneeuwkristal
Snøflak – sneeuwvlok
Snøfjom – kleine sneeuwvlok, sneeuwstof
Snøfjukse – grote sneeuwvlok
Snøkjerring – heel grote sneeuwvlok
Hagl – hagelsteen
Kunstsnø – kunstmatige sneeuw
Sneeuw die al op de grond ligt:
Kram – vochtige sneeuw, geschikt voor sneeuwballen
Slaps – natte sneeuw
Sørpe – heel natte sneeuw, vaak gemengd met water
Skare – ijslaagje dat zachte sneeuw bedekt
Hålke – erg gladde, harde sneeuw of ijs, vaak op wegen
Krijg het laatste nieuws over de sneeuwcondities en weersverwachtingen van de skigebieden
Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je wilt doen. Filter je zoekopdracht en bekijk de onderstaande aanbiedingen.
Neem je gezin mee naar boven en ski helemaal naar beneden, ook al heb je weinig of geen ervaring. Skiresorts in Noorwegen staan bekend om hun behulpzaam personeel en kindvriendelijke faciliteiten.
Tijdens de maanden december, januari en februari zijn de dagen kort en de nachten lang. Ten noorden van de poolcirkel komt de zon soms weken of zelfs maanden niet op. Skiën is de nationale hobby en mensen komen samen in het noorden om het noorderlicht te zien.
De eilandengroep Spitsbergen ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een ongerepte poolwildernis, en een unieke fauna in een ruig maar fragiel landschap.
Tussen de Oslofjord en de bossen ligt de hoofdstad, en grootste stad van Noorwegen. Oslo heeft een levendig uitgaansleven en unieke combinatie van stadsleven en wilde natuur.
Ben je op zoek naar spannende avonturen in de buitenlucht in een extreme omgeving waar je bovendien kunt genieten van Noorse culinaire specialiteiten, dan zal Voss je niet teleurstellen.
Bezoek de bakermat van de Noorse folkloretradities! Houd halt bij charmante dorpjes, geniet van leuke activiteiten en reis met een stoomboot op het Byglandsfjord.
In Oppdal valt er ieder jaargetijde wel iets unieks te beleven, en contact met de natuur kan eigenlijk altijd - zowel alleen als in gezelschap. Midden tussen de bergen voel je je een ander mens. Een bezoekje aan Oppdal is heel het jaar door een belevenis op zich.
De Lyngenfjord en de Lyngen Alpen vormen een Arctische omgeving vol met familievriendelijke buitenactiviteiten, gebaseerd op puur plezier en duurzaamheid.
De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur, en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland naar eiland, werp een hengel uit voor de vangst van je leven, of kijk uit voor de magnifieke zeearend die hoog boven de kliffen en wateren zweeft.
Lillehammer ligt in de weelderige Gudbrandsdalen-vallei in Oost-Noorwegen en biedt een mix van cultuur, familieplezier en activiteiten in de buitenlucht.
Jotunheimen is een gigantisch berggebied in Oost-Noorwegen en de thuisplek van de twee hoogste bergen van Noorwegen, Galdhøpiggen en Glittertind. Andere hoogtepunten zijn de bergkam Besseggen, het Gjende-meer, de Sjoa-rivier en de waterval Vettisfossen.
Rjukan is een UNESCO-Werelderfgoedsite en ligt dichtbij het nationale park Hardangervidda. De regio staat bekend voor de bergtop Gaustatoppen en de zware watersabotages tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Trysil is in de winter de grootste skibestemming van Noorwegen en in de zomer een waar fietsparadijs. Trysil was één van de eerste vakantiebestemmingen in Europa dit het prestigieuze certificaat voor Duurzaam Toerisme wist te behalen.
Geilo is één van de eerste skigebieden in Noorwegen en biedt heel wat fantastische wintersportmogelijkheden, van alpineskiën en langlaufen tot sneeuwschoentochten en hondensledetochten. Na een dagje in de buitenlucht kun je genieten van de wellness en het heerlijke eten.
De bergen van Norefjell liggen op anderhalf uur rijden van Oslo, midden in de rustgevende natuur met een geweldig uitzicht. In de winter kun je er skiën en snowboarden. Ideaal voor zowel gezinnen als waaghalzen.
De bergen van Skeikampen zijn al generaties lang een populair recreatiegebied. Doe wat je wilt: maak een coole afdaling of een stevige klim, of zak onderuit en geniet van de prachtige omgeving.
Terug naar boven