BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The sun mirror of Rjukan reflects the image of a mountain.
The sun mirror, Rjukan.
Photo: Karl Martin Jacobsen/visitrjukan.com

De man achter de zonnespiegel is Martin Andersen. Lees hier meer over de man achter de zonnespiegel van Rjukan.

Maandenlang zonder zonlicht leven, en dat kilometers verwijderd van de poolcirkel - daar zouden de meeste mensen zich waarschijnlijk niet zo prettig bij voelen. Martin Andersen en de inwoners van Rjukan weten maar al te goed hoe dat voelt. De stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat ligt zo diep in de smalle vallei dat er vanaf de herfst geen straaltje zon meer over de bergen komt.

'Na heel wat van de wereld gezien te hebben, ben ik in 2001 met mijn toenmalige vrouw en kinderen in Rjukan neergestreken. In het begin wilden we hier gewoon een tijdje wonen, maar al snel voelden we ons zo goed thuis dat we besloten te blijven,' zegt Andersen.

Het duurde alleen niet zo lang voordat Anderson letterlijk de donkere kant van de stad ontdekte.

Photo of Brukthandelen second-hand shop in Oslo
Brukthandelen.
Photo: Benjamin A. Ward / Visit Telemark

Als de zon verdwijnt

Op een vroege herfstochtend liep Andersen over de markt en keek hoe de zon langzaam maar zeker verdween.

'Het was een vreselijk gevoel. Ik herinner me nog goed dat ik wanhopig probeerde achter de verdwijnende  zonnestralen aan te rennen,' zegt Andersen lachend.

Een ingeving liet dan ook niet lang op zich wachten: waarom niet gewoon de zon weerkaatsen zodat het zonlicht op de stad valt en de inwoners van Rjukan de berg niet hoeven te beklimmen om van de zon te genieten? Het idee was briljant, maar toch niet helemaal nieuw.

'Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat ik niet de eerste was met dit idee. In 1913 lanceerde Oscar Kittelsen het idee voor de 'zonnespiegel van Rjukan' al. Een maand later wilde Sam Eyde, oprichter van Norsk Hydro, het project al in gang zetten. In die tijd was echter de nodige technologie nog niet voorhanden. En daar was ik dan - 100 jaar later,' zegt Andersen.

Hij introduceerde het idee bij de gemeente en ontving een artistieke subsidie van 30.000 kronen voor het project. Dat leidde tot een haalbaarheidsstudie, en zo begon een 12-jarig gevecht over de financiering van de zonnespiegel.

De kabelbaan Krossobanen die de berg oprijdt vanuit Rjukan in Telemark, Noorwegen
Krossobanen, Rjukan.
Photo: Ian Brodie / Visitrjukan.com

Mediacircus

En uiteindelijk gebeurde het toch ... op 30 oktober 2013, 100 jaar nadat het idee geïntroduceerd werd, stond daar de zonnespiegel - werkend en wel. Andersen beschrijft het volksfeest op de markt van Rjukan als een 'hectisch mediacircus' met honderden mensen. De zonnespiegel was niet alleen een mediaspektakel, maar ook een grote aanwinst voor de stad zelf.

'Onderschat de invloed van de zon op mensen niet. Het interessante aan de zonnespiegel zit hem in de combinatie van het natuurlijke en het kunstmatige. Daarom noem ik het ook een kunstproject,' zegt Andersen.

Aanwinst voor Rjukan

Tegenwoordig doet hij nog steeds z'n uiterste best een aanwinst te zijn voor Rjukan, zij het op een enigszins andere manier. Samen met zijn vriendin runt hij een groot bedrijf in de hoofdstraat van de stad.

'Voor mij is het belangrijkste dat mensen zich prettig voelen als ze naar onze winkel komen. Daarom bieden we allerlei soorten korting aan. Zo hebben we bijvoorbeeld al eens 'lentekorting' en 'wandelkorting' gegeven. We hadden op een gegeven moment een groep Chinese toeristen in de winkel. Ze waren zo dol op het zonnetje dat ze allemaal iets kochten, alleen al om de lentekorting te kunnen krijgen,' zegt de winkelier enthousiast.

Andersen is overtuigd van het positieve van Rjukan:

'Hier kun je iets bijzonders voor mekaar krijgen! Het is echt een goede plek om ondernemer te zijn,' zegt hij.

Verken de regio

Wil je de zonnespiegel van Rjukan zelf wel eens zien? Gooi dat in de combi met andere spannende activiteiten, want er is nog veel meer te ontdekken! Meer informatie is te vinden op de officiële website van Rjukan.

ACTIVITEITEN IN DE BUURT VAN RJUKAN
The sun mirrors bring sun down to Rjukan Square during winter months, when it is normally shady. Read more
The Giant Sun Mirrors in Rjukan
Krossobanen was built in 1928 and was a gift from Norsk Hydro, so the townspeople could get up to see the sun during the winter. Read more
Krossobanen
The shortest way from Rjukan to Hardangervidda Read more
Solstien
At the Norwegian Industrial Workers Museum at Vemork you can see the unique exhibition about WWII as well as the industrialization of Rjukan. Read more
Norwegian Industrial Worker's Museum
The mountain Gaustatoppen in Rjukan in Telemark county is easily accessable and one of the most beautiful mountains in Norway. Read more
Gaustatoppen
The M/B Fjellvåken takes you on a wonderful trip across Lake Møsvatn from Skinnarbu to Mogen Turisthytte Read more
M/B Fjellvåken
AANBEVOLEN OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN IN RJUKAN
Gaustablikk Høyfjellshotell is situated in beautiful surroundings by the foot of Gaustatoppen. An ideal hotel for nature lovers. Read more
Gaustablikk Høyfjellshotell, Appartement, Fjellhytter
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    Your Recently Viewed Pages

    Terug naar boven