BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jonathan Brown
Jonathan Brown.
Photo: CH

Duizenden kilometers van huis vindt een Amerikaanse producer muziek in de stille poolnacht.

Tekst: Mikael Lunde

In het Noorden van Noorwegen herontdekte hij de natuur

‘Het beweegt langzamer dan ik had verwacht’, zegt Jonathan Brown. Het is iets na middernacht. De componist en producer bewondert het noorderlicht.

Tegen de donkere, oneindige hemel lijkt het licht op zachte penseelstreken die tot leven komen.

De sneeuw ligt hoog en het is doodstil. We zijn zo’n 400 km ten noorden van de Poolcirkel, in de heuvels van Finnmark, vlakbij Alta.

In de zomer gaat de zon hier nooit onder. Nu is er een volle maan en de winterlucht bijt zachtjes in onze wangen.

John BrownFoto: CH

Een andere wereld

Ga een paar weken terug in de tijd en je treft de 34 jaar oude muzikant in zijn natuurlijke omgeving. Het is nog maar februari, maar in het bruisende Los Angeles is het al meer dan 30 graden Celsius.

Als producent en componist werkte Brown met artiesten als Pink, Eminem en The Black Eyed Peas. Hij werd twee keer genomineerd voor een Grammy.

Nu werkt hij niet met bekende artiesten, maar staat hij voor een heel andere uitdaging. Hij gaat werken met de geluiden en sfeer van Noord-Noorwegen – om te proberen de Noorse natuur, cultuur en tradities om te zetten in muziek.

Klaar om herontdekt te worden

Sommige geluiden en ritmes zijn eeuwenoud: het noorderlicht, de golven en de wind aan de kust, zelfs de vissers en hun vangst. Vissers wonen al vele duizenden jaren aan deze koude, maar grotendeels ijsvrije wateren.

Die ritmes en cycli van de natuur waren er lang voordat de mens er geïnspireerd door kon raken. Ze zijn klaar om herontdekt te worden. Dat is waar Brown voor is gekomen.

Terwijl hij terugdenkt aan die nacht onder het noorderlicht, herhaalt Brown: ‘Het bewoog langzamer dan ik had verwacht. Toen ik zag hoe het licht pulseerde, dacht ik meteen: ‘Oh, nu snap ik het’. Het was als een tempo dat ik kon gebruiken, dat ik in mijn hoofd kon horen.’

Als je goed oplet, hoor je die pulserende beat in zijn muziek voor Noorwegen. Je hoort het in het filmpje dat verslag doet van Browns zoektocht - met zijn eigen muziek als soundtrack.

Behalve voor deze film is het beeldmateriaal ook gebruikt voor een serie videoclips over de poolwinter in Noord-Noorwegen.

Eenvoud en rust

Hoewel zelfs de meest afgelegen plekken van Noorwegen over moderne voorzieningen beschikken en in verbinding staan met de rest van de wereld, zijn er ook nog uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden. Als je erin slaagt het geluid en het ritme van de natuur te herontdekken, kom je echt tot rust.

Hier zijn de drukte en het gedoe van alledag ver weg. Brown zegt: ‘Het is hier heel vreedzaam.’

Zijn muziek is eenvoudig en rustig – maar tegelijkertijd krachtig en subliem.

Zet een goede koptelefoon op, draai de volumeknop open en ga mee op reis in de korte film hieronder.

Bewonder het noorderlicht

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven