Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Barcode, Norway
Barcode, Oslo.
Photo: Jørn Eriksson/Flickr (CC BY 2.0)
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Het stadscentrum van Oslo aan het waterfront oogt herboren: talloze nieuwe museums en restaurants en een chique stadsleven

Ad

Architectonische innovatie

De New York Times beschreef Oslo als “klaar om te schitteren” en nam de stad in 2013 op in de lijst met steden die je bezocht moet hebben. Waarom? Deels vanwege het eiland Tjuvholmen en het spectaculair nieuwe Astrup Fearnley Museum. Dit museum, dat in september 2012 werd geopend, wordt wijd en zijd geroemd:

"Het eiland Tjuvholmen in Oslo was ooit een vuile industriële no go-zone, maar is inmiddels getransformeerd tot een ideale bestemming voor een culturele stedentrip."
Financial Times, april 2013

Tjuvholmen, Oslo
Tjuvholmen, Oslo.
Photo: CH - visitnorway.com

Astrup Fearnley Museum of Modern Art – Kunsteiland

De geroemde galerie voor hedendaagse kunst verhuisde in 2012 vanuit Kvadraturen naar zijn nieuwe onderkomen, een opvallend gebouw met een oppervlakte van 7.000 vierkante meter dat voor 700 miljoen Noorse kronen werd gerealiseerd door Renzo Piano op Tjuvholmen - “Dieveneiland” - naast Aker Brygge. Het museum is een openbare ontmoetingsplek in de vorm van een schip. Het bestaat in feite uit drie vrijstaande paviljoenen langs een smal kanaal die allemaal schuilgaan onder één glazen dak in de vorm van een zeil. Daardoor valt er veel natuurlijk licht op een groot deel van de binnenruimte.

Het Astrup Fearnley toont typerende kunst van Jeff Koons, Takashi Murakami, Damien HirstCindy Sherman, Richard Prince en talloze anderen. In de buurt wemelt het bovendien van andere galerieën en van winkels en woonhuizen. Direct naast de deur bevindt zich hotel The Thief, een designerhotel dat ook helemaal is toegewijd aan hedendaagse kunst.

Kunst en cultuur aan het waterfront

De regio Bjørvika bestaat uit een waterfront rondom de Noorse opera en ballet. Ooit was hier een industriegebied met spoorrails, containers en een drukke snelweg. Nu is er alle ruimte voor voetgangers. Niet voor niets moet de wijk het culturele hart van Oslo worden. De flauwe helling in het dak van de Opera is uitgegroeid tot een populaire en aantrekkelijke ontmoetingsplaats waar bezoekers het gevoel krijgen op een groot wit marmerstrand aan het fjord te zitten.

Bjørvika ontwikkelt zich razendsnel. Wanneer de wijk in 2025 helemaal klaar is, vind je er appartementen, kantoorgebouwen en diverse stadsparken. 

Zakelijke moderniteit: barcodegebouwen

De hedendaagse stedelijke ontwikkeling beperkt zich niet tot Bjørvika: het architectonische hoogtepunt wordt ook uitgebuit in de 'Barcodegebouwen' bij Dronning Eufemias, in de buurt van het centraal station.

De zwart-witte bedrijfspanden, 22 verdiepingen hoog, hebben een tussenruimte van 12 meter. Elk pand ziet er anders uit en heeft een pixelachtige uitstraling. Geen wonder dus dat ze samen de 'Barcode' worden genoemd. Op de begane grond tussen de gebouwen bevinden zich overdekte doorgangen, terwijl de open ruimten zijn bezaaid met kunstwerken.

Net als bij alle moderne kunst zijn de meningen verdeeld. De impact van de gebouwen verschilt per standpunt en per dagdeel. Bekijk ze dus eens vanuit diverse hoeken - vanaf het station, Bjørvika en Sørenga.

Nieuwe levensstijlen aan het waterfront

Het schiereiland Sørenga maakt deel uit van het havengebied en valt binnen het grote ontwikkelingsgebied Bjørvika. Deze nieuwe en centrale buurt bevat parken en een drijvende pier. Om het fjord optimaal te benutten, wordt langs de promenade van Sørenga de eerste Noorse buitenfaciliteit voor zwemmen in de zee gerealiseerd.

Oslo
Oslo.
Photo: CH / Visitnorway.com

Mathallen – samensmelting van de Noorse gastronomie

Aan rivieroever van de Akerselva bevindt zich tegenwoordig Vulkan: één van de indrukwekkendste nieuwe ontwikkelingsprojecten van Oslo. De aantrekkingskracht van Mathallen zit in de gemeenschappelijke liefde voor gastronomie die hier letterlijk samensmelt.

Mathallen heeft als markthal een opvallend Europees karakter met haar eetgelegenheden, cafés, bakkerijen, groentewinkels en visverkopers. Vlees van de boerderij, inheemse kazen, Noorse vis, schaal- en schelpdieren en nog veel meer lekkernijen van eigen bodem - en natuurlijk ook drankjes - zijn hier verkrijgbaar. Wat een manier om kennis te maken met alles wat de Noorse gastronomie te bieden heeft!

Bij Mathallen kun je de brug over de Akerselva oversteken naar Smelteverket: dit eetcafé heeft de langste bar van Scandinavië en 20 grote ramen met uitzicht op de rivier. Laat je verrassen door het smakelijke fusion-sharing menu van Smelteverket met een indrukwekkend assortiment Noorse tapas. Op de regelmatig wisselende bierkaart staan de beste ambachtelijke bieren uit de hele wereld.

Kunst in Ekebergparken

Het Ekebergparken ligt naast het Ekebergrestauranten. Ontspan en geniet van rust en stilte terwijl je je tegoed doet aan een heerlijke maaltijd of aan de prachtige kunst.

Je vindt in Ekebergparken veel bos met sculpturen van internationale kunstenaars. Het park ligt bovendien net ten zuidoosten van het centrum van Oslo op een kleine heuvel met uitzicht op de stad.

Meer kunst en cultuur in Oslo

Oslo heeft veel te bieden. Ontdek dus wat je er nog meer kunt doen.
Vind meer inspiratie op de officiële website van Oslo.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad