Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Barcode, Oslo Barcode, Norway
Credits
Barcode, Oslo.
Photo: Jørn Eriksson/Flickr (CC BY 2.0)
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Architectonische innovatie

Het stadscentrum van Oslo aan het waterfront oogt herboren: talloze nieuwe museums en restaurants en een chique stadsleven

Astrup Fearnley Museum of Modern Art – Kunsteiland

De New York Times beschreef Oslo als “klaar om te schitteren” en nam de stad in 2013 op in de lijst met steden die je bezocht moet hebben. Waarom? Deels vanwege het eiland Tjuvholmen en het spectaculair nieuwe Astrup Fearnley Museum. Dit museum, dat in september 2012 werd geopend, wordt wijd en zijd geroemd:

"Het eiland Tjuvholmen in Oslo was ooit een vuile industriële no go-zone, maar is inmiddels getransformeerd tot een ideale bestemming voor een culturele stedentrip."Financial Times, april 2013

De geroemde galerie voor hedendaagse kunst verhuisde in 2012 vanuit Kvadraturen naar zijn nieuwe onderkomen, een opvallend gebouw met een oppervlakte van 7.000 vierkante meter dat voor 700 miljoen Noorse kronen werd gerealiseerd door Renzo Piano op Tjuvholmen - “Dieveneiland” - naast Aker Brygge. Het museum is een openbare ontmoetingsplek in de vorm van een schip. Het bestaat in feite uit drie vrijstaande paviljoenen langs een smal kanaal die allemaal schuilgaan onder één glazen dak in de vorm van een zeil. Daardoor valt er veel natuurlijk licht op een groot deel van de binnenruimte.

Het palet van glas, staal en hout benadrukt de eenvoud en essentie van de Noorse designprincipes. Het hele jaar door zijn er tijdelijke exposities en kunstworkshops voor kinderen.

" ... een van de belangrijkste particuliere verzamelingen van moderne en hedendaagse kunst ter wereld." The Independent, oktober 2012

Het Astrup Fearnley toont typerende kunst van Jeff Koons, Takashi Murakami, Damien HirstCindy Sherman, Richard Prince en talloze anderen. In de buurt wemelt het bovendien van andere galerieën en van winkels en woonhuizen. Direct naast de deur bevindt zich hotel The Thief, een designerhotel dat ook helemaal is toegewijd aan hedendaagse kunst.

Oslo OperaPhoto: C.H.

Kunst en cultuur aan het waterfront

De regio Bjørvika bestaat uit een waterfront rondom de Noorse opera en ballet. Ooit was hier een industriegebied met spoorrails, containers en een drukke snelweg. Nu is er alle ruimte voor voetgangers. Niet voor niets moet de wijk het culturele hart van Oslo worden. De flauwe helling in het dak van de Opera is uitgegroeid tot een populaire en aantrekkelijke ontmoetingsplaats waar bezoekers het gevoel krijgen op een groot wit marmerstrand aan het fjord te zitten.

Bjørvika ontwikkelt zich razendsnel. Wanneer de wijk in 2025 helemaal klaar is, vind je er appartementen, kantoorgebouwen en diverse stadsparken. 

In de tussentijd kun je een bezoekje brengen aan het "stadsetenproject" The Glory, met 100 percelen die aan tuiniers uit Oslo zijn toegewezen. Dit project, dat in april 2012 van start ging, bestaat uit een van de zeven openbare groene ruimten van 5.000 vierkante meter op een "rotsachtige bouwplaats", naast de enorme koeltorens van Bjørvika.

Zakelijke moderniteit: barcodegebouwen

De hedendaagse stedelijke ontwikkeling beperkt zich niet tot Bjørvika: het architectonische hoogtepunt wordt ook uitgebuit in de "Barcodegebouwen" bij Dronning Eufemias, in de buurt van het centraal station.

De zwart-witte bedrijfspanden, 22 verdiepingen hoog, hebben een tussenruimte van 12 meter. Elk pand ziet er anders uit en heeft een pixelachtige uitstraling. Geen wonder dus dat ze samen de “Barcode” worden genoemd. Op de begane grond tussen de gebouwen bevinden zich overdekte doorgangen, terwijl de open ruimten zijn bezaaid met kunstwerken.

Net als bij alle moderne kunst zijn de meningen verdeeld. De impact van de gebouwen verschilt per standpunt en per dagdeel. Bekijk ze dus eens vanuit diverse hoeken - vanaf het station, Bjørvika en Sørenga.

Nieuwe levensstijlen aan het waterfront

Het schiereiland Sørenga maakt deel uit van het havengebied en valt binnen het grote ontwikkelingsgebied Bjørvika. Deze nieuwe en centrale buurt bevat parken en een drijvende pier. Om het fjord optimaal te benutten, wordt langs de promenade van Sørenga de eerste Noorse buitenfaciliteit voor zwemmen in de zee gerealiseerd. 

Op dit moment kun je Sørenga alleen bereiken via de voetbrug bij het Opera House. Deze brug is te bereiken vanaf het station. Er is een nieuwe boulevard gepland, de Dronning Eufemias, die Sørenga direct verbindt met de Barcodegebouwen. Daardoor ontstaat een groot voetgangerspark.


Mathallen - Een centrum voor de Noorse eetcultuur

Mathallen roept het typische gevoel van een Europese markthal op, vol restaurants, cafés, groentewinkels, pubs, bakkerijen en taartenwinkels. Producenten van vlees, kaas en zeevruchten van Noorse bodem en van talloze andere verrukkelijke gerechten en dranken staan klaar om je smaakpapillen te verwennen; hun kraampjes in het midden van de markthal puilen uit van Noorse gerechten die je het water in de mond doen lopen.

Mathallen is vooral zo aantrekkelijk door het verenigende karakter van eten: de aandacht voor gerechten weet mensen en culturen te verbinden.


Kunst in Ekebergparken


Het Ekebergparken ligt naast het Ekebergrestauranten. Ontspan en geniet van rust en stilte terwijl je je tegoed doet aan een heerlijke maaltijd of aan de prachtige kunst.

Je vindt in Ekebergparken veel bos met sculpturen van internationale kunstenaars. Het park ligt bovendien net ten zuidoosten van het centrum van Oslo op een kleine heuvel met uitzicht op de stad.

Meer kunst en cultuur in Oslo

Oslo heeft veel te bieden. Ontdek dus wat je er nog meer kunt doen.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad