Skip to main content

Wandelen over de Besseggen-bergkam

Besseggen is één van de bekendste bergwandelingen in Noorwegen: elk jaar genieten ruim 60.000 toeristen van het adembenemend uitzicht vanaf de top van de bergkam.

Seizoen

In de winter ligt de bergkam vol sneeuw en ijs dat vaak blijft liggen tot midden juni. Het normale wandelseizoen voor Besseggen is de periode wanneer er boten over het Gjende-meer varen, van midden juni tot midden oktober.

Wandeling van 6 tot 8 uur

De wandeling duurt in totaal zes tot acht uur, korte stops inbegrepen, en is bedoeld voor ervaren wandelaars. De bergkam is steil en het kan er goed waaien, dus als je voor het eerst in de bergen gaat lopen, is het misschien beter om een minder zwaar alternatief te kiezen. Voor een goed verloop van je bergwandeling is een goede voorbereiding essentieel. We raden je aan om ten minste één extra dag in te plannen om een grotere kans op goed weer te hebben tijdens je tocht.

Tochten met een gids

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te gaan met een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. 

Veiligheidsmaatregelen

Elk jaar zijn er reddingsoperaties voor wandelaars. Zorg ervoor dat jij niet één van hen bent. Bereid je goed voor op de wandeling en ga mee met een begeleide wandeling als je geen ervaren wandelaar bent.

Lees ook zeker alles over veiligheid in de bergen, voor je vertrekt.

Doe als volgt:

Zoek de afstand, de duur en de verwachte fysieke vorm op van de wandeling die je wilt gaan doen.

Volg de weersomstandigheden op de voet en luister altijd naar de plaatselijk bergbewoners.

Koop of huur de gepaste uitrusting voor je trip.

Breng altijd genoeg eten, drinken en een extra set kleren mee in je rugzak.

Bekijk of je kunt aansluiten bij een begeleide tocht.

Vermijd het volgende:

Draag geen jeans, sportschoenen of andere alledaagse kleding.

Begin niet te laat op de dag aan je tocht. Zo riskeer je in het donker te moeten wandelen.

Begin nooit aan een bergwandeling als je je fysiek niet goed genoeg voelt.

Wees niet afhankelijk van de kaart op je mobiele telefoon. In de bergen heb je niet overal netwerk.

Laat niets achter, ook geen afval.

Wees goed voorbereid en pak je rugzak als een professional dankzij onze wandeltips.

Grootste fouten

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer is voorspeld, kan het weer plotseling omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking wat voor weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld. De meest recente weersvoorspellingen vind je op yr.no.

Goede wandeluitrusting 

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Neem sowieso een kaart en kompas, een verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp mee. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

Geschikte en warme kleren 

Het hoogteverschil dat je gaat overbruggen bedraagt bijna 1000 meter. Daarom is geschikt schoeisel een absolute must. Doe wandelschoenen aan en laat je sportschoenen achter in je uitvalsbasis. Op Besseggen kunnen zware windstoten voorkomen, dus zorg voor wind- en waterdichte bovenkleding. Vergeet niet om een extra set kleren, inclusief muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal mee te nemen.

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je tijdens de hele tocht genoeg energie hebt.

Paklijst voor de zomer

Toiletten

Er zijn geen toiletten langs de paden, dus ga zeker voor je aan je wandeling begint. Moet je onderweg, ga dan zeker op een lager punt dan het pad en zeker ver weg van stromen en meren. Houd je afval bij tot je een vuilnisbak tegenkomt.

De route ernaartoe 

Je kunt op twee manieren in Besseggen komen. Je kunt je wandeling beginnen vanuit de Gjendesheim toeristenhut, of de boot van Gjendesheim naar Memurubu nemen en de tocht daar beginnen. Vanuit Memurubu is de wandeling iets makkelijker. Om zeker te zijn van een plaatsje aan boord kun je het beste van tevoren kaartjes boeken. Overnachten kun je in Gjendesheim of Memurubu, zodat je de volgende ochtend fris en fit aan je wandeling kunt beginnen.

Andere wandelroutes in de buurt

Rondom Besseggen en in de nabije omgeving kun je nog veel andere wandelopties vinden. Klik hier voor andere en/of eenvoudigere wandeltochten in de omgeving van Besseggen.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Laat je inspireren

We hebben een aantal artikelen verzameld die je misschien ook leuk vindt.

Recent bekeken pagina's