Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Helgeland coast Norway Helgeland
Credits
Helgeland coast Norway.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Je bent klaar voordat de zon ondergaat

Torbjørn Ekelund raad 5 dagtochten aan voor vrienden en families die het graag rustig aan doen en hun tijd willen nemen.

Torbjørn Ekelund

Ekelund is de mede-oprichter van het Noorse natuur tijdschrift 'Harvest' en auteur van 'Et år i skogen' (Een jaar in het bos, ook gepubliceerd in het Duits als 'Im Wald').

Als jongen droomde Ekelund al van expedities. Op 41 jarige leeftijd besloot hij om een heel jaar elke maand 1 nacht in het bos te overnachten. Zijn ervaringen zijn te lezen in zijn boek, wat veel mensen heeft aangespoord om zichzelf te herontdekken in de natuur. Zijn project is niet over heldendaden in de wildernis of op vakantie gaan aan de andere kant van de wereld, maar over het herontdekken van het plezier en de voldoening van de natuur en de plek die de mens daarin heeft. 

'Ik hoop', zegt hij, 'dat we dichterbij de waarheid kunnen komen die verborgen was in mijn dagelijkse routine: Elk mens heeft een kleine rol in het grote mechanisme dat we de natuur noemen. Ik ben hieruit ontstaan en zal er ook weer naar terugkeren. Ik, en iedereen voor en na mij', vertelt Ekelund. 

Foto: Cappelen Damm

 

Top suggesties voor dagtochten

1. Fietsen en peddelen op de Vega-eilanden

De Vega-eilanden zijn perfect voor een dagreis. Huur een fiets in Brønnøysund en stap op de veerpont naar het vasteland. Neem even pauze van het fietsen en ga kajakken - op de eilanden zijn genoeg plekken om een kajak te huren. Er zijn ook verschillende bergtoppen. Met een beetje planning is dit allemaal op 1 dag te doen. 


2. Wandelen in Finse

Finse, het hoogste treinstation, is uitstekend voor als je graag wandelt. Neem de trein van Oslo of Bergen en stap uit bij het Finse station. Je loopt dan direct naar het platform van het grote Hardangervidda bergplateau.

3. Eilandhoppen in de Oslofjord

Onderschat nooit de mogelijkheden van de natuur in de buurt van stedelijke gebieden. Net buiten Oslo vind je een groot aantal kleine eilanden. Neem de veerboot van Rådhusbrygga en hop in en uit wanneer je maar wilt. In de zomer kun je zelfs gaan zwemmen. Herfst en winter is goed als je wilt proberen zeeforel te vangen.


4. Een nacht in het bos van Nordmarka

Er zijn maar weinig hoofdsteden die zo omgeven zijn door dichte bossen als Oslo. Meer dan 150 jaar geleden publiceerde de Noorse auteur Peter Christen Asbjørnsen het boek 'Een nacht in Nordmarka (En Nat i Nordmarken). Vele jaren zijn verstreken, maar het bos blijft hetzelfde. Neem de Gjøvik spoorlijn van Oslo naar het station en wandel Movatn in elke richting.

5. Forelvissen in Mandalselva

De rivieren Otra en Mandalselva, die vol zitten met forel, bevinden zich in Zuid-Noorwegen. De meeste vis is te vinden in de Otra rivier, maar de afgelopen jaren is het aantal vis in de Madalselva flink gegroeid. Misschien vang je wel een vis, of misschien ook niet. Het plezier zit hem in de onzekerheid.

 Tips voor een geslaagde bergwandeling in de zomer

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad