Skip to main content

Lonely Planet:

Noorwegen – Best in Travel 2022 (Beste reisbestemmingen 2022)

Spectaculaire natuur, fascinerende cultuur en een scherpe focus op duurzaam reizen.

Noorwegen in de top drie

Lonely Planet beoordeelde Noorwegen onlangs als één van de beste landen om in 2022 naartoe te reizen. Dat is het resultaat van een enquête die is gehouden onder ruim 400 respondenten zoals medewerkers van Lonely Planet, reisschrijvers, bloggers, mede-uitgevers en anderen. Aan die mensen werd gevraagd te voorspellen welke plaatsen en reiservaringen er in 2022 in de schijnwerpers zullen staan. 

Lonely Planet schrijft: 'Noorwegen is bijna onevenredig gezegend op het gebied van natuurschoon. En het land neemt ook het voortouw qua duurzaamheid, groene technologie en culturele hoogtepunten. Ook zijn de opening van het gloednieuwe MUNCH museum in oktober 2021 en het nieuwe Nationale Museum in Oslo dat in juni 2022 haar deuren opent heuglijke nieuwtjes.'

Best in Travel 2022 (Beste reisbestemmingen 2022) is het jaarlijkse verzamelwerk van Lonely Planet wat betreft de coolste bestemmingen en reiservaringen die je moet hebben meegemaakt. In de editie van dit jaar ligt de nadruk vooral op de beste duurzame reiservaringen zodat reizigers, waar ze ook naartoe gaan, een positieve impact hebben.

Een krachtige inzet ten aanzien van duurzaamheid 

'We zijn zo trots! Lonely Planet staat bekend als één van de meest vooraanstaande ambassadeurs ter wereld wat betreft duurzame activiteiten. Als iemand zegt dat hij/zij naar Noorwegen gaat, zullen veel reizigers uit de hele wereld aandachtig luisteren', zegt Bente Bratland Holm, directeur toerisme, in Innovation Norway.

Er wordt door de hele Noorse reisindustrie een enorme inspanning geleverd richting een duurzamere toekomst.

'Dankzij deze gezamenlijke inspanning heeft Noorwegen nu deze erkenning van Lonely Planet gekregen', stelt Bratland Holm.

Een gedurfde nieuwe strategie

In mei 2021 presenteerde de Noorse reisindustrie een nieuwe en ambitieuze nationale toeristische strategie. Eén van de belangrijkste initiatieven is de toezegging van de industrie om haar emissies tegen 2030 met 50% te verminderen (ten opzichte van het niveau van 2019) en de jaarlijkse emissies van de vervoerssector met 10%.

'Duurzame groei in de toeristische sector moet hand in hand gaan met de kleinere klimaatvoetafdruk van de industrie. De reisindustrie kan in de strijd tegen klimaatverandering niet met de kop boven het maaiveld blijven uitsteken. We moeten verantwoordelijk handelen en onze krachten bundelen om ons steentje bij te dragen aan het redden van het fundament van onze industrie', aldus Bratland Holm.

Volgens Tom Hall, VP Experience van Lonely Planet, kon deze editie van de jaarlijkse lijst met coolste bestemmingen en reiservaringen van Lonely Planet niet op een beter moment komen. 'Na een gedwongen onderbreking is het tijd om die lang uitgestelde reisplannen eindelijk werkelijkheid te maken', zei Hall tijdens de bekendmaking van de lijst.

Lokale gemeenschappen in stand houden

Wat betreft bestemmingen waren inzet ten aanzien van duurzaamheid, gemeenschap en diversiteit belangrijke selectiecriteria. Lonely Planet wil de aandacht vestigen op bestemmingen die toerisme ontwikkelen dat op lange termijn in stand gehouden kan worden zonder schade toe te brengen aan de natuurlijke en culturele omgeving en die tegelijk goed zorgen voor hun natuurlijke rijkdommen.

Een toenemend aantal plaatsen in Noorwegen wordt gecertificeerd als duurzame bestemming. Naar die plaatsen reizen levert je meer op dan een geweldige ervaring, want je draagt ook bij aan het in stand houden van lokale gemeenschappen en cultureel erfgoed zodat het leuke bestemmingen zijn en blijven om te wonen en te bezoeken. En dat alles terwijl je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houdt.

Er duiken steeds betere en groenere manieren om te reizen op. Zo kun je met elektrische treinen, boten, bussen en auto's door een aantal van de meest adembenemende landschappen op aarde reizen. De meeste Noorse hotels hebben tegenwoordig een milieucertificaat. Je vindt ook bijna overal milieuvriendelijke activiteiten zoals wandelen, fietsen, skiën en kajakken - om er maar een paar te noemen.

Je kunt er ook voor kiezen om een betere reiziger te zijn. Elke keuze die je maakt heeft impact.

Hoe word ik een duurzamere reiziger?

Blijf langer
minder gedoe en meer tijd om een plaats echt te leren kennen.

Geniet met volle teugen van de streek
… we garanderen dat er genoeg leuke activiteiten zijn.

Gebruik duurzaam vervoer
… soms is het vervoer zelf de ervaring.

Geniet van lokale gerechten
… proef de natuur, de tradities en de liefde waarmee ze gemaakt zijn.

Behandel de natuur, de wilde dieren en de locals met respect
… en je hebt herinneringen voor het leven.
 

Ontdek meer

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Recent bekeken pagina's