Noorwegen gaat weer open voor de wereld! Hier vind je de meest recente reisinformatie
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Hotels

    Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid

    Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen

    Thon Hotels – met een geweldig ontbijt

    Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen

    Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie

  • Reizen in Noorwegen

    Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië

    AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring

    Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus

    DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019

    Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur

    Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen

    NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen

    Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn

    Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen

    SJ NORD – het avontuur begint op de trein

  • Tours en rondtochten

    Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen

    Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties

    Up Norway – reizen op maat

    Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'

    Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket

    50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.

    Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen

    Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto

    Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen

    Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein

    Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven

  • Blokhutten en vakantiehuizen

    DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen

    Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen

  • Alpine skigebieden

    Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door

  • Offers

Search
or search all of Norway
A fishing boat on the sea with snow-covered mountains in the background in Northern Norway
A fishing boat on the sea with snow-covered mountains in the background in Northern Norway
Sea fishing in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com
Sea fishing in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

Noord-Noorwegen: verser kan het niet

Zin in een voorproefje van Arctisch Noorwegen? Maak kennis met de heerlijke gevarieerde keuken van dit prachtige gebied.

Als het om eten gaat, is Noord-Noorwegen een streek van overvloed.

De uitgestrekte bevroren wildernis wordt hier omringd door golvend kustgebied met een enorme rijkdom aan eilanden, fjorden en kliffen. Omdat de warme Golfstroom het water ijsvrij houdt, barst het hier van de vis en zeevruchten.

Dit deel van Noord-Noorwegen is nauwelijks bevolkt, afgezien van de traditionele Sami rendierherders, avonturiers op sneeuwscooters en zo hier en daar – in tenten – wat sleehondendrijvers tijdens een hondensleemarathon.

Als je landinwaarts reist, vind je rendieren en elanden, rivieren vol met vis en allerlei soorten bessen en kruiden. De lokale keuken maakt er volop gebruik van.

Fish fillet in a baking tray with bacon cubes and green vegetables
Seafood in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

Vraag en aanbod

In tientallen kleine en grote havens langs de Noorse kust, leveren lokale leveranciers hun dagelijkse vangst, prooi en producten aan de schepen van Hurtigruten.

‘Op onze route ontmoeten we meer dan 200 leveranciers van vis, vlees en andere lokale ingrediënten. In elke haven vinden we wel wat’,  zegt Jimmy Westberg, chef-kok op de MS Midnatsol - één van de 13 schepen van de vloot.

Hurtigruten vervoert al meer dan 100 jaar passagiers, post en vracht langs de sensationele Noorse kustlijn, van Bergen helemaal naar Kirkenes – niet ver van de Russische grens en de Barentszzee. Het is één van de populairste manieren om het gebied te ontdekken.

Reizigers krijgen niet alleen de kans om in het binnenland op avontuur te gaan en de lokale restaurantjes in de havens uit te proberen. Eten aan boord is een ervaring op zich.

We ontmoeten Westberg als hij de vis bereidt voor het a la carte menu van die avond. ‘Deze jongen zwom gisteren nog in zee’, zegt de chef-kok. ‘Het is heel leuk om met zulk vers eten te werken.’

Om de passagiers wat bij te brengen én te vermaken, geeft hij demonstraties aan boord: hij laat zien hoe je vis fileert, mosselen kookt, rendiervlees snijdt en hoe je fenalår - gezouten en gedroogde lamsdij – op de traditionele manier serveert.

Hurtigruten, Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com
Hurtigruten, Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

De smaak van de zee

Een van de populairste restaurants in de haven van Tromsø is Emma’s Drommekjokken (wat letterlijk Emma’s droomkeuken betekent). 'Omdat ze een droomvrouw is’, zegt de eigenaresse, Anne Brit Andreassen.

Emma is haar alter ego, maar staat ook voor de oma of tante die met hart en ziel het eten klaarmaakt. Het bekendste gerecht van het restaurant was eigenlijk alleen bedoeld als lunch voor de medewerkers – huisgemaakte gratin, met witte vis, macaroni en garnalen in bechamelsaus, spek, rauwe groenten en aardappelen.

De Noorse koningin komt hier graag; toch is dit restaurant op een informele manier elegant.

Van de meer vooruitstrevende, seizoensgebonden menukaart eten we de traditionele boknafisk: gedroogde, Arctische kabeljauw. De vis is steviger dan je zou verwachten; de smaak zout, maar toch ingewikkeld. Het gerecht wordt geserveerd met gebakken kool en gemarineerde wortel, sojaboter met chili en knoflook, gember en lente-uitjes.

Het eten komt van lokale leveranciers en is gebaseerd op lokale tradities. Veel recepten zijn afkomstig van moeders en grootmoeders uit deze streek.

Voor een zo klein inwoneraantal heeft Noord-Noorwegen opvallend veel goede, gezellige restaurants – of je nu in Alta, Tromsø of Svolvær bent.

Northern lights over Svinøya Rorbuer in Lofoten in Northern Norway
Svinøya Rorbuer in Lofoten.
Photo: Svinøya Rorbuer

Svolvær ligt bij de archipel van de Lofoten, een dag zeilen vanaf Tromsø. Dit is volgens veel passagiers één van de mooiste gebieden waar Hurtigruten doorheen vaart. Met bergen die uit zee oprijzen, zijn de Lofoten een goede plek voor avonturen in de buitenlucht, safari’s en extreme sporten.

En voor lekker eten natuurlijk. In de lokale restaurants – zoals Børsen Spiseri in een pand uit 1828 – is de smaak van de zee door vele generaties enorm verfijnd. Hier eten we gestoomde stokvisfilet op een bedje van hutspot, met eiboter en aardappelen, gegarneerd met Serranoham.

Het is slechts één van een handvol gastronomische restaurantjes, die de kleine bevolking van Svolvær verwennen.

‘We zijn op 68° noorderbreedte, maar de temperatuur van het water daalt nooit onder de 6-7°C’, legt Johnny Kløften, een lokale gids voor de vissersdorpjes rond Svolvær uit. ‘De Lofoten zijn als armen die zich uitstrekken naar de zee om het warme water van de Golfstroom binnen te halen.’

Elk voorjaar komen hier 100 miljoen poolkabeljauwen om te paren. Ze komen helemaal uit het Noorden, van de Barentszzee. En al eeuwenlang komen ook duizenden vissers, die proberen de vissen te vangen.

Noorse zeevisspecialiteiten

“Røkelaks” (gerookte zalm)
Koop een hele vis of met zorg verpakte gesneden plakjes. Maak je aankoop af met speciale mosterdsaus.

“Ørret” (forel)
Deze vissoort staat bekend om zijn iets zoetere smaak dan zalm. Voor de dapperen onder ons is er een deels gefermenteerde versie.

“Sild” (haring)
Haring vind je in steeds meer variaties, met uiteenlopende marinades en in verschillende smaken.

Lutefisk
Stokvis die een poos in water en loog heeft gelegen (een ouderwetse manier om de vis te bewaren) en daarna is gebakken in de oven. Het gerecht wordt vaak gegeten met aardappels, spek, gestoofde erwten en mosterd.

Maak kennis met de Arctische kabeljauw

Plan je Arctisch avontuur

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven