Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two people camping under the northern lights in Lofoten, Norway
Northern lights still going strong in Northern Norway.
Photo: Alex Conu / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Maak je geen zorgen: de komende jaren zal het noorderlicht volgens onderzoekers op het gebied van de zon niet minder te zien zijn in Noord-Noorwegen.

Veel toeristen trekken naar Noord-Noorwegen om het magische noorderlicht te bekijken. Volgens sommigen zal het fonkelende fenomeen de komende jaren minder te zien zijn omdat de zon een rustigere fase kent. Maar volgens vele Noorse experten zal dit geen effect hebben op Noord-Noorwegen.

’Het klopt dat de zonneactiviteit achteruitgaat na een piek. Dit betekent dat het noorderlicht waarschijnlijk minder vaak te zien zal zijn in Zuid-Noorwegen,’ zeg Pål Brekke, zonne-expert bij het Norwegian Space Center.

’Wat Noord-Noorwegen betreft, zullen we geen verschil merken.’

De zon heeft een cyclus van 11 jaar. In 2013 bereikte de zonneactiviteit een piek en momenteel kent ze een daling. Deze blijft nog drie tot vier jaar doorgaan tot de zon weer actiever wordt. De zonneactiviteit heeft een invloed op het noorderlicht: een actieve zon produceert meer zonnewind en andere processen die een intens noorderlicht creëren, zelfs op lagere breedtegraden.

’In Noord-Noorwegen zal het noorderlicht er altijd zijn, ongeacht de zonneactiviteit. Dit komt door het noorderlichtovaal, ook wel de noorderlichtgordel genoemd, die zich uitstrekt over de kust van Noord-Noorwegen,’ aldus Brekke.

Auroral oval

Auroral oval.
Photo: NASA

Dit wordt verder bevestigd door noorderlichtonderzoeker op rust Truls Lynne Hansen, van het Northern Lights Observatory in Tromsø.

’Wetenschappers in Noord-Finland, in de buurt van de Noorse grens, hebben gedurende veel 11-jarige cycli de uitbarstingen van de zon gemeten. Ze vonden geen verband tussen deze cycli en wat er in het echt te zien was onder het noorderlichtovaal,’ vertelt Lynne Hansen aan nordnorge.com, de officiële reiswebsite van Noord-Noorwegen.

Naast Noord-Noorwegen zullen andere plekken langs de noorderlichtgordel, zoals IJsland, delen van Canada en Alaska net zoveel noorderlicht te zien krijgen als voordien.

’Je hoeft je geen zorgen te maken over de zonneactiviteit. Noord-Noorwegen zal altijd één van de beste plaatsen ter wereld zijn om het noorderlicht te bewonderen,’ zegt Asgeir Brekke, die meer dan 25 jaar onderzoek voerde naar het noorderlicht.

’Dus je kunt toeristen garanderen dat ze het noorderlicht zullen zien tijdens hun reis in het noorden?’

’Je kunt nooit volledig voorspellen wat de zon zal doen. Net daarom is het noorderlicht zo spannend: je moet erop jagen!’

Lyngenfjord

Lyngenfjord.
Photo: Jan R. Olsen
Download de app NorwayLights

Een app die je helpt het beste moment te vinden om noorderlicht te bewonderen.

iPhone: Download NorwayLights
Android: Download NorwayLights
Windows: Download NorwayLights

Ga veilig op zoek naar het noorderlicht

Ga je zonder gids op zoek naar het noorderlicht, volg dan de volgende simpele regels voor een gegarandeerd leuke ervaring.

1. Draag altijd een fluohesje of reflecterende banden wanneer je over straten en wegen wandelt.

2. Parkeer nooit aan een bushalte, dit kan een gevaarlijk zijn.

3. Ga je te voet op pad, loop dan niet op de weg zelf. De plaatselijke bevolking kan soms vrij snel rijden. Ze verwachten geen mensen op of langs de weg als ze de hoek omslaan.

4. Parkeren langs de weg is verboden op wegen met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur of hoger.

5. Weet dat er op elk uur van de dag sneeuw geruimd kan worden. Probeer dus te vermijden dat je auto geblokkeerd raakt door sneeuw aan de kant van de weg.

Bewonder het noorderlicht

De ongelooflijke kleuren door de poolhemel zien bewegen staat op de bucketlist van veel reizigers. Kom meer te weten over het noorderlicht en waar je het in Noorwegen kunt zien.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven