BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Krosobanen cable car overlooking Rjukan in Telemark, Eastern Norway
Krossobanen in Rjukan.
Photo: Ian Brodie / Visitrjukan.com

Kom meer te weten over de gebeurtenissen en mensen waardoor Rjukan en Notodden op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Al aan het begin van de 20e eeuw produceerde Norsk Hydroin Notodden en Rjukan als eerste bedrijf ter wereld minerale meststoffen via het zelfontwikkelde Birkeland-Eyde-proces. Dit leidde niet alleen tot een Noorse industriële revolutie ... de kunstmest zorgde ook voor een revolutie in de wereldwijde voedselproductie. Het vormde ook de opstap zodat Noorwegen van één van de armste landen van Europa de sprong naar één van de rijkste kon maken.

Production factory.
Vemork maskinhallen Ian Brodie.
Photo: Visit Telemark

  Top 5 UNESCO-erfgoedlocaties

 1. 1. Het Fabrieksarbeidersmuseum en het saboteurspad

 2. De waterkrachtcentrale in Vemork bij de Rjukanfossen waterval werd voltooid in de herfst van 1911 en was in die tijd de grootste energiecentrale ter wereld. In Vemork vond ook één van de belangrijkste sabotagemissies plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noorse saboteurs beletten toen de nationaal-socialisten het zware water te produceren dat nodig was om de atoombom te ontwikkelen. Het pad dat door verzetsstrijders gebruikt werd voor de sabotageacties is tegenwoordig bewegwijzerd.

 3. 2. M/F Storegut

 4. De MF Storegut vervoerde treinwagons met kunstmest van Rjukan naar Tinnoset, en vanuit Notodden ging het vervolgens de wereldmarkt op. De MF Storegut is tegenwoordig een beschermd object en maakt deel uit van het industriële erfgoed Rjukan-Notodden dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 5. 3. Krossobanen

 6. Het kabelbaanstation Krossobanen is de oudste kabelbaan van Noord-Europa en brengt je binnen vijf minuten van Rjukan naar de voet van de Hardangervidda. Je kunt zowel je fiets als je ski's meenemen in de gondels van de kabelbaan - om maar twee voorbeelden te noemen van wat er allemaal op de Hardangervidda te beleven is. De kabelbaan werd in 1928 gebouwd als cadeau van Norsk Hydro aan de inwoners van Rjukan zodat ze ook in de wintermaanden van het zonnetje konden genieten. Tegenwoordig is Krossobanen een toeristische attractie die iedere dag van het jaar open is.

 7. 4. Telemarksgalleriet en het Industriemuseum Lysbuen

 8. De werelderfgoedtentoonstelling Telemarksgalleriet en het Industriemuseum Lysbuen zijn te vinden in Notodden bij bedrijf Tinfos. Het herbergt een schat aan kunst en industriële geschiedenis van rond het begin van de vorige eeuw. De Telemarksgalleriet is een kunstcollectie met afbeeldingen uit de Gouden Eeuw qua energieopwekking en industrie in Telemark. Industriemuseum Lysbuen vertelt het verhaal van de grootste Noorse uitvinding uit die tijd - minerale meststof - en geeft inzicht in de gebeurtenissen die Notodden en Rjukan op de werelderfgoedlijst van UNESCO plaatsten.

  View from the bog dam
  Telemark.
  Photo: Visit Telemark
  De Telemarksgalleriet en het Industriemuseum Lysbuen bij bedrijf Tinfos.
 9. 5. Begeleide stadswandelingen in Notodden en Rjukan

 10. Verken de bekende plaatsen Notodden en Rjukan te voet en ontdek waarom ze in de geschiedenisboeken terechtgekomen zijn. Sluit je aan bij een begeleide wandeling of verken je het gebied liever op eigen houtje? Er zijn aanbevolen routes met borden die je informatie geven over sabotage, zwaar water, toerisme van 100 jaar geleden, ontwikkelingen in de industrie en legendes uit streek.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven