BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A white reindeer in the mountainous winter landscape of Northern Norway
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com
Dynamic Variation:

Zie Noorwegen in een ander (noorder)licht

Er hangen kleine ijspegels aan de haartjes van onze donzige capuchons. Terwijl een sneeuwstorm de grens tussen de grond en de lucht erboven doet vervagen, worden dikke bruine en rossige baarden langzaam wit door de sneeuw. Binnen in de Lavvo (een puntige Sami-tent), begint onze huid te tintelen door de warmte van het vuur.

Dat vuur verwarmt ook een grote, metalen pan met een stoofpot van rendierenvlees. Een gerecht dat wordt geserveerd met platbrood. De eenvoudige maaltijd doet niet onder voor een diner in een willekeurig Noord-Noors toprestaurant.

We zijn bij Tromsø Villmarkssenter, een groepje huizen en lavvo’s temidden van een witte wildernis, niet ver van de relatief grote stad Tromsø. Rijden op een hondenslee is hier één van de meest populaire activiteiten.

A woman in a traditional Sami costume, with snow and reindeer in the background, Northern Norway
Northern Norway.
Photo: visitnorway.com

In  de hondenhokken buiten zitten ongeveer 300 husky’s. Zodra ze mede-eigenaar en hondensleerijder Torkil Hansen zien, beginnen ze spontaan te blaffen van opwinding en plezier. De husky’s leven voor het jagen door de verse sneeuw – achter de leider van de roedel aan - en dat kun je goed zien.

‘Toen ik net geboren was, waren er ongeveer 30 honden en wat boerderijdieren’, vertelt Hansen. Die boerderijdieren verdwenen toen Tromsø een populaire reisbestemming werd. Het aantal honden vertienvoudigde.

Hansen is nu in de twintig en kent elke husky door en door. Voor iemand die niet bekend is met het sledehonden is dit een overweldigende ervaring. Wat mensen vooral verrast, is hoe lief de honden zijn.

‘Mensen verwachten wilde dieren aan te treffen. En inderdaad, ze leven hun hele leven buiten’, zegt Hansen. ‘Maar ze zijn heel erg gewend aan mensen, en zijn echt lief en sociaal.’

Het klopt: de honden kunnen tegen je opspringen en hun poten op je schouders leggen. Maar dat is alleen om je een lieve, natte kus te geven. Zodra ze voor de slee staan verandert hun humeur. Dan zijn ze ineens bloedserieus; vastbesloten alles te geven.

En zo trek je de wildernis in. ‘Mensen stralen als ze terugkomen’, vertelt Hansen.

Ondanks de aangename warmte van het vuur en de warme ‘lapskaus’ kunnen we niet wachten om weer naar buiten te gaan. De lucht is zo meteen helder en het noorderlicht schijnt dan over het mooie poollandschap in hartje winter.

IJskoud

Een paar dagen eerder bevinden we ons ‘dieper’ in het poolgebied – in de buurt van de stad Alta. Noordelijker kun je op het Europese vasteland niet komen.   

Als we dicht bij de massieve blokken ijs van een iglohotel komen, voelen we een soort trilling of straling. Alsof de bevroren muren zelf ervoor zorgen dat de lucht in deze enorme ruimte zo zuiver en puur is.  

Mythische figuren met scherpe gelaatstrekken reflecteren het licht van blauwe schijnwerpers. Ze verlichten de ijspilaren die het dak ondersteunen met een grillig, onaards licht.

‘Dit is waanzinnig. Ik heb nog nooit zoiets gezien’, zegt Jon Brown.

De muziekproducent en componist, die door Noord-Noorwegen reist, staat versteld. Hij bevindt zich in Sorrisniva, net buiten Alta, in ’s werelds meest noordelijke ijshotel.

Jonathan BrownFoto: CH/Visitnorway.com

‘Van buiten stelt het niet veel voor. Maar als je binnenkomt, is het bijna een psychedelische trip. Je verliest elk gevoel voor perspectief en hebt het idee dat je in een film bent beland.’

Het hotel, met een oppervlakte van 2500 vierkante meter, is gemaakt van 250 ton ijs uit een nabijgelegen meer en 6000 kubieke meter sneeuw. Het heeft 30 kamers, inclusief 4 suites, een bar en een kapel. Binnen is het muisstil. Je bent compleet afgesloten van de buitenwereld. Zelfs extreme temperaturen en sneeuwstormen kunnen de kalmte die er binnen heerst niet verstoren.

Maar op dit moment is de hemel volkomen helder.

Bekijk de activiteiten die hierboven zijn genoemd

Feiten over het Sorrisniva Igloo Hotel

Sorrisniva is het meest noordelijk gelegen iglohotel ter wereld, op ongeveer 20 km van Alta.

Het werd voor het eerst gebouwd in 2000 en werd sindsdien elk jaar opnieuw in de winter opgebouwd.

Het hotel is 2.500 vierkante meter groot en is volledig gemaakt uit sneeuw en ijs, ook de 30 kamers, het meubilair en zelfs de glazen in de bar.

Er zijn ook een aantal prachtige ijssculpturen, ijsgalerijen en zelfs een ijskapel.

Sorrisniva heeft een groot restaurant waar gerechten worden geserveerd die zijn bereid met lokale seizoensingrediënten. Daarnaast zijn er andere faciliteiten zoals een jacuzzi buiten, een sauna en een vergaderzaal.

Met eigen ogen

Bewonder het noorderlicht

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven