Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tromsø
Tromsø.
Photo: CH - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Versere vis bestaat niet

Vis die eerst nog spartelt in het water, maar daarna op je bord geserveerd wordt: in Noord-Noorwegen weten ze als geen andere hoe ze je verse delicatessen uit de zee moeten bieden.

Tekst: Julie Nordby Egeland

Het is druk bij Anita's viswinkel in "Sakrisøy" in Lofoten. Haar zoon Carl Fredrik heeft zojuist honderden haken met vers gevangen vis uit het fjord gehaald.

 

Nu haast hij zich terug om de viswinkel van zijn moeder te voorzien van verse heilbot en koolvis. Zodra hij terug is, beginnen Anita en haar man met het bereiden van de vis. 

Alleen lokale vis

„De weg van levende vis die in de oceaan spartelt naar de verse vis op de toonbank is echt heel kort”, vertelt Anita Gylseth. „We zijn een familiebedrijf en doen er alles aan om elke dag verse vis te hebben - volgens strikte lokale procedures.”

In de zomer puilt de vitrine van Anita uit met verse verleidingen uit de zee: huisgerookte zalm, verse garnalen, blauwe heilbot en meeuweneieren vormen slechts een paar van de specialiteiten. En dan zijn er nog de grote koolvissen waarvan Anita ook visburgers maakt. Anita: „We verkopen elke dag wat de zee ons biedt - zo simpel werkt het.”

Sakrisøy, Lofoten

Sakrisøy, Lofoten.
Photo: Nelson Minar/Wikimedia Commons

Het poolmenu

Dacht je dat je lokale sushirestaurant verse vis verkocht? Probeer dan eens een menu uit de Poolzee en Noorse zee. Niet voor niets biedt Noord-Noorwegen al eeuwenlang vis aan op het Europese vasteland: de zeeën waaraan Noorwegen grenst, bieden de meeste vis ter wereld. Dat heeft alles te maken met de koude en warme oceaanstromen die elkaar ontmoeten. Door de lagere watertemperatuur kunnen vissen, mossels en schelpdieren langzamer groeien. Daardoor is het vlees zachter en verser dan waar ook ter wereld. 

Bovendien hebben de lokale bewoners respect voor de lange lokale visserijgeschiedenis. Ze weten wat ze doen en dat hebben ze al generaties gedaan.

„Mijn kinderen vormen de vijfde generatie vissers”, vertelt Anita. „Ik vind het belangrijk om de traditie en lokale eetcultuur in stand te houden en om toeristen daar van mee te laten genieten. We doen daar echt ons best voor.”

Lofoten

Lofoten.
Photo: CH/Innovasjon Norge

De koning van de zee

Wanneer je iets verder kijkt dan mossels en garnalen, vind je waarschijnlijk de enorme koningskrab. Deze krab bevindt zich in de ijskoude wateren van de Barentszzee, net buiten Kirkenes.

Met een rivierboot vaar je naar de open oceaan, waar je je eigen krab kunt vangen. Je hebt er een hele maaltijd aan. Let wel goed op je lichaamsdelen. Een rode koningskrab meet van klauw tot klauw al snel twee meter. Hij eet gerust je vingers op wanneer ze in de weg zitten. Het kan dan ook verstandig zijn om de ervaren Noorse duikers en vissers je buit te laten bereiden.

Ondertussen kun jij dan lekker achterover leunen en luisteren naar wat oude vissersverhalen, terwijl de krab voor je gevangen en gevild wordt.

Van de zee naar de pan duurt nog geen paar minuten ... Het spreekt natuurlijk voor zich dat de maaltijd een belevenis op zichzelf is. Er staat echt iets bijzonders op je te wachten. En maak je geen zorgen, je hoeft echt niet lang te likkebaarden voor de koningskrab gegeten kan worden.

Kirkenes

Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Geen zout nodig!

„Koningskrab wordt niet gekookt. We maken hem kort vochtig, zodat de sappigheid en smaak bewaard blijven”, legt Hans Hatle, een koningskrabkok uit Noord-Noorwegen uit. „De krab hoeft maar 8 minuten in de pan voordat je hem kunt eten. Verser krijg je 'm niet!

De koning van de zee mag er dan beestachtig uit zien, van binnen is hij een zeldzame schoonheid.  „Als je ooit een vers bereide koningskrab hebt gegeten, zal een gewone krab nooit meer hetzelfde zijn”, zegt Hatle dromerig. „Het witte vlees van de poten en klauwen is echt ongekend sappig en zoet.”

De krabkok en eigenaar van Barents-Safari raadt je aan om de koningskrab niet te garneren met kruiden. Lachend: „Je hebt echt geen zout nodig. De koningskrab is zo vers dat hij nog steeds veel zouten uit de zee bevat. Puur natuur dus!”

Tørrfisk
Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com
Langfjordelva, Finnmark
Langfjordelva, Finnmark.
Photo: Yngve Ask - Visitnorway.com
Kirkenes
Girl kissing a king crab.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Lofoten
Lofoten.
Photo: DXR/Wikimedia Commons


De 5 mooiste viservaringen

 1. In Anita's gele viswinkel in Sakrisøya vind je de meest verse delicatessen die Lofoten heeft de bieden. Bij de ingang vind je gedroogde kabeljauw - een Noorse specialiteit - en heerlijke stokvis.
   
 2. Het bergplateau Finnmarksvidda - Dit geweldige zoetwater is de droom van elke visser.  Vang een forel, grill hem op een groot vuur en garneer hem met enkele wilde kruiden. Meenemen kan natuurlijk ook.
   
 3. Koningskrabsafari - De koningskrab is te vinden in de ijskoude wateren van Finnmark. Neem een boot naar de Barentszzee, proef de zoute zeelucht en vang een krab. Laat hem aan land of op de boot bereiden en eet 'm met knoflooksaus, gebakken brood en witte wijn.
   
 4. Restaurant "Arctandria" in Tromsø geeft tradities een hedendaags randje. Probeer het gezouten en gerookte zeehondenvlees of probeer eens gerookte trekzalm.
   
 5. Het stokvismuseum in Lofoten in Å is gewijd aan het oudste exportproduct van Noorwegen. Volg de kabeljauw vanaf de oceaan tot in een Italiaanse keuken.

Verhalen uit Noord-Noorwegen

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad