Noorwegen is eigenlijk één grote kunsttentoonstelling in de buitenlucht, en het is nog gratis ook! Of je nou naar boven kijkt of om je heen, overal geniet je van de gespoten kunstwerken. Streetartfanaat en schrijver Martin Berdahl Aamundsen laat je een aantal hotspots zien.
Noorwegen is kleurrijker dan ooit tevoren! Overal in het land, van afgelegen plekken boven de poolcirkel tot levendige wijken in grote steden, ben je getuige van ongelofelijk veel muren en straathoeken met de mooiste streetart die je ooit hebt gezien.
Dankzij artiesten zoals Dolk, Pøbel, Martin Whatson en DOT DOT DOT is de Noorse streetart de afgelopen jaren behoorlijk opgebloeid en heeft zelfs internationale erkenning verworven.
‘Noorwegen is een bestemming die je niet mag overslaan als je fan bent van streetart. Het niveau van de lokale artiesten is erg hoog en de streetart die in het hele land te zien is, is van internationaal kaliber’, zegt Berdahl Aamundsen.
‘Streetart wordt meer geaccepteerd dan ooit.’
Maar wacht even... wat is er dan gebeurd? Noorwegen heeft zich heel lang met hand en tand verzet tegen straatkunst. Gevelkunst en graffiti werden zo snel mogelijk schoongemaakt en straatkunstenaars konden rekenen op vette boetes. Tegenwoordig trekken veel steden geld uit voor streetartprojecten.
‘Deze houding ten opzichte van streetart is 180 graden gedraaid. Zo voerde Oslo bijvoorbeeld eerst een nultolerantiebeleid wat betreft streetart, maar de stad heeft er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om een reputatie als ‘streetartstad’ op te bouwen. Straatkunst is in Oslo letterlijk op iedere hoek van de straat te zien, en er duiken steeds weer nieuwe kunstwerken op. Streetart wordt meer geaccepteerd dan ooit’, zegt Berdahl Aamundsen.
Wat is er zo uniek aan streetart als kunstvorm?
’De kracht zit hem in de manier waarop deze kunstvorm communiceert en dat het zich allemaal afspeelt in de openbare ruimte. Streetart is vaak een afspiegeling van de samenleving op het moment dat het gemaakt wordt, en het lokt ter plekke meteen een reactie uit.’
Wat zijn de hotspots?
‘Eerst en vooral Bergen. Streetart is in Bergen al jaren populair, en de stad trekt straatkunstenaars uit het hele land aan. Ik geef je op een briefje dat je hier de meest indrukwekkende kunstwerken vindt, vooral als het gaat om stencilkunst.’
Bergen is zelfs de thuisbasis van veel beroemde Noorse straatartiesten zoals Dolk, AFK en TEG.
‘Stavanger is een andere blikvanger en heeft heel wat prachtige gevels die omgetoverd zijn tot kunstwerk door zowel internationale als lokale straatkunstartiesten. Pøbel, één van de internationaal meest gewaardeerde Noorse streetartartiesten, is in Stavanger geboren en getogen. Het mooie aan de streetart in Stavanger is dat alles zich op 10 minuten loopafstand bevindt, dus kun je het gemakkelijk te voet verkennen,' zegt Berdahl Aamundsen vol enthousiasme.
Al meer dan 15 jaar is Stavanger gastheer van het bekende streetartfestival NuArt. Als gevolg daarvan kun je overal in de stad en de omgeving werken vinden van een aantal van de beste streetartkunstenaars ter wereld die in het kader van NuArt zijn gemaakt in de stad en haar omgeving.
Wil je meer te weten komen over hoe Stavanger één van de mooiste streetartbestemmingen ter wereld is geworden, sluit dan aan bij één van de begeleide streetartwandelingen tijdens NuArt.
‘In Oslo kun je genieten van een enorme verscheidenheid straatkunst zoals, graffiti, stencilwerken en gevelschilderkunst. Brenneriveien, de eerste Noorse streetartbestemming, is echt een bezoekje waard. Dat is namelijk waar het in de jaren 90 allemaal begon. Tegenwoordig is de stad eigenlijk één grote kunstgalerij in de buitenlucht die constant verandert. De wijk Tøyen, in het oostelijke deel van de binnenstad van Oslo, is ook een kleurrijk spektakel.’
Maar is er ook streetart te vinden buiten de grote steden?
‘Zeker weten. Eén van de coolste projecten ooit is ‘Ghetto spedalsk’ (gettomelaats), een project van Dolk en Pøbel waarbij ze hun kunsten botvierden op verlaten gebouwen op de Lofoten-eilanden in het noorden van Noorwegen.’
Het project was bedoeld om de aandacht te vestigen op de ontvolking van en het verval in de landelijke delen van de Lofoten. Het werd één van de meest besproken Noorse kunstprojecten van het afgelopen decennium.
Andere steden boven de poolcirkel waar streetart de afgelopen jaren zijn opmars maakte zijn Bodø en Vardø.
Diep in het zuiden van Noorwegen ligt de stad Flekkefjord, ook zo'n juweeltje voor liefhebbers van streetart. Hier in dit gebied ligt de Hollandse wijk (Hollenderbyen) waar je kunt genieten van een zeldzame mix van oude witte houten huizen, kleurrijke gevelkunst en prachtige graffitiwerken.
Wat is jouw favoriete streetartwerk in Noorwegen?
‘Da's een lastige, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ‘The treasure hunter’ van Inti in Tøyen - een wijk in Oslo - een waar meesteerwerk is. De technische vaardigheden die nodig zijn om zoiets te maken, zijn moeilijk te vatten. Maar één van de leuke dingen aan streetart is dat het steeds weer opduikt en verdwijnt. Ik word er altijd blij van als ik onderweg naar mijn werk weer een nieuw streetartwerk tegenkom. Streetart geeft de stad kleur, en daar is niks mis mee!’, aldus Berdahl Aamundsen.
Vervolg je kunstzinnige reis
Profiteer van topaanbiedingen
Bekijk onze selectie van vertrouwde bedrijven die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.