There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Hostelling International – de poort naar Noorwegen
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Buro Scanbrit – vakanties voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Norske Noorwegen Reizen – dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Zin in een voorproefje van Arctisch Noorwegen? Maak kennis met de heerlijke gevarieerde keuken van dit prachtige gebied.
Tekst: Mikael Lunde
Als het om eten gaat, is Noord-Noorwegen een streek van overvloed.
De uitgestrekte bevroren wildernis wordt hier omringd door golvend kustgebied met een enorme rijkdom aan eilanden, fjorden en kliffen. Omdat de warme Golfstroom het water ijsvrij houdt, barst het hier van de vis en zeevruchten.
Dit deel van Noord-Noorwegen is nauwelijks bevolkt, afgezien van de traditionele Sami rendierherders, avonturiers op sneeuwscooters en zo hier en daar – in tenten – wat sleehondendrijvers tijdens een hondensleemarathon.
Als je landinwaarts reist, vind je rendieren en elanden, rivieren vol met vis en allerlei soorten bessen en kruiden. De lokale keuken maakt er volop gebruik van.
In tientallen kleine en grote havens langs de Noorse kust, leveren lokale leveranciers hun dagelijkse vangst, prooi en producten aan de schepen van Hurtigruten.
‘Op onze route ontmoeten we meer dan 200 leveranciers van vis, vlees en andere lokale ingrediënten. In elke haven vinden we wel wat’, zegt Jimmy Westberg, chef-kok op de MS Midnatsol - één van de 13 schepen van de vloot.
Hurtigruten vervoert al meer dan 100 jaar passagiers, post en vracht langs de sensationele Noorse kustlijn, van Bergen helemaal naar Kirkenes – niet ver van de Russische grens en de Barentszzee. Het is één van de populairste manieren om het gebied te ontdekken.
Reizigers krijgen niet alleen de kans om in het binnenland op avontuur te gaan en de lokale restaurantjes in de havens uit te proberen. Eten aan boord is een ervaring op zich.
We ontmoeten Westberg als hij de vis bereidt voor het a la carte menu van die avond. ‘Deze jongen zwom gisteren nog in zee’, zegt de chef-kok. ‘Het is heel leuk om met zulk vers eten te werken.’
Om de passagiers wat bij te brengen én te vermaken, geeft hij demonstraties aan boord: hij laat zien hoe je vis fileert, mosselen kookt, rendiervlees snijdt en hoe je fenalår - gezouten en gedroogde lamsdij – op de traditionele manier serveert.
Hurtigruten is een Noorse cruiseoperator, opgericht in 1893.
De 11 kustvaarders van de onderneming bevaren bijna de hele lengte van het land en de tocht wordt vaak ‘de mooiste zeecruise ter wereld’ genoemd.
De oorspronkelijke route voert je van Bergen naar Kirkenes via kleine eilandjes, archipels en verschillende dorpen, waarvan sommige niet bereikbaar zijn per ‘gewoon’ schip of per auto.
Hurtigruten legt aan in 34 havens langs de noordelijke kust van Noorwegen en in elke haven kun je lokale ingrediënten toevoegen aan je culinaire reis.
Lees meer over Hurtigruten.
“Røkelaks” (gerookte zalm)
Koop een hele vis of met zorg verpakte gesneden plakjes. Maak je aankoop af met speciale mosterdsaus.
“Ørret” (forel)
Deze vissoort staat bekend om zijn iets zoetere smaak dan zalm. Voor de dapperen onder ons is er een deels gefermenteerde versie.
“Sild” (haring)
Haring vind je in steeds meer variaties, met uiteenlopende marinades en in verschillende smaken.
Lutefisk
Stokvis die een poos in water en loog heeft gelegen (een ouderwetse manier om de vis te bewaren) en daarna is gebakken in de oven. Het gerecht wordt vaak gegeten met aardappels, spek, gestoofde erwten en mosterd.
Een van de populairste restaurants in de haven van Tromsø is Emma’s Drommekjokken (wat letterlijk Emma’s droomkeuken betekent). 'Omdat ze een droomvrouw is’, zegt de eigenaresse, Anne Brit Andreassen.
Emma is haar alter ego, maar staat ook voor de oma of tante die met hart en ziel het eten klaarmaakt. Het bekendste gerecht van het restaurant was eigenlijk alleen bedoeld als lunch voor de medewerkers – huisgemaakte gratin, met witte vis, macaroni en garnalen in bechamelsaus, spek, rauwe groenten en aardappelen.
De Noorse koningin komt hier graag; toch is dit restaurant op een informele manier elegant.
Van de meer vooruitstrevende, seizoensgebonden menukaart eten we de traditionele boknafisk: gedroogde, Arctische kabeljauw. De vis is steviger dan je zou verwachten; de smaak zout, maar toch ingewikkeld. Het gerecht wordt geserveerd met gebakken kool en gemarineerde wortel, sojaboter met chili en knoflook, gember en lente-uitjes.
Het eten komt van lokale leveranciers en is gebaseerd op lokale tradities. Veel recepten zijn afkomstig van moeders en grootmoeders uit deze streek.
Voor een zo klein inwoneraantal heeft Noord-Noorwegen opvallend veel goede, gezellige restaurants – of je nu in Alta, Tromsø of Svolvær bent.
Svolvær ligt bij de archipel van de Lofoten, een dag zeilen vanaf Tromsø. Dit is volgens veel passagiers één van de mooiste gebieden waar Hurtigruten doorheen vaart. Met bergen die uit zee oprijzen, zijn de Lofoten een goede plek voor avonturen in de buitenlucht, safari’s en extreme sporten.
En voor lekker eten natuurlijk. In de lokale restaurants – zoals Børsen Spiseri in een pand uit 1828 – is de smaak van de zee door vele generaties enorm verfijnd. Hier eten we gestoomde stokvisfilet op een bedje van hutspot, met eiboter en aardappelen, gegarneerd met Serranoham.
Het is slechts één van een handvol gastronomische restaurantjes, die de kleine bevolking van Svolvær verwennen.
‘We zijn op 68° noorderbreedte, maar de temperatuur van het water daalt nooit onder de 6-7°C’, legt Johnny Kløften, een lokale gids voor de vissersdorpjes rond Svolvær uit. ‘De Lofoten zijn als armen die zich uitstrekken naar de zee om het warme water van de Golfstroom binnen te halen.’
Elk voorjaar komen hier 100 miljoen poolkabeljauw om te paren. Ze komen helemaal uit het Noorden, van de Barentszzee. En al eeuwenlang komen ook duizenden vissers, die proberen de vissen te vangen.
Het hoogseizoen is van mei tot september. Tijdens de zomermaanden kun je 24 uur lang vissen dankzij de middernachtzon.
Maar je kunt als echte kernvisser ook gaan wintervissen, al helemaal wanneer van januari tot maart de skrei (migrerende kabeljauw) te vinden zijn. Het is donker en koud, maar je heb de kans om het noorderlicht in de lucht te zien dansen
In Noord-Noorwegen staan er je spectaculaire ervaringen te wachten. Van een panoramische kustlijn en activiteiten als vissen, wandelen en bergsport, tot het noorderlicht en de middernachtzon.
De ongelooflijke kleurenpracht door de poolhemel zien dansen staat op de bucketlist van veel reizigers. Weinig plekken ter wereld bieden meer manieren om het noorderlicht te zien dan Noorwegen.
Wereldwijd eten miljoenen mensen regelmatig vis die werd gevangen voor de Noorse kust. Toch gaat er niets boven de smaak en structuur van vis die net werd gevangen in het koude en heldere water.
Waar op aarde liggen de beste plekken om het noorderlicht te zien? De plaatselijke bevolking, die met dit magische natuurfenomeen opgroeide, verklapt enkele geheime uitzichtpunten.
Terug naar boven