Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Wandelen & eten

Natuurlijk eten in een natuurlijke omgeving
Ga wandelen in Noorwegen en geniet van de traditionele gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Zowel Noren als bezoekers hebben steeds meer interesse en enthousiasme voor de lokale producten uit de bergen. De chefs Arne Brimi en Øyvind Hjelle zijn gevraagd om enkele eetgelegenheden in wandelgebieden op een rijtje te zetten.
A group of people having dinner outdoors at Brekkeseter
Brekkeseter, Høvringen.
Photo: CH / visitnorway.com

  Aanbevelingen van Arne Brimi:

 1. 1. Kongsvold Fjellstue

 2. Menu: Kongsvold Fjellstue serveert al sinds 1720 elke zomer heerlijke gerechten. Het menu bestaat uit allerlei lokale specialiteiten, inclusief de berg amandel aardappelen, korhoenders en muskusos. Het meer casual Kroa café staat bekend om zijn zalige huisgemaakte gebak.

  Locatie: Je vindt het restaurant in het wandelparadijs Dovrefjell in de provincie Oppdal. Het ligt vlakbij de E6, een tamelijk kalme weg, 

 3. 2. Bessheim Berghut

 4. Menu: Een 3-gangen diner met lokale ingrediënten, vaak met rendier. Het café naast de deur heeft heerlijk gebakken brood en gebakjes. Een verleidende lunch die goed is te combineren met een wandeling vooraf. 

  Locatie: Gelegen tussen Valdres en Gudbrandsdalen, vlakbij de bekende wandelbestemming Besseggen in het Jotunheimen gebergte. 

 5. 3. Nythun Berghotel, Valdres

 6. Menu: De Noorse officiële voedselgids 'Spis her' benoemde Nythun als de op 2 na beste eetgelegenheid in de Noorse bergen. Het heeft ook zilver gekregen in de zeer gewaardeerde 'beste ontbijt competitie van hotels' in Noorwegen.

  Locatie: Gelegen in Valdres tussen Oslo en Bergen. Nythun heeft de ideale locatie voor enthousiaste wandelaars. De regio bestaat uit weelderige valleien in het zuiden en de Jotunheimen bergketen in het noorden. 

 7. 4. Restaurant Hallingstuene, Geilo

 8. Menu: Hallingstuene serveert traditionele Noorse gerechten met een modern tintje. Hun specialiteit is Nevamat, een combinatie van 4 kleine gerechten, gemaakt van ingrediënten uit de bergen. 

  Locatie: Wandelaars zullen de locatie in het hart van Geilo waarderen, een van de meest ontwikkelde bergregio's met de reputatie voor luxe vakantiehuizen. De trein tussen Oslo en Bergen stops enkele meters van het restaurant.

  Aanbevelingen van Øyvind Hjelle:

 1. 1. Restaurant Karoline, Nusfjord

 2. Menu: Vernoemd naar een vissersboot en gelegen in een voormalig pakhuis voor stokvis. Het eten bij Karoline reflecteert de tradities van Lofoten. Tongen van de kabeljauw is hun specialiteit.

  Locatie: Karoline ligt in de vissersgemeenschap Nusfjord, gelegen in het populaire wandelgebied van de westerse Lofoten.

 3. 2. Mogen Turisthytte, Vinje

 4. Menu: Alle maaltijden zijn gebasseerd op lokaal geoogste ingrediënten. Je kan de identiteit van het landschap letterlijk proeven. Het menu is van te voren vastgesteld en wordt pas bekend gemaakt als iedereen aan tafel zit.

  Locatie: De hut is bekend als toegangspoort tot eindeloze wandelmogelijkheden bij Hardangervidda. Het is ook een historische plek, het is namelijk één van de oudste hutten in dit gebied. Het meer Møsvatn biedt boottochten met lunch inbegrepen.

 5. 3. Bios café, Nordreisa

 6. Menu: Bios begon in het midden van de jaren 1960 als een eetgelegenheid voor de lokale bevolking en reizigers. Het is uitgeroepen tot "de beste plek om onderweg te eten" door de officiële Game Art Association.

  Locatie: Bios is perfect gelegen voor wandelingen langs de kust in Nordreisa, een gemeente in de provincie Troms in Noord-Noorwegen. Het is slechts een korte afstand van de E6, de belangrijkste wegverbinding tussen de zuidelijke en de noordelijke delen van het land. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Bios Café.

 7. 4. Vianvang, Lom

 8. Menu: Verwacht een sterke focus op het culturele erfgoed van de bergen, de hele weg terug naar het stenen tijdperk, gemengd met moderne Europese gerechten. Vianvang wordt gerund door de beroemde chef-kok Arne Brimi, die meestal aanwezig tijdens de maaltijden. De naam van het restaurant is een oude Noorse woord voor berg koningin.

  Locatie: Vianvang is een ideaal startpunt voor wandelaars, gelegen tussen de iconische  Jotunheimen en Rondane bergen in de gemeente van Vågå en Lom. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vianvang

  Vianvang

  Vianvang.
  Photo: Brimi.no
De jaargetijden in de bergen

In de zomer maak je heerlijke wandelingen over uitgestrekte vlakten en naar spectaculaire bergtoppen. Al is dit jaargetijde perfect om er te voet op uit te trekken, het kan op de populairste paden wel wat druk zijn.

In de herfst treft de natuur de nodige voorbereidingen voor de winter. Het landschap baadt in de mooiste tinten rood en geel, en de lucht is schoon en verkwikkend. In dit jaargetijde ga je kruipbramen of bosbessen plukken en is de jacht op korhoenders en rendieren geopend.

In de winter is het grootste deel van Noorwegen meestal bedekt met een sprookjesachtige laag witte, verse sneeuw. Toch kunnen de strenge winters ook donker en koud zijn. In de bergen duurt de winter het langst.

In de lente komt de natuur weer tot leven, en dat trekt steeds opnieuw enthousiaste bezoekers. Ze komen de bergen en valleien verkennen - soms te voet, soms op de fiets - en werpen graag een hengeltje uit in één van de talrijke bergmeren.

Veiligheid in de bergen

Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:

1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.

2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.

3. Hou de weersverwachting in de gaten.

4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.

5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.

6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.

7. Ga niet alleen de bergen in.

8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.

9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

Lees de gedragscode voor in de bergen en de aanvullende opmerkingen.

Plan je wandeling

Lees meer over de eetgelegenheden en ontdek waar jij wilt gaan eten.

BEKIJK ALLE AANBEVELINGEN
At Bessheim we offer accommodation in rooms, apartments and at our campsite. Read more
Hike Besseggen and stay at Bessheim Fjellstue
Nythun is a small hotel in the mountains, located in the Valdres region of Norway. We offer accommodation in rooms, apartments or a 4-bedroom cabin… Read more
Nythun Mountain Hotel
Restaurant Hallingstuene, located right in the center of Geilo and is run by the famous chef Frode Aga and his wife Berit Kongsvik. The restaurant is… Read more
Hallingstuene
Visit Nusfjord fishing hamlet. Experience the sense of history. Feel, see and experience the everyday life of the fishermen and village owner. The… Read more
Restaurant Karoline
Mogen Turisthytte is situated at the west end of Møsvatn in Vinje municipality, and is one of Hardangervidda oldest tourist cabins. Many choose Mogen… Read more
Mogen Turisthytte
Bios has been voted “the best place to eat by the road” by the official Ganefart association. Read more
Bios Café
Vianvang
Vianvang
Vianvang is run by the celebrity chef Arne Brimi, who is usually present during the meals.
Vianvang
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven