Skip to main content

RECEPT:
Peperkoek
met blauwe kaas

Proef de verrassend lekkere mix van pepperkaker (peperkoekjes) en hartige kaas.

Je moet ze gewoon proberen als je het nog niet hebt geproefd!

De koekjes eten, bakken en decoreren is een erg populaire, Noorse kersttraditie.

Nodig dus je vrienden uit voor een klassieke workshop ’kerstkoekjes maken’!

Je kunt het deeg of de koekjes ook kant-en-klaar kopen bij veel lokale winkels (en elke winkel in Noorwegen).

Kies dan je favoriete blauwe kaas.

Als je op zoek bent naar de allerbeste, dan heeft Noorwegen enkele van de meest bekroonde blauwe kazen ter wereld in de aanbieding, waaronder ook Kraftkar (op de foto), Eggen Fjellblå en Nidelven blå.

Peperkoek met blauwe kaas

Ingrediënten:

Peperkoekdeeg

(20 porties)

300 g boter

300 g suiker

0,5 theelepel gemalen kruidnagel

2 theelepels gemalen gember

2 afgestreken theelepels peper

2 theelepels gemalen kaneel

300 ml donkere siroop

2 eieren

4 theelepels bakpoeder

ca. 900 g bloem

(8 koekjes met blauwe kaas)

1 pakje of acht zelfgemaakte peperkoekjes

1 pakje blauwe kaas

1 potje vijgenjam of andere jam

 

Bron: Matprat.no

Bereiding:

1. Meng boter, siroop en suiker in een pan. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Voeg kruidnagel, gember, peper en kaneel toe en meng goed. 

2. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel even afkoelen. Meng de eieren erdoor.

3. Voeg bakpoeder toe en daarna ook de bloem, door een zeef. Meng alles tot een glad  deeg. Het deeg moet zacht en plakkerig zijn. Het wordt behoorlijk hard als het koud is!

4. Leg het deeg in een grote kom en strooi er wat bloem over. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een paar uur afkoelen, of zelfs een hele nacht lang.  

5. Snijd een stuk van het deeg af. Leg de rest van het deeg in de koelkast om het koel te houden. Kneed het deeg voorzichtig. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het te zacht is.  

6. Gebruik een deegroller om het deeg plat te maken tot een dikte van ca. 3 mm. Het is het gemakkelijkst als het deeg zo zacht is als plasticine. Snijd er peperkoekvormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Neem het overgebleven deeg en zet het terug in de koelkast. Snijd een nieuw stuk deeg af en herhaal het proces. Het is moeilijk om met het deeg te werken als het te warm wordt. Mocht het deeg te warm worden, plaats het dan weer terug in de koelkast.

7. Bak de koekjes voor 10 minuten in het midden van de oven op 175 °C. Haal de koekjes eruit en laat ze afkoelen op een koelrek.

8. Meng poedersuiker, eiwit en citroensap tot een dik glazuur en versier de koekjes. 

Bewaar de peperkoekjes in een afgesloten koekjestrommel of doosje.
 

De topping van blauwe kaas

1. Snijd de blauwe kaas in acht dunne plakjes en leg op elk van de acht koekjes een plakje.  

2. Garneer met vijgenjam of een ander soort jam. Garneer eventueel met verse tijm en dien op.

Vervang gerust de vijgenjam door een ander soort jam. Zwarte bes en abrikoos zijn beide erg lekker in combinatie met blauwe kaas en peperkoekjes.

En voila! Je hebt het perfecte avondhapje of een eenvoudige ’kersttapa’ als je gasten op bezoek hebt.

Wil je meer geweldige peperkoekavonturen?

Maak een wandeling door de grootste peperkoekstad ter wereld in Bergen!

Het Noorse Kookboek

Recent bekeken pagina's