There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2019
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Up Norway – reizen op maat
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Secret Atlas – de authentieke manier om Spitsbergen te verkennen
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
‘De mogelijkheid om puur, bacterievrij water te kunnen drinken, zowel direct uit de kraan als uit een bergstroom, is volgens mij een unieke luxe in deze wereld’ zegt Vidar Lund, senior wetenschapper aan het Noorse instituut voor volksgezondheid.
Binnen één dag en zonder er eindeloos ver voor te hoeven reizen, kun je een groot aantal van de specialiteiten drinken die Noorwegen rijk is, uit een kopje of uit een glas, bij barista’s, brouwers, distilleerderijen, uit talloze bergstromen of op boerderijen op het platteland.
Andreas Viestad is een erkende Noorse culinaire schrijver met een vaste rubriek in The Washington Post. Hij is ook de presentator van de tv-serie New Scandinavian cooking (Nieuw Scandinavisch koken).
'Je krijgt de beste melk van koeien die goed en gezond eten, en Noorwegen heeft gelukkig heel veel langzaam groeiend gras. De melk die je in de winkel koopt is goed', zegt Andreas.
Sommige boeren zullen je met plezier rauwe melk, rechtstreeks van de koe laten proberen.
'Ik was een keer in een weiland in Sanddalen in Valdres en daar heb ik toen een kan verse melk laten afkoelen in een bergstroom', vertelt Viestad. 'In de natuur heb je namelijk geen koelkast nodig – er zijn genoeg natuurlijke oplossingen om je heen.'
Naast melk is koffie een van de belangrijkste dranken in Noorwegen. Er is weinig zo typisch Noors als samen koffie drinken, spontaan geserveerd aan de keukentafel, bij een kampvuur tijdens een wandeling in een fjord of langs een meer, of aan de bar bij een barista. Een latte of macchiato smaakt heerlijk speciaal door het gebruik van Noors water en Noorse melk. Nieuwe koffiebars schieten in en rond steden als paddenstoelen uit de grond en zijn de moeite van een bezoek dubbel en dwars waard. Sommige ervan zijn ettelijke malen bekroond.
Andreas Viestad legt het ons uit: 'Vanaf het moment dat koffie zijn intrede deed in Noorwegen hebben Noren er ongewoon veel van gedronken en dat heeft alles te maken met onze eeuwenoude cultuur van alcoholonthouding. In de afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de kwaliteit van koffie. Robert Thoresen, de voormalige winnaar van goud tijdens de internationale baristakampioenschappen, startte in 2000 als eerste een eigen microbranderij. Vandaag de dag importeert hij rauwe bonen uit alle hoeken van de aardbol. Daarnaast is hij nog steeds nauw betrokken bij zijn koffiebars Java en Mocca in Oslo, de bakermat van zijn huidige roem en succes.'
'Noors water en Noorse melk geven een heerlijk speciale smaak aan elke latte of macchiato.'
Small and very popular coffee shop next to St. Hanshaugen Park. Java is known for its delicious espresso…
Go to: Java Espressobar & KaffeforretningSmall and very popular coffee shop next to St. Hanshaugen Park. Java is known for its delicious espresso…
Colin Eick is medeauteur en fotograaf van het boek Ølbrygging (het Noorse woord voor bierbrouwen), een gezaghebbende gids over het nieuwe landschap van bierbrouwende ondernemers.
'Een van mijn favoriete bierfabrikanten is de Lindheim boerderij in Gvarv, Telemark. Lindheim exploiteert de oorspronkelijke boomgaarden door het fruit te gebruiken in de bierproductie. Op de website Ratebeer kwam de brouwerij nieuw binnen op de vijfde plaats in de categorie Beste nieuwe brouwerijen ter wereld, met de vermelding: Lindheim Ølkompani is de nieuwe uit het niets verschijnende ster aan het Noorse bierfirmament. Appels, kersen en pruimen voegen een speciale smaak aan hun bieren toe, net als het gebruik van oude aquavitvaten. Lindheim is een van de weinige brouwerijen die samenwerken met de wereldberoemde Mikkeller brouwerij in Denemarken', aldus Colin Eick.
Lindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Buy a growler filled…
Go to: Lindheim ØlkompaniLindheim Ølkompani was ranked as the world's 5th best newcomer in beer brewing in 2014. Buy a growler filled…
- Beer rich in flavour and character, brewed by old recipes and traditions! We brew around 20 different…
Go to: Inderøy Gårdsbryggeri (Brewery) - Beer farm shop- Beer rich in flavour and character, brewed by old recipes and traditions! We brew around 20 different…
Eick vermeldt daarnaast ook nog de in Oslo gevestigde håndverksdestilleri, een distilleerderij die sterk alcoholische dranken combineert met wilde botanische ingrediënten, die de eigenaren zelf plukken in de natuur rondom de hoofdstad. ‘Marka’, genoemd naar het gigantische gelijknamige bos rondom Oslo, is het merk van een digestieve kruidenbitter gemaakt met mirte, paardenbloem en engelwortel.
Merete Bø, een sommelier opgegroeid in het bergdorp Voss, werd na publicatie van verschillende boeken over eten en drinken en regelmatige bijdragen in het dagblad Dagens Næringsliv een nationale vraagbaak voor wat je wel en niet moet drinken. Zij geeft de volgende biertip:
'Voss bryggeri is een kleinschalige maar steeds populairder wordende bierproducent, die speciale bieren brouwt met ongewone ingrediënten, zoals een lokale jeneverbesvariëteit die met de hand wordt geplukt in de bergen.'
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken.
Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken.
Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Op plastic flessen zit statiegeld dat je tegen inlevering van de lege fles kunt terugkrijgen bij de plaats van aankoop.
In Noorwegen wordt al meer dan 3000 jaar bier gebrouwen.
Noorwegen telt ongeveer 100 microbrouwerijen. Samen vertegenwoordigen ze 5% van de totale bierverkopen in het land, een percentage dat de komende jaren naar verwachting zal oplopen tot 10%.
De microbrouwerijen verschaffen werk aan ongeveer 300 Noren en zorgen zo voor 20% van de totale werkgelegenheid in de brouwerijsector.
Op afgelegen plaatsen zijn verschillende onafhankelijke kleinschalige brouwerijen een toeristische attractie geworden.
Ondanks strikte wetgeving op de distributie van alcohol mogen brouwerijen hun producten rechtstreeks aan consumenten verkopen vanaf hun productiebedrijf.
In Noorwegen wordt al eeuwenlang cider geproduceerd en niet lang geleden werd de traditie nog nieuw leven ingeblazen door het planten van internationaal vooraanstaande Franse en Engelse appelboomsoorten. Deze soorten onderscheiden zich van de typische zoete Noorse variëteiten door hun wat bittere smaak.
Producten van zowel lang gevestigde als jonge ciderfabrikanten, voornamelijk uit de fjordenregio, verschijnen steeds vaker op de kaart in hotels en restaurants overal in Noorwegen.
In de loop der tijd hebben sterk alcoholische dranken in Noorwegen aan populariteit ingeboet, vooral ten gunste van wijn.
Sterke dranken als aquavit en whisky vormen daarop een uitzondering. Nieuwe kleine distilleerderijen worden onder kenners steeds populairder.
Bronnen: Bryggeri- og drikkevareforeningen en Norsk vann
Merete herinnert zich uit haar kinderjaren in Voss nog goed hoe de hele familie altijd hun eigen drinkbekers meenam als ze gingen wandelen in de bergen.
'We dronken rechtstreeks uit kleine bergstroompjes. We zochten altijd water dat steil naar beneden liep en checkten eerst het terrein om er zeker van te zijn dat de stroom niet door dieren kon zijn vervuild', vertelt Bø.
Trouwens, Fjellbekk (bergstroom in het Nederlands) is ook de naam van een traditionele Noorse cocktail.
'Fjellbekk is een van de eerste drankjes die ik mixte toen ik in deze business begon. Het bestaat uit aquavit, wodka, citroen en limoen.'
Aquavit spel je in het Noors als 'akevitt' en het is de populairste likeur van het land. Merete drukt je op het hart om vooral op Noorse kruiden gebaseerde aquavit, gin en whisky te proberen die wordt geproduceerd in Det norske brenneri – vroeger Puntervold – in de stad Grimstad in Zuid-Noorwegen. Daarnaast raadt ze ook de Myken distilleerderij aan, de eerste Arctische whiskydistilleerderij ter wereld, die op kleine schaal whisky produceert op het eiland Myken aan de kust van Helgeland, net ten noorden van de Noordpoolcirkel.
'Trouwens, bergstroom is ook de naam van een traditionele Noorse cocktail.'
De sommelier zegt verder dat je Noorwegen niet mag verlaten voordat je Noorse cider hebt geproefd. De cider van Balholm bijvoorbeeld, een familiebedrijf gevestigd in de stad Balestrand bij de Sognefjord, de langste en grootste fjord van Noorwegen.
'Kleine producenten zoals Balholm zijn durvers en hebben een oprechte interesse in experimenteren. Het resultaat is een interessante cidervariëteit. Het klimaat rondom de Sognefjord is bij uitstek geschikt voor ciderproductie. Het water weerspiegelt de zonneschijn op de steile hellingen waar de bomen groeien en bloeien op een ondergrond van gletsjermorenen. Er is een goede reden waarom appelteelt hier al bestaat sinds de 13e eeuw, toen monniken zich vestigden in dit gebied.'
Bierliefhebber Colin Eick wil het publiek enthousiast maken voor cider. Hij bezocht onlangs het binnenste deel van de Hardangerfjord, waar het dorp Ulvik een van de middelpunten van de fruitoogst is.
'Ulvik herinnert aan een tegen de bergrug gelegen alpendorp met massa’s appelbomen eromheen. In verband met de ciderproductie in het dorp zijn er veel leuke evenementen, zoals het Fruktsleppet-festival (ter viering van de fruitoogst) en de wandeling annex ciderproeverij ‘Frukt-og siderruta’, oftewel de fruit en ciderroute', aldus Colin.
Er zijn verschillende ciders met verschillende smaken, die uitstekend combineren met veel soorten gerechten, zoals Noorse zeevruchten uit de fjord bij Ulvik.
Ulvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri is a family business at Hakastad fruit farm, growing a variety of new and old sorts of…
The Fruit and Cider Route is a collaboration between Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Farm, and Ulvik…
Go to: Fruit and cider route, UlvikThe Fruit and Cider Route is a collaboration between Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Farm, and Ulvik…
Would you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
Go to: Hardanger Cideri - JåstadWould you like to discover how real cider is produced? At Hardanger Cideri, you can join in a guided tour,…
The Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Go to: The Cider House, BalestrandThe Cider House is located in Balestrand in an organic fruit orchard with more than 100 fruit varieties. We…
Iemand een lekkere gegiste smoothie? Gisting is het proces waarbij biologische materie langzaam wordt afgebroken. Behalve voor bier, appelcider en voedingsmiddelen kan de methode ook worden toegepast voor zuursels zoals karnemelk, kefirkorrels of wei.
Gry Hammer is de schrijver van het boek Fermentation (Gisting) en groot voorstander van het herstellen van deze oude Noorse traditie.
'Het grote voordeel van de gistingsprocedure is het behoud van smaak en vitamines', legt ze uit.
Kefirkorrels zijn een schimmel/gistcultuur. Wei is de vloeistof die ontstaat door het schiften van yoghurt of kefir.
'Noorwegen heeft eeuwenoude tradities met karnemelk en wei', vertelt Gry, die gistingsrecepten verstrekt voor alles van paardenbloemsap to weidrank met brandnetel en bessen.
'Smoothies op basis van Noorse zure, geronnen melk met bessen van het seizoen en fruit zijn een eenvoudige manier om een gistingsbasis te gebruiken. Elke gegiste drank is een elixer, een toverdrank vol vitamines', zegt Gry Hammer.
Waar je ook bent in Noorwegen, je kunt overal je dorst lessen met verschillende dranken, die puur zijn als ongerepte natuur. Bezoek de plekken waar de frisheid die je wordt ingeschonken zó uit de natuur komt.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken.
Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken.
Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Op plastic flessen zit statiegeld dat je tegen inlevering van de lege fles kunt terugkrijgen bij de plaats van aankoop.
In Noorwegen wordt al meer dan 3000 jaar bier gebrouwen.
Noorwegen telt ongeveer 100 microbrouwerijen. Samen vertegenwoordigen ze 5% van de totale bierverkopen in het land, een percentage dat de komende jaren naar verwachting zal oplopen tot 10%.
De microbrouwerijen verschaffen werk aan ongeveer 300 Noren en zorgen zo voor 20% van de totale werkgelegenheid in de brouwerijsector.
Op afgelegen plaatsen zijn verschillende onafhankelijke kleinschalige brouwerijen een toeristische attractie geworden.
Ondanks strikte wetgeving op de distributie van alcohol mogen brouwerijen hun producten rechtstreeks aan consumenten verkopen vanaf hun productiebedrijf.
In Noorwegen wordt al eeuwenlang cider geproduceerd en niet lang geleden werd de traditie nog nieuw leven ingeblazen door het planten van internationaal vooraanstaande Franse en Engelse appelboomsoorten. Deze soorten onderscheiden zich van de typische zoete Noorse variëteiten door hun wat bittere smaak.
Producten van zowel lang gevestigde als jonge ciderfabrikanten, voornamelijk uit de fjordenregio, verschijnen steeds vaker op de kaart in hotels en restaurants overal in Noorwegen.
In de loop der tijd hebben sterk alcoholische dranken in Noorwegen aan populariteit ingeboet, vooral ten gunste van wijn.
Sterke dranken als aquavit en whisky vormen daarop een uitzondering. Nieuwe kleine distilleerderijen worden onder kenners steeds populairder.
Bronnen: Bryggeri- og drikkevareforeningen en Norsk vann
Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen eten en drinken.
Van hippe steden tot glinsterende fjorden, het noorderlicht en afgelegen dorpjes boven de Noordpoolcirkel – Noorwegen is een heeeel lang land, boordevol bezienswaardigheden en activiteiten. Waar begin je? Om het meeste uit je vakantie te halen raden we je aan één of twee regio’s te kiezen om te verkennen. Hier zijn enkele hoogtepunten!
In de zomer geven de klaarlichte nachten boven de poolcirkel je meer tijd om plezier te hebben! Hier zijn onze beste tips voor activiteiten onder middernachtzon.
Het nieuwe Munchmuseum in Oslo opent binnenkort haar deuren. Maar dat is slechts één van de vele nieuwe bezienswaardigheden die de komende jaren openen. Hier laten we je kennismaken met een aantal toppers.
Lekker langlaufen door de sneeuw en bij je berghut genieten met een misdaadroman van Jo Nesbø in het voorjaarszonnetje ... dat is Pasen in Noorwegen! De Amerikaanse outdoor blogger Silvia Lawrence ontdekte een heel andere kant van Pasen toen ze eenmaal naar Noorwegen was verhuisd.
Het concept friluftsliv, ofwel 'buitenleven', beschrijft de Noorse gedachte dat het leven het beste buiten geleefd kan worden. Ontdek hoe friluftsliv je een gelukkiger mens maakt.
Wildsafari's laten je op een veilige manier kennismaken met ons unieke dierenrijk. Ga op safari en maak van dichtbij kennis met walvissen, koningskrabben of zelfs met de ruige overlever van de laatste ijstijd: de muskusos.
Terug naar boven