Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The Scream by Edvard Munch
Munch in Oslo.
Photo: VisitOSLO/Icecube Media

Op stap met Munch

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Met Oslo als beginpunt zijn er verschillende historische plekken die je kunt bezoeken om een inkijk te krijgen in het leven en werk van Munch.

Tekst: Morten Andre Samdal

Een dag in de voetsporen van Munch

Als je de indrukwekkende collectie van zijn werken hebt bewonderd in het Munch Museum en zijn huis en atelier in Ekely hebt gezien, kun je misschien een kijkje nemen buiten de hoofdstad.

Munch stond bekend voor zijn onrustige ziel. De gemoedsrust die hij nooit in de grote stad vond, zocht hij dan maar op de idyllische eilanden in het Oslofjord en in de statige landhuizen op het platteland.

Munch pikene på broen
Munch pikene på broen .
Photo: Wikimedia Commons

Turbulent liefdesleven

Op een uurtje van het centrum van Oslo vinden we Åsgårdstrand. Dit charmante dorpje ligt tussen Horten en Tønsberg en je vindt er heel wat plaatselijke gallerijen en ambachtelijke winkeltjes.

Vanaf het midden van de jaren 1880 bracht Munch hier verschillende zomers door. Een stormachtige liefdesrelatie lag aan de basis van een aantal schilderijen, zoals Melankoli (’Melancholie’), To mennesker (’Twee mensen’), Stemmen (’De stem’), Atskillelse (’Scheiding’) en één van zijn beroemdste werken, Pikene på broen (’Meisjes op de pier’).

Hij kocht hier een eigen huis, dat sinds 1947 dienst doet als museum en tot op vandaag open is voor het publiek. Er zijn ook begeleide wandelingen in de zomer die een unieke blik werpen op het leven dat Munch hier leidde.

Ad

Een ander landschap

Jaren na zijn zomers in Åsgårdstrand trok Munch naar de andere kant van het Oslofjord. Een korte boottocht vanuit Horten brengt je naar Moss, waar je Jeløya kunt bezoeken.

Munch woonde hier van 1913 tot 1916 in het majestueuze landhuis Grimsrød. Hij schilderde het uitzicht vanuit de tuin, het landschap vanaf het mooie schiereiland, zijn honden en de glasblazers die voorbij kwamen, onderweg naar huis.

In de prachtige omgeving van de eilandengroep kun je rondwandelen en de indrukken opdoen die Munch inspireerden tot de meeste van zijn werken over het dagelijks leven.

De regio Oslo biedt meer

Je hoeft niet te wachten tot je hier bent om te bepalen wat je zou willen doen.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad