Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: Eirik Irgens Johnsen/Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een kijkje in het verleden van Noorwegen

Volg de tips van insider Ragnhild Martine Bø en ontdek de beste historische musea in heel Noorwegen.

 

Ragnhild Martine Bø, kunsthistorica en lector aan het Instituut voor Archeologie, Conservering en Geschiedenis in Oslo, is de persoon bij uitstek om te helpen met advies over belangrijke historische musea in Noorwegen. Overal in het land vind je goede tentoonstellingen waar je terecht kunt voor informatie – het maakt niet uit wat voor voorkennis je hebt.
Talloze beroemde en zeldzame tentoongestelde voorwerpen vertellen het verhaal over de ontwikkeling van het land. De frisse en moderne benadering van architectuur en presentatie in deze exposities laat het verleden tot leven komen.

Ragnhild Martine Bø
Foto: Ragnhild Martine Bø

 

Click to activate
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Aanbevelingen van Ragnhild Martine Bø

Het hele verleden in één gebouw

Het Historisch Museum in Oslo is de beste en snelste manier om meer te weten te komen over de oorsprong van de Noren. Daarnaast biedt het visueel inzicht in de onverwachte ontwikkeling van de Noorse maatschappij, van nogal arm en zelfvoorzienend, naar onafhankelijk en internationaal.
 

De Vikingen waren hier

Het Vikingschepenmuseum in Oslo is een van de best bezochte tentoonstellingen in Noorwegen. Naast de houten schepen uit de negende eeuw vind je er tal van objecten die je iets vertellen over het leven van alledag in het Vikingentijdperk. Het museum laat je ook zien dat de geschiedenis van de Vikingen vele lagen heeft – je verbeelding en nieuwsgierigheid komen er ruim aan hun trekken.

De 900 jaar oude houten kerk

De Borgund staafkerk in Lærdal staat aan de doorgang naar de Sognefjord. De karakteristieke vorm van de staafkerken is een van de sterkste symbolen van Noorse geschiedenis en de Borgundkerk is een van de best behouden exemplaren. In het nieuwe bezoekerscentrum is nu ook een tentoonstelling te zien van de cultuur van Noorse staafkerken.

Een uitnodiging om het huis van een aartsbisschop te bezoeken

Het paleismuseum van de aartsbisschop in Trondheim maakt deel uit van het terrein van de Nidaroskathedraal. In de vroege 1990-er jaren verwoestte een brand helaas een aantal houten gebouwen, waarna werd besloten een nieuw, open museum te bouwen. Tijdens de bouw werden archeologische vondsten gedaan die een enorme verrijking vormden van de collectie van het museum.

Ad

De Sami in volle glorie

Het Sami Museum in Varangerbotn weet op een prachtige manier de lange geschiedenis van de Sami cultuur tentoon te stellen, in een modern gebouw dat qua architectuur duidelijk is geïnspireerd op plaatselijke bouwtradities. Deze uitgebreide, permanente expositie wordt regelmatig opgeluisterd door culturele evenementen.

Het verhaal van de kustcultuur

Het Archeologisch Museum in Stavanger vertelt over de streek lang voordat de olie-industrie het gebied op de wereldkaart zette. Hier woonden al heel, heel erg lang geleden mensen, en de enorme collectie alledaagse voorwerpen uit dat verre verleden vormt daarvoor het intens tot de verbeelding sprekende bewijs.

Bergen door de eeuwen heen

De uitgebreide expositie in het Historische Museum van Bergen bestrijkt de periode van de oudheid tot nu. Als archeologie en etnografie je aanspreken, kun je hier je hart ophalen aan complete collecties, die getuigen hoe de bijzondere manier van leven in de streek rond Stavanger zich heeft ontwikkeld. De Vikingencultuur maakt daar uiteraard deel van uit. De collectie kerkkunst wordt beschouwd als de belangrijkste in Noorwegen.

Waar het Noorwegen van vandaag werd gesticht

Eidsvoll 1814, het Noorse ‘Centrum van de Grondwet’, is genoemd naar het kleine dorp en het gebouw waar Noorwegen het eerste deel van zijn onafhankelijkheid kreeg, wat later zou leiden tot de volledige afscheiding in 1905. Deze geboorteplaats van de Noorse grondwet bevat ook een bezoekerscentrum met de tentoonstelling ‘Burgers in een Levende Democratie’, evenals steeds wisselende exposities binnen en buiten.

Andere musea

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen zien.

×

Lees meer

RECENTLY VIEWED ARTICLES PLACEHOLDER