Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnachtingsmogelijkheden en skiresorts

  Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

  Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

  Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

  Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

  Classic Norway Hotels – van karakteristieke hotels tot authentieke vissershutten

  Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

  Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  Campcation –  Boek je camping in heel Noorwegen met Campcation

  Rauland - skivakantie in een prachtig berglandschap

 • Reizen in Noorwegen

  Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

  SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

  NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

  Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

  DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021

  AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

  Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

  Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

  Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

 • Tours en rondtochten

  Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

  Fjord Tours – het bedrijf achter Norway in a nutshell® - de meest populaire rondreis door Noorwegen

  Authentic Scandinavia – reizen samengesteld door locals

  Up Norway – luxe op maat door insiders

  Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

  Booknordics.com –  honderden avonturen, excursies en dagcruises in Noorwegen

  Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran

  Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten

  Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen

  50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

  Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

  Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

  Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

 • Offers

Search
or search all of Norway

Een gids over

Tweede Wereldoorlog-sites

Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo
Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo

Dramatische veldslagen en ingrijpende gebeurtenissen die invloed hebben gehad op de wereldgeschiedenis. Lees onze gids over belangrijke WOII-sites en ingrijpende gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden, zoals de slag bij Narvik, het zinken van de Blücher bij Oscarsborg en de sabotagemissie om zwaar water in Rjukan.

'Historische oorlogssites bezoeken wordt steeds populairder. We krijgen veel vragen van mensen die opeens ontdekken dat er een familielid was betrokken bij de Tweede Wereldoorlog of erdoor is getroffen. Al is dit onderwerp misschien niet altijd even makkelijk bespreekbaar geweest, de generatie die nu opgroeit is nieuwsgierig, stelt vragen en wil antwoorden', zegt Ann Kristin Kristensen van het Narvik War and Peace Centre.

Het Narvik War and Peace Centre is het meest noordelijk gelegen centrum van de zeven Noorse centra voor vrede en mensenrechten. Het centrum beheert het Narvik War Museum (oorlogsmuseum) waar je heel wat te weten kunt komen over de slag bij Narvik tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Er zijn veel verschillende oorlogssites. Zo zijn er sites waar werd gevochten en sites met monumenten en gedenktekens. In Narvik hebben we heel veel monumenten die verschillende aspecten van de oorlog gedenken, en veel mensen willen die bezoeken. Ook de begraafplaats hier en gevangenenkamp Beisfjord zijn voor veel bezoekers belangrijke sites', vertelt Ann Kristin.

De slag bij Narvik

In de lente van 1940 stuurden zowel Duitsland als de geallieerden schepen, vliegtuigen en soldaten naar Narvik. De kleine stad ligt in het binnenste gedeelte van het Ofotfjord, en in het omliggende gebied hebben de grootste gevechten van de oorlog op Noors grondgebied plaatsgevonden. Hier vochten ook Noorse soldaten mee.

Het in handen krijgen van de haven van Narvik was zowel voor de Duitsers als de geallieerden erg belangrijk, want die verzekerde toegang tot ijzererts uit Zweden dat werd gebruikt bij het maken van wapens en uitrusting.

62 dagen lang vochten soldaten uit Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen tegen de Duitsers tijdens zowel dramatische zeegevechten als in de bergen rond Narvik. De Noorse en geallieerde troepen zijn er uiteindelijk in geslaagd de stad te heroveren en de Duitsers te verdrijven, en dat was de eerste strategische nederlaag voor Hitler.

Na de herovering werd Narvik met de grond gelijk gemaakt door Duitse bommenwerpers. Dat was zowel uit wraak als om de infrastructuur te vernietigen die de geallieerden goed van pas zou kunnen komen. Nadat de geallieerden zich hadden terugtrokken, kwamen de Duitsers terug naar Narvik. Uiteindelijk gaven de Noren zich over, en Narvik bleef tot de bevrijding in 1945 bezet door Duitsland.

Narvik is voor alle betrokken landen een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In Polen, het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk zijn er straten en scholen naar de stad vernoemd.

Ships in Narvik Harbor during the battles of Narvik
The Battles of Narvik.
Photo: Narvik Krigsmuseum

Nieuwe film over de slag om Narvik

Er zijn talloze films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Nu is er ook een film uitgebracht over de slag om Narvik in Noorwegen.

Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag (De slag om Narvik - de eerste nederlaag van Hitler) verscheen op 25 december 2022 in de bioscopen. Sinds de film is vrijgegeven op Netflix, is het één van de meest bekeken films op de streamingdienst.

De film gaat over het verhaal van de jonge korporaal Gunnar Tofte, gespeeld door Carl Martin Eggesbø, en zijn vrouw, kamermeisje Ingrid Tofte, gespeeld door Kristine Hartgen.

De film is op locatie opgenomen in Narvik, Rjukan en in Oslo en bevat onder andere een scène op de brug Norddalsbrua, even buiten Narvik:

De Tweede Wereldoorlog in Noorwegen

De Tweede Wereldoorlog brak uit in 1939.

Op 9 april 1940 viel Duitsland Noorwegen binnen. Binnen twee maanden hadden de Duitsers het land veroverd, en de koning en de regering vluchtten naar Londen om van daaruit de strijd verder te zetten.

Tijdens de bezetting stond Noorwegen onder bewind van de Duitse nazi Josef Terboven. Alle politieke partijen werden verboden, behalve Nasjonal Samling dat werd geleid door Vidkun Quisling.

Maar liefst 44.000 Noren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen. 9.000 daarvan zijn naar gevangenissen en kampen in door de Nazi's bezette gebieden gestuurd, en 1.400 zijn er omgekomen.

In totaal werden er 773 Noorse Joden naar concentratiekampen in Duitsland gestuurd, en slechts 38 daarvan hebben het overleefd.  Noorwegen bleef door de Duitsers bezet totdat het in 1945 werd bevrijd.

Bron: Store Norske Leksikon

From the Movie The Battles of Narvik.
Photo: Nordisk Film

Tweede Wereldoorlog-sites in de buurt van Narvik

In Narvik en omgeving zijn er nog veel sites en overblijfselen van veldslagen die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog.

Bij het Narvik War Museum kom je alles te weten over wat er zich heeft afgespeeld tijdens die dramatische dagen in 1940. Het museum heeft ook ervaringen speciaal voor kinderen.

Het historische WOII-landschap bestaat uit een reeks monumenten en beslaat het stuk tussen Narvik en Bardufoss om zo de dramatische veldslagen te gedenken.

In Bjørnfjell kun je mee op een begeleide historische WOII-wandeling naar meerdere belangrijke oorlogssites. Ontdek hoe de Ofotbanen (spoorweg) een cruciale rol speelde bij het transport van ijzererts, maak een wandeling over de historische Rallarveien (Navvies' road) en bekijk de spectaculaire brug Norddalsbrua waar belangrijke scènes van de film Kampen om Narvik zijn opgenomen.

Een aantal interessante wandelingen, WOII-sites en musea in het gebied staan hieronder:

Bezoek meer historische sites.

Overal in Noorwegen vind je plaatsen die het middelpunt vormden van dramatische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals Vemork in Rjukan (op de foto).

Hier volgen er een paar die je niet wilt missen:

Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum
Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum

1. De kelder met zwaar water in Rjukan

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de strijd om zwaar water plaats bij Vemork in Rjukan. Dat was destijds de grootste elektriciteitscentrale van Noorwegen. De Duitsers wilden het zware water gebruiken om te proberen er een atoombom mee te bouwen. Maar vier dramatische sabotagemissies hebben hun pogingen gelukkig verijdeld.

De voormalige elektriciteitscentrale is volledig gerenoveerd, en tegenwoordig is daar het Norwegian Industrial Workers Museum ondergebracht. De tentoonstelling Heroes of Telemark dramatiseert onder andere de vier sabotagemissies.

In de herfst van 2017 ging er in Vemork een interessant project van start, waarbij de kelder met zwaar water werd opgegraven en intact bleek te zijn. Je kunt ook mee met een exclusieve rondleiding door de kelder met zwaar water, waar in 2022 een nieuw museum is geopend.

Ga mee op een begeleide tocht over de saboteursroute en ontdek meer over Vemork:

2. Fort Oscarsborg

Fort Oscarsborg ligt middenin Drøbaksundet (de Drøbak Sound). Op 9 april 1940 hield het fort de Duitse aanval op Oslo tegen door de Blücher, het op één na grootste oorlogsschip van Duitsland, tot zinken te brengen. Het zinken van de Blücher was de sleutel tot het succesvol evacueren van de koning, het parlement en de regering.

In het Oscarsborg Museum leer je meer over de geschiedenis van het fort via zowel tentoonstellingen over het onderwerp als rondleidingen.

Je kunt het fort met de veerboot vanuit Drøbak bereiken. De veerboot vaart het hele jaar en de overtocht duurt ongeveer 10 minuten.

3. De slag bij Gudbrandsdalen

In april 1940 was Kvam in Gudbrandsdalen het middelpunt van de hevigste gevechten in Zuid-Noorwegen. Noorse en Britse troepen vochten in de kleine gemeenschap samen tegen Duitse soldaten, en zo'n 70 huizen en gebouwen werden door brand verwoest, waaronder ook de kerk van Kvam.

De gevechten in Kvam lagen ten grondslag aan de Gudbrandsdal War Collection, die opende in 1995. Naast het museum ligt het vredespark van Kvam, waar een monument staat voor iedereen die in de Tweede Wereldoorlog is gesneuveld. 

4. De Altmark in het Jøssingfjord

Het Jøssingfjord in Rogaland staat bekend om het Altmark incident dat daar plaatsvond in februari 1940.

Het Duitse schip de Altmark voer door de Noorse wateren op zijn terugreis naar Duitsland. Er waren een paar honderd Britse krijgsgevangenen aan boord, en het schip werd geëscorteerd door een Noorse torpedoboot. Het schip werd opgemerkt door de Britten, en dat leidde tot een gevecht waarbij meerdere Duitsers werden gedood en de Britse gevangenen zijn gered.

5. Kustvestingen

Langs de kust vind je een aantal kustvestingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd. Veel van de forten en vestingen bieden in de zomer rondleidingen aan, maar je kunt de meeste ook gewoon op eigen houtje bezoeken.

Verken de forten en vestingen uit de Tweede Wereldoorlog:

6. Noorse gevangenenkampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in Noorwegen meerdere gevangenenkampen. Grini was daarvan de grootste. In totaal zaten er zo'n 20.000 mensen gevangen in Grini. De meesten waren Noren, maar er zaten ook Polen, Russen en Fransen opgesloten.

Het Grinimuseet (museum) is tegenwoordig ondergebracht in één van de barakken van het kamp. Hier kun je zaken zoals arrestaties, bewakers en illegale communicatie onderzoeken aan de hand van teksten, foto's en voorwerpen.

Gevangenenkamp Falstad lag in Nord-Trøndelag en er zaten tijdens WOII ruim 4.200 gevangenen. De meeste gevangenen waren Noren, maar er zaten ook Russen, Joegoslaven, Denen en Polen.

Tegenwoordig is het Falstad Centre ondergebracht in de voormalige gevangenisgebouwen. Het Falstad Centre is één van de zeven Noorse centra voor vrede en mensenrechten. Het is zowel een gedenkplaats als een nationaal centrum over de geschiedenis van de gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over mensenrechten. In het Falstadskogen-bos, op maar twee minuten rijden van het centrum, staat het gedenkteken Arkbusering van de Noorse beeldhouwer Odd Hilt, die zelf gevangen heeft gezeten in Falstad.

Lees meer over de geschiedenis van Falstad:

7. Gedenkplaatjes stolpersteine

In 26 landen in Europe vind je stolpersteine, ofwel struikelstenen. Dat zijn gedenktekens die in het trottoir zijn aangebracht op plaatsen waar Joden en andere slachtoffers van de nazi's woonden of werkten toen ze werden gedeporteerd en vermoord. Het initiatief is in 1993 gestart door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, en het Joods Museum in Oslo haalde het naar Noorwegen.

In het hele land zijn struikelstenen te vinden - van Berlevåg en Hammerfest in het noorden tot Ogna, even buiten Egersund in het zuiden. Elk gedenkteken heeft een gegraveerd messing bovenplaatje met de naam, geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum en plaats van overlijden van het slachtoffer.

Hier liggen de Noorse struikelstenen:

Meer WOII-gedenktekens en -musea

Zoek forten, vestingen, musea en oorlogsgedenktekens

WOII-musea en -sites
Grinimuseet is managed by MiA, the Museums in Akershus and tells the story of the largest German prison camp in Norway during World War II and the… Read more
Grini Museum
The Falstadsenteret in Levanger is a museum, war memorial and human rights centre.In addition to permanent and temproary exhibitions, there is a huge… Read more
Falstadsenteret - museum and war memorial
The Jewish Museum Trondheim is located at Arkitekt Christies gate 1B, a building that housed Trondheim’s first railway station from 1864. The building… Read more
Jewish museum Trondheim
Museum that aims to protect the Jewish minority's national heritage and convey the Jewish tradition and history in Norway from early immigration… Read more
Oslo Jewish Museum
At Gjefsjøen mountain farm in Snåsa you will find a historical building by the name of “Gammelstua”, the old living room.… Read more
OSS Gjefsjøen: Museum of the Headquarter for the WWII operation "Operatione Rype"
The museum is closed due to repairs. Arquebus War History Museum in Tysvær has a varied of exhibitions that tells the history of the occupation of… Read more
Arquebus War History Museum - Haugalandmuseet
The War Memorial Exhibition at Kvam provides a unique insight into the Second World War and the occupation and defence in Gudbrandsdalen. Read more
Gudbrandsdal War Collection
The Lofoten War Memorial Museum probably offers Norway´s most extensive collection of uniforms and smaller objects from the second World War. Most… Read more
Lofoten War Memorial Museum
Welcome to the museum of Post-war Reconstruction for Finnmark and North-Troms. Read more
The Museum of Post-War Reconstruction
Bud Coastal Museum contains the Ergan Coastal fort - a German built WW2 coastal fort, which today is a war memorial museum, and the Coastal Culture… Read more
Bud Coastal Museum and Ergan Coastal Fort
Museum at Akershus Fortress that documents Norway's domestic World War II history from the years 1940-1945. The exhibitions have re-created five… Read more
Norway's Resistance Museum
Måløy raid center is a war-historical knowledge center that addresses the dramatic storytelling and war history of its first allied full-scale… Read more
The Måløy Raid Center
WOII-gedenktekens
The Falstadsenteret in Levanger is a museum, war memorial and human rights centre.In addition to permanent and temproary exhibitions, there is a huge… Read more
The Falstad Forest - a memorial from WWII
Towards the end of WW2, Operation RYPE was put into action with their base at Gjefsjøen mountain farm by Gjevsjøen in the Snåsa… Read more
Plukkutjønnfjellet Pyramid of Remembrance
The stumble stones in Jevnaker - Second World War memorial The stumble stones is simple, yet important memorials dedicated to those who fell to… Read more
Second World War memorial - The stumble stones in Jevnaker
The stumble stones in Hønefoss - Second World War memorial The stumble stones is simple, yet important memorials dedicated to those who… Read more
Second World War memorial - The stumble stones in Hønefoss
The stumble stones in Gjøvik - Second World War memorial The stumble stones is simple, yet important memorials dedicated to those who fell… Read more
Second World War memorial - The stumble stones in Gjøvik
The Stolpersteine (literally "stumbling stones") are World War II memorials placed into the sidewalk in places where Jews and… Read more
Stolpersteine: memorial cobblestones
The memorial in the picture is located on the site where the first strike back against the German forces during the second world war happened. The… Read more
War Historical Landscape and Monuments of War Narvik 1940
Shot in the dark - what happened in Trandumskogen? Read more
Trandumforest
On the evening of March 30, 1945, a British Short Sterling aircraft was shot down over Vierli, far east Vegårshei municipality. All seven crew on… Read more
War history at Vierli
From the parking area by Litle Ismenningen, walk over the bridge by Stor Ismenningen, and take the path past Kolvseteren (The Kolv shieling). Walk one… Read more
WWII historic mountain trip to Plukkutjønnfjellet mountain
This product is still waiting for the English translation. We apologize for this inconvenience and would like to wish you a great day!  :) Read more
Midtskogen in Elverum
Trandumskogen - close to Oslo Airport Gardermoen Read more
Trandumforest
Forten en vestingen
Kvalvik Fort is situated on Kvalvik, Frei. It is one of Norway's best preserved coastal fortifications from the Second World War. There was also a… Read more
Kvalvik Fort - coastal fort from World War 2
Come and visit one of the few Coastal Forts built by the Germans in World War 2, that is preserved in its original form. Read more
Nordberg Fort
Kristiansten Fortress is one of Trondheim’s main landmarks. The fort was built after the great city fire in 1681 and now stands guard over the city.… Read more
Kristiansten Fortress
A twenty minute drive from Lyngdal central, the fort is located at the mouth of Rosfjord with barracks, bunkers and gun turrents. It was excavated… Read more
Hausvikodden Fort
Torås Fort offers world history in Færder municipality, and has Vestfold's largest intact war memories from World War II. Read more
Torås fort
Tangen Fort, located at the far end of Langesundstangen, is a popular hiking area just south of central Langesund. Read more
Tangen Fort
Syreneset Fort in the south of Karmøy dates from World War II when it was used by the German occupying forces to monitor ship movements and shipping… Read more
Syreneset Fort
Fjøløy is a former military ground that is now a recreational area for the public. Read more
Fjøløy fortress and Fjøløy lighthouse
A fortress, built between 1912-18. The fort took part in the campaign against the German forces in April 1940. Read more
Høytorp Fortress, Mysen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Profiteer van deze topaanbiedingen

  Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven