Skip to main content

RECEPT:
Kjøttkaker
Noorse gehaktballen

De sappen van het vlees vermengen zich met de jus tot een onweerstaanbare combinatie van smaken.

Hoewel ze te vergelijken zijn met andere gehaktballen van over de hele wereld worden, is de letterlijke vertaling van kjøttkaker is ’vleesgebakjes’, aangezien de Noorse versie grotere en minder ronde pasteitjes heeft dan andere gehaktbalrecepten.

Het is één van onze populairste traditionele gerechten en alledaags ’comfort food’.

Noren zeggen altijd dat de beste vleesgebakjes die van mama zijn.

Het is een gerecht dat je het beste met veel liefde thuis maakt!

Dus wat zit er zoal in een kjøttkake? In Noorwegen worden ze traditioneel gemaakt van rundergehakt, varkensvlees, lamsvlees, of vlees van wild. Dan maken ze dikke, platte pasteitjes en worden die gebakken.

Het gerecht wordt geserveerd met heerlijke brun saus (bruine jus).

Kjøttkaker worden meestal geserveerd met gekookte aardappelen en wortelen, en zuurkool of geprakte erwten.

Vergeet de bosbessenjam niet!

Kjøttkaker met erwtenpuree

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Noorse gehaktballen:

400 g rundergehakt

1 theelepel zout

0,25 theelepel peper

0,25 theelepel gemalen nootmuskaat

0,25 theelepel gemalen gember

2 eetlepels aardappelmeel

1,5 dl water of melk

Bruine jus:

4 eetlepels boter

4 eetlepels meel

1 l runderbouillon of bouillon

0,5 theelepel zout

0,5 theelepel peper

Erwtenpuree:

1 zak diepvrieserwten (400 g)

1 dl runderbouillon (verdund: 1 dl water + ½ bouillonblokje)

1 eetlepel boter

0,25 theelepel peper

Gekookte aardappels:

Ca. 800 g geschilde aardappelen

Bosbessenjam (of gezoete bosbessen)

Bereiding

  1. Maak eerst het gehakt. Doe alle ingrediënten in een kom van de keukenmachine en mix gedurende ca. 10-20 seconden totdat het gehakt gelijkmatig fijngemalen is. 
    Je kunt het gehakt ook met de hand maken: Meng het zout goed door het gehakt. Voeg al roerend kruiden en aardappelmeel toe. Voeg geleidelijk melk of water toe, terwijl je het mengsel omroert. 
  2. Maak van het gehakt grote, ovale pasteitjes (ergens tussen burgerpasteitjes en gehaktballen) met behulp van een lepel, je handen en koud water.
  3. Doe wat boter in een koekenpan op een middelhoog vuur. Bak de pasteitjes ca. 2 minuten per kant tot ze mooi bruin van kleur zijn.
  4. Maak de bruine jus door de boter in een grote pan te smelten. Voeg bloem toe en bak het mengsel op een laag vuurtje tot het een notenbruine kleur heeft.
  5. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe, en roer goed om na elke toevoeging van een scheut bouillon. Laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Voeg de vleespasteitjes bij de jus en laat ze ca. 10 minuten sudderen (tot ze goed gaar zijn).
  7. Kook de aardappelen in gezouten, kokend water tot ze van binnen zacht zijn.
  8. Kook de bevroren erwten in runderbouillon om papperige erwten te maken. Mix het mengsel met een handmixer of keukenmachine door elkaar. Je kunt ook een aardappelstamper gebruiken. Voeg naar je smaak boter, peper en zout toe.

Serveer met jus, gekookte aardappelen, doperwten en bosbessenjam.


Voor Noren zijn kjøttkaker een grote kanshebber om het nationale gerecht van Noorwegen te zijn, maar het moet enkel onderdoen voor fårikål.

Waar je ook heen gaat, je zult snel ontdekken dat kjøttkaker een vast menu-item is bij het Noorse Veikroer (wegrestaurants) en Fjellstuer (berghutten). Het is een pluspunt dat ze niet duur zijn!

Je kunt ze ook kant-en-klaar in de winkel kopen en buiten op de barbecue klaarmaken!

Kjøttkaker smaken geweldig opgewarmd boven een kampvuur, en het is heel gemakkelijk om te doen.

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's