Skip to main content

RECEPT:

Varkensgebraad van boerderij Sigstad Gård

In het groene landschap aan het Mjøsa-meer, het grootste van Noorwegen, liggen meerdere historische herenboerderijen die een bezoekje meer dan waard zijn.

Een daarvan is Sigstad Gård. Die ligt aan de linkeroever van het meer in het dorpje Biri in de gemeente Gjøvik.

De historische boerderij is gebouwd rond het jaar 1000 en wordt tegenwoordig gerund door Julie Sigstad en haar gezin, die de 17e generatie op de familieboerderij zijn.

Hier lijkt het wel alsof je in een museum bent beland.

En de culinaire ervaring is ook fenomenaal.

Julie heeft geen koksopleiding, maar tovert de heerlijkste smaakcombinaties op tafel met ingrediënten van haar eigen boerderij.

Eén van de specialiteiten van Julie is varkensgebraad.

Julie en haar gezin hebben 25 scharrelvarkens die buiten spelen, smullen en de velden verkennen.

'Onze varkens leven buiten. Hier krijgen ze de kans om vrij rond te lopen en te doen wat ze willen, wat je volgens mij echt aan het eindproduct proeft.'

Julie

Julie zet haar gasten met alle liefde het beste varkensgebraad voor dat ze ooit hebben gegeten. Van de eigen boerderij uiteraard.

Wil je het zelf proberen te maken? Met wat hulp van Julie gaat dat vast lukken!

Hier is het recept voor varkensgebraad met ciderjus van Julie - perfect om indruk op je gasten te maken.

Varkensgebraad van Sigstad Gård

Een recept van de oevers van het Mjøsa-meer

Ingrediënten

Varkensvlees (schouderkarbonade of hamschijf, ca. 1,5 - 2 kg

8 - 12 aardappelen

1/2 ui

1 kg wortels

1 kleine prei

300 ml appelcider

600 ml bouillon (gebruik druipvocht van het gebraad + 1 runderbouillonblokje en 300 ml water)

2 el verse gember, geraspt

1 el maïzena

Het sap van een halve citroen

1 el suiker

Boter om in te bakken

Bron: Sigstad Gård

Bereiding

Ca. 2 uur voor 4 porties + kliekje

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Strooi peper en zout over het varkensgebraad.

3. Verhit wat boter in een koekenpan en bak het gebraad aan alle kanten bruin.

4. Leg het gebraad in een ovenschaal, gebruik een vleesthermometer en laat het gebraad in de oven opwarmen tot 65°C. Dat duurt ongeveer 1 uur.

5. Terwijl het gebraad gaart, kun je de jus vast klaarmaken.

6. Snijd de prei in fijne ringetjes en de ui in kleine stukjes en fruit ze samen een paar minuten in een droge pan.

7. Voeg de appelcider toe en laat het geheel ongeveer de helft indikken. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

8. Voeg de bouillon toe en laat alles ca. 10 minuten zachtjes koken.

9. Bind de saus in met maïzena en breng die op smaak met gember, citroensap en een beetje suiker.

10. Laat het gebraad minstens een half uur rusten voordat je het aansnijdt.

Serveer het varkensgebraad met gekookte aardappelen, wortels en ciderjus.



Professionele tip van Julie:

'Heb je nog wat gebraad over, dan kun je dat als broodbeleg gebruiken.'

De eeuwenoude boerderijen bij het Mjøsa-meer in Oost-Noorwegen zijn de perfecte plek voor iedereen die wel eens een kijkje wilt nemen op het platteland.

Elke boerderij biedt z'n gasten een unieke ervaring en heeft z'n eigen sfeer.

Zoek je plattelandsavontuur

Ontdek landelijke luxe, (h)eerlijk eten, historische tuinen en nog veel meer!

Bezoek de boerderijen

Recepten voor vleesliefhebbers

Proef het exotische rendiervlees maar eens, en andere traditionele Noorse favorieten.

Het Noorse Kookboek

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's