There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels – een bijzondere hotelketen
Thon Hotels – met een geweldig ontbijt
Radisson Blu Hotels – boek je hotel in Noorwegen
Citybox – moderne en betaalbare hotels op een centrale locatie
Vy – groen reizen zou gemakkelijk moeten zijn
SJ NORD – het avontuur begint op de trein
Vy express – gemakkelijk groen reizen met de bus
NOR-WAY Bussekspress – reis milieuvriendelijk met snelbussen
DFDS – Europa's toonaangevende ferrymaatschappij 2012-2021
AutoEurope – altijd een vlotte huurervaring
Rent-A-Wreck – de slimme optie voor autoverhuur
Arctic Campers – de verhuurdienst voor campers in Noorwegen
Nordic Campers - de beste manier om Noorwegen te zien!
Cabin Campers – je vakantiehuis op vier wielen
Widerøe – de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
Authentic Scandinavia – spannende tochten door Noorwegen
Norrøna Hvitserk – expedities en avontuurlijke vakanties
Up Norway – reizen op maat
Brim Explorer: – stille tochten op het fjord met een elektrische catamaran
Hurtigruten – 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjord Tours – ervaar Norway in a nutshell® met één ticket
Fjord Travel: – duurzame meerdaagse tochten
Go Fjords - rondleidingen en activiteiten in heel Noorwegen
50 Degrees North – onvergetelijke reizen in Noorwegen, op maat en voor kleine groepen.
Discover Norway – ski-, fiets- en wandeltochten in Noorwegen
Norwegian Holidays – vakantiepakketten voor een lage prijs met Norwegian. Vlucht, hotel en huurauto
Stromma – sightseeing, uitstapjes en activiteiten met de bus, boot en trein
Booknordics.com – tours en activiteiten, safari's, daguitstapjes, expedities, blokhutten en avontuurlijke verblijven
DanCenter – jouw specialist voor vakantiehuizen in Noorwegen
Norgesbooking – boek je perfecte verblijf in een blokhut in Noorwegen
Beitostølen – avontuur en plezier, het hele jaar door
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Vis die eerst nog spartelt in het water, maar daarna op je bord geserveerd wordt: in Noord-Noorwegen weten ze als geen andere hoe ze je verse delicatessen uit de zee moeten bieden.
Tekst: Julie Nordby Egeland
Het is druk bij Anita's viswinkel in "Sakrisøy" in Lofoten. Haar zoon Carl Fredrik heeft zojuist honderden haken met vers gevangen vis uit het fjord gehaald. Nu haast hij zich terug om de viswinkel van zijn moeder te voorzien van verse heilbot en koolvis. Zodra hij terug is, beginnen Anita en haar man met het bereiden van de vis.
„De weg van levende vis die in de oceaan spartelt naar de verse vis op de toonbank is echt heel kort”, vertelt Anita Gylseth. „We zijn een familiebedrijf en doen er alles aan om elke dag verse vis te hebben - volgens strikte lokale procedures.”
In de zomer puilt de vitrine van Anita uit met verse verleidingen uit de zee: huisgerookte zalm, verse garnalen, blauwe heilbot en meeuweneieren vormen slechts een paar van de specialiteiten. En dan zijn er nog de grote koolvissen waarvan Anita ook visburgers maakt. Anita: „We verkopen elke dag wat de zee ons biedt - zo simpel werkt het.”
Dacht je dat je lokale sushirestaurant verse vis verkocht? Probeer dan eens een menu uit de Poolzee en Noorse zee. Niet voor niets biedt Noord-Noorwegen al eeuwenlang vis aan op het Europese vasteland: de zeeën waaraan Noorwegen grenst, bieden de meeste vis ter wereld. Dat heeft alles te maken met de koude en warme oceaanstromen die elkaar ontmoeten. Door de lagere watertemperatuur kunnen vissen, mossels en schelpdieren langzamer groeien. Daardoor is het vlees zachter en verser dan waar ook ter wereld.
Bovendien hebben de lokale bewoners respect voor de lange lokale visserijgeschiedenis. Ze weten wat ze doen en dat hebben ze al generaties gedaan.
„Mijn kinderen vormen de vijfde generatie vissers”, vertelt Anita. „Ik vind het belangrijk om de traditie en lokale eetcultuur in stand te houden en om toeristen daar van mee te laten genieten. We doen daar echt ons best voor.”
“We verkopen elke dag wat de zee ons biedt - zo simpel werkt het.”
In Anita's gele viswinkel in Sakrisøya
vind je de meest verse delicatessen die Lofoten heeft de bieden. Bij de ingang vind je gedroogde kabeljauw - een Noorse specialiteit - en heerlijke stokvis.
Het bergplateau Finnmarksvidda
dit geweldige zoetwater is de droom van elke visser. Vang een forel, grill hem op een groot vuur en garneer hem met enkele wilde kruiden. Meenemen kan natuurlijk ook.
Koningskrabsafari
de koningskrab is te vinden in de ijskoude wateren van Finnmark. Neem een boot naar de Barentszzee, proef de zoute zeelucht en vang een krab. Laat hem aan land of op de boot bereiden en eet 'm met knoflooksaus, gebakken brood en witte wijn.
Restaurant "Arctandria" in Tromsø
geeft tradities een hedendaags randje. Probeer het gezouten en gerookte zeehondenvlees of probeer eens gerookte trekzalm.
Het stokvismuseum in Lofoten
in Å is gewijd aan het oudste exportproduct van Noorwegen. Volg de kabeljauw vanaf de oceaan tot in een Italiaanse keuken.
Wanneer je iets verder kijkt dan mossels en garnalen, vind je waarschijnlijk de enorme koningskrab. Deze krab bevindt zich in de ijskoude wateren van de Barentszzee, net buiten Kirkenes.
Met een rivierboot vaar je naar de open oceaan, waar je je eigen krab kunt vangen. Je hebt er een hele maaltijd aan. Let wel goed op je lichaamsdelen. Een rode koningskrab meet van klauw tot klauw al snel twee meter. Hij eet gerust je vingers op wanneer ze in de weg zitten. Het kan dan ook verstandig zijn om de ervaren Noorse duikers en vissers je buit te laten bereiden. Ondertussen kun jij dan lekker achterover leunen en luisteren naar wat oude vissersverhalen, terwijl de krab voor je gevangen en gevild wordt.
Van de zee naar de pan duurt nog geen paar minuten ... Het spreekt natuurlijk voor zich dat de maaltijd een belevenis op zichzelf is. Er staat echt iets bijzonders op je te wachten. En maak je geen zorgen, je hoeft echt niet lang te likkebaarden voor de koningskrab gegeten kan worden.
„Koningskrab wordt niet gekookt. We maken hem kort vochtig, zodat de sappigheid en smaak bewaard blijven”, legt Hans Hatle, een koningskrabkok uit Noord-Noorwegen uit. „De krab hoeft maar 8 minuten in de pan voordat je hem kunt eten. Verser krijg je 'm niet!
De koning van de zee mag er dan beestachtig uit zien, van binnen is hij een zeldzame schoonheid. „Als je ooit een vers bereide koningskrab hebt gegeten, zal een gewone krab nooit meer hetzelfde zijn”, zegt Hatle dromerig. „Het witte vlees van de poten en klauwen is echt ongekend sappig en zoet.”
De krabkok en eigenaar van Barents-Safari raadt je aan om de koningskrab niet te garneren met kruiden. Lachend: „Je hebt echt geen zout nodig. De koningskrab is zo vers dat hij nog steeds veel zouten uit de zee bevat. Puur natuur dus!”
In Anita's gele viswinkel in Sakrisøya
vind je de meest verse delicatessen die Lofoten heeft de bieden. Bij de ingang vind je gedroogde kabeljauw - een Noorse specialiteit - en heerlijke stokvis.
Het bergplateau Finnmarksvidda
dit geweldige zoetwater is de droom van elke visser. Vang een forel, grill hem op een groot vuur en garneer hem met enkele wilde kruiden. Meenemen kan natuurlijk ook.
Koningskrabsafari
de koningskrab is te vinden in de ijskoude wateren van Finnmark. Neem een boot naar de Barentszzee, proef de zoute zeelucht en vang een krab. Laat hem aan land of op de boot bereiden en eet 'm met knoflooksaus, gebakken brood en witte wijn.
Restaurant "Arctandria" in Tromsø
geeft tradities een hedendaags randje. Probeer het gezouten en gerookte zeehondenvlees of probeer eens gerookte trekzalm.
Het stokvismuseum in Lofoten
in Å is gewijd aan het oudste exportproduct van Noorwegen. Volg de kabeljauw vanaf de oceaan tot in een Italiaanse keuken.
Duizenden kilometers van huis vindt een Amerikaanse producer muziek in de stille poolnacht, onder het noorderlicht.
Zin in een voorproefje van Arctisch Noorwegen? Maak kennis met de heerlijke gevarieerde keuken van dit prachtige gebied.
Gaan vissen, het noorderlicht najagen en buiten zijn onder de middernachtzon. 13 locals verklappen hieronder hun favoriete activiteiten in Noord-Noorwegen.
Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.
Je hoeft niet te wachten tot je er bent om te ontdekken wat er allemaal te doen is. Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen waar je wilt vissen.
In Noord-Noorwegen staan er je spectaculaire ervaringen te wachten. Van een panoramische kustlijn en activiteiten als vissen, wandelen en bergsport, tot het noorderlicht en de middernachtzon.
Proef skrei (Arctische kabeljauw), de befaamde Noorse zalm, koningskrab en andere unieke culinaire heerlijkheden uit de Noorse wateren maar eens.
Vissen is in Noorwegen een manier van leven. Eindeloze meren en rivieren en een lange kustlijn betekenen uitstekende mogelijkheden voor een grote vangst
De middernachtzon lijkt wel één lange zonsopgang en zonsondergang tegelijk die hemel en aarde een prachtige roodgele gloed geven. Welkom in het land van de middernachtzon!
Terug naar boven