BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The new sound of Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Het moderne geluid van Peer Gynt

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ter ere van de 150e verjaardag van ‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen in 2017, hebben vier opkomende artiesten nieuwe versies gemaakt van composities die Edvard Grieg ooit voor het toneelstuk schreef.

Feestelijke viering van Henrik Ibsens Peer Gynt

In 2017 werd de 150ste verjaardag van het bekendste toneelstuk van Noorwegen gevierd op verschillende plaatsen in het hele land. Het startschot werd gegeven in augustus met het Peer Gynt festival in Vinstra in de Gudbrandsdalenvallei. Het jaarlijkse festival vond er plaats met de bossen en steile bergen als achtergrond waar de auteur zijn inspiratie vond om het toneelstuk te schrijven.

'Ibsen schreef het stuk van 4,5 uur in verzen en wilde de mensen de volgende vraag meegeven: wat is het verschil tussen jezelf zijn en genoeg jezelf zijn”, legt de Noorse acteur Dennis Storhøi uit.

Storhøi wordt alom geroemd vanwege zijn vele vertolkingen van de hoofdfiguur in het toneelstuk: Peer Gynt.

Het stuk van Henrik Ibsen is niet zomaar een verhaal. Het weerspiegelt het Noorwegen van de jaren 1860, toen veel mensen het traditionele gezinsleven op het platteland achter zich lieten en een nieuw leven in de stad opbouwden. Peer Gynt is ook een verhaal over de gewone man en de uitdagingen en conflicten waar we allemaal in ons leven mee te maken krijgen. Daarom is het stuk vandaag nog steeds actueel.

Volgens Storhøi is Ibsen een genie in de manier waarop hij op elk moment het beeld van zowel man als vrouw perfect weet te vatten

Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

'Hij moet een enorm inzicht gehad hebben in hoe sterktes en zwaktes in mensen werken', zegt hij.

Ter ere van de 150ste verjaardag hebben vier Noorse muzikale talenten hun eigen versie gemaakt van drie composities die Edvard Grieg schreef voor het stuk, namelijk ‘Ochtendstemming’, ‘In de hal van de bergkoning’ en ‘Anitra’s Dans’.

Luister naar de nummers en lees hieronder meer over de artiesten.

Munch + Muziek

Over Peer Gynt

‘Peer Gynt’ van Henrik Ibsen werd in 1867 uitgebracht, maar pas negen jaar later voor het eerst vertoond, in het Christiania Theater. Sindsdien werden overal ter wereld talloze versies van het stuk opgevoerd. Peer Gynt is nog steeds een van de beroemdste toneelstukken ter wereld.

Een bekende versie van Peer Gynt is de jaarlijkse openluchtvoorstelling in Gålåvatnet in Gudbrandsdalen.

In het Ibsen Museum in Oslo kom je meer te weten over het leven en werk van de schrijver.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE

Ter ere van de 150ste verjaardag van Peer Gynt heeft de Noorse publieke omroep NRK een documentaire gemaakt over de theaterproductie in Gålå. Je kunt de documentaire hier bekijken (enkel in het Noors).

Documentary Peer Gynt
Documentary Peer Gynt.
Photo: Screenshot from nrk.no

Voorstellingen en evenementen

Het contrast tussen natuur en het moderne leven van alledag is continue een bron van inspiratie voor veel Noorse artiesten. Lees meer over komende culturele evenementen en voeg extra betekenis toe aan je reis.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven