BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Top 5 korte dagtochten

Je bent klaar voordat de zon ondergaat
Torbjørn Ekelund raad 5 dagtochten aan voor vrienden en families die het graag rustig aan doen en hun tijd willen nemen.
Two parked bicycles and a couple exploring one of the Vega islands
Cycling on the Vega islands.
Photo: Hanne Pernille Andersen

Torbjørn Ekelund is mede-oprichter van het Noorse natuurtijdschrift Harvest én hij heeft Et åriskogen geschreven (Een jaar in het bos, in het Duits uitgegeven onder de naam Im Wald) dat over de wonderen van micro-expedities gaat.

Ekelund is de mede-oprichter van het Noorse natuur tijdschrift 'Harvest' en auteur van 'Et år i skogen' (Een jaar in het bos, ook gepubliceerd in het Duits als 'Im Wald').

Als jongen droomde Ekelund al van expedities. Op 41 jarige leeftijd besloot hij om een heel jaar elke maand 1 nacht in het bos te overnachten. Zijn ervaringen zijn te lezen in zijn boek, wat veel mensen heeft aangespoord om zichzelf te herontdekken in de natuur. Zijn project is niet over heldendaden in de wildernis of op vakantie gaan aan de andere kant van de wereld, maar over het herontdekken van het plezier en de voldoening van de natuur en de plek die de mens daarin heeft. 

'Ik hoop', zegt hij, 'dat we dichterbij de waarheid kunnen komen die verborgen was in mijn dagelijkse routine: Elk mens heeft een kleine rol in het grote mechanisme dat we de natuur noemen. Ik ben hieruit ontstaan en zal er ook weer naar terugkeren. Ik, en iedereen voor en na mij', vertelt Ekelund.

Hieronder staan Ekelund’s 5 beste tips voor dagtochten - stuk voor stuk zinnenprikkelende ervaringen die je niet wilt missen!

  1. 1. Fietsen en peddelen op de Vega-eilanden

  2. De Vega-eilanden zijn perfect voor een dagreis. Huur een fiets in Brønnøysund en stap op de veerpont naar het vasteland. Neem even pauze van het fietsen en ga kajakken – op de eilanden zijn genoeg plekken om een kajak te huren. Vega heeft ook meerdere bergen die geschikt zijn voor wandelingen met het hele gezin. Met een beetje plannen doe je dit allemaal op één dag.

  3. 2. Wandelen in Finse

  4. Finse, het hoogste treinstation, is uitstekend voor als je graag wandelt. Neem de trein van Oslo of Bergen en stap uit bij het Finse station. Je loopt dan direct naar het platform van het grote Hardangervidda bergplateau. Vergeet niet op voorhand de gedragscode voor in de bergen te lezen.

  5. 3. Eilandhoppen in de Oslofjord

  6. Onderschat nooit de mogelijkheden van de natuur in de buurt van stedelijke gebieden. Net buiten Oslo vind je een groot aantal kleine eilanden. Neem de veerboot van Rådhusbrygga en hop in en uit wanneer je maar wilt. In de zomer kun je zelfs gaan zwemmen. Herfst en winter is goed als je wilt proberen zeeforel te vangen.

  7. 4. Een nacht in het bos van Nordmarka

  8. Er zijn maar weinig hoofdsteden die zo omgeven zijn door dichte bossen als Oslo. Meer dan 150 jaar geleden publiceerde de Noorse auteur Peter Christen Asbjørnsen het boek 'Een nacht in Nordmarka (En Nat i Nordmarken). Vele jaren zijn verstreken, maar het bos blijft hetzelfde. Neem de Gjøvik spoorlijn van Oslo naar het station en wandel Movatn in elke richting.

  9. 5. Forelvissen in Mandalselva

  10. De rivieren Otra en Mandalselva, die vol zitten met forel, bevinden zich in Zuid-Noorwegen. De meeste vis is te vinden in de Otra rivier, maar de afgelopen jaren is het aantal vis in de Madalselva flink gegroeid. Misschien vang je wel een vis, of misschien ook niet. Het plezier zit hem in de onzekerheid.

Het recht op vrije toegang

In Noorwegen mag je bijna overal wandelen. Openluchtrecreatie vormt een onlosmakelijk deel van de nationale identiteit en is ook vastgelegd in de wet. Je mag vrijelijk van de prachtige natuur genieten en net zoveel frisse lucht inademen als je maar wilt, zolang je je afval meeneemt en respect toont voor het Noorse landschap.

Lees meer over het recht op vrije toegang.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven