Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The chef at Gangstad Gårdsysteri in Trøndelag, Norway is arranging cheeses on a plate
Food culture in Trøndelag.
Photo: trondelag.com

Eetcultuur in Trøndelag

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De pure smaak van de bergen, velden en zeeën vind je overal in Trøndelag. Ben je echter in een avontuurlijke bui, dan kun je terecht bij de restaurants in de stad die dezelfde lokale ingrediënten op een verrassende en zelfs baanbrekende manier gebruiken.

Tekst: Morten Andre Samdal

Wordt sepia de nieuwe kreeft?

‘Oorspronkelijk werd deze kleine inktvis enkel gebruikt als lokaas, maar wij vinden de zeekat of sepia een heel spannend ingrediënt. Het heeft een lichtzoete, schaaldierachtige smaak,’ zegt chef-kok Mette Beate Evensen van Røst Teaterbistro in Trondheim.

In opperste concentratie garneert ze een voorgerecht met sepia in de keuken in het traditionele Trøndelag Teater, één van Noord-Europa’s oudste theaters.

De sepia behoort tot de familie van de inktvissen en wordt ongeveer één meter groot, maar leeft niet lang. De plaatselijke visboer in Trondheim vangt er af en toe eentje. Chef Evensen is er in dat geval steeds als de kippen bij.

‘Het is een uitdagend diertje, want het is best taai. Je moet het dus net goed weten klaar te maken. We snijden de kop in plakjes en bakken die in de pan. De armen laten we één dag lang weken in een kuip op een stabiele temperatuur van 65 graden. Van de inkt maken we pasta.’

Herring have been a part of the norwegian food traditions for hundereds of years. Now it's served with good side dishes

Herring at Baklandet Skydsstation.
Photo: Marius Rua

De Nieuwe Noordse keuken

Vandaag de dag gebeurt er heel wat op het gebied van voedingscultuur in Trøndelag. De boerenmarkt die je elke zaterdag in het stadscentrum kunt vinden, weet elk jaar honderdduizenden bezoekers te trekken. Exclusieve restaurants als Nordøst, Folk og Fe en Nyfiken kregen de voorbije jaren veel goede recensies, en dan hebben we het nog niet over Michelinrestaurants Credo en Fagn.

’Er heerst vandaag de dag veel optimisme in de industrie. We helpen elkaar vooruit en daar vaart de stad wel bij.  Veel mensen doen tal van verschillende zaken,’ legt Evensen uit.

De Noordse keuken krijgt ook internationaal veel erkenning.

Evensen werkte onder andere bij Michelinrestaurants Maaemo en Ylajali in Oslo. Nu brengt ze veel tijd door op de boerderij van haar restaurant, net buiten het centrum van Trondheim.

’Als je de hele zomer lang op je knieën onkruid hebt gewied, dan krijg je alleen maar meer respect voor de voeding. De groenten hebben een heel andere smaak, wanneer ze recht uit de grond komen en niet wekenlang in de winkel hebben gelegen.

De groenten hebben een heel andere smaak, wanneer ze recht uit de grond komen.

Verken Trøndelag

De centrumstad Trondheim heeft tal van bezienswaardigheden zoals de Nidaros-domkerk. Trøndelag ligt in het midden van Noorwegen, heeft zeven nationale parken, één van de grootste bergketens van het land (Dovrefjell) en heeft daarnaast ook een hele regio die gewijd is aan lokaal geproduceerde delicatessen.

Meer over Trøndelag

 

The Golden Road

Niet alleen in de stad is lokale voeding aan een echte opmars bezig. Op en in de buurt van het schiereiland Inderøya in het Trondheimsfjord worden al heel lang producten op traditionele wijze gemaakt. Langs de ’Golden Road’ vind je brouwerijen, slagerijen, visboeren, kaasfabrieken en idyllische restaurants op slechts enkele minuten van elkaar verwijderd. In de zomer kun je een fiets huren en tussen de meer dan 20 pittoreske plekjes fietsen die plaatselijke voeding van de hoogste kwaliteit produceren.

Eén van de haltes is de Gangstad-boerderij, een prachtige boerderij die trots is op zijn meer dan 100 jaar oude tradities. Bezoekers worden verwelkomd in een mooie en bruisende omgeving die vele jaren lang in zijn authentieke staat bewaard werd. Hier kun je zien hoe alle voeding, van kaas tot roomijs, eigenhandig geproduceerd wordt.

’We laten mensen binnenwandelen in ons dagelijks leven. Alle huizen rond de boerderij zijn open. Mijn grootvader bouwde dit in het begin van de jaren 1900. Veel werktuigen en andere voorwerpen die je rond de boerderij terug vindt, gaan terug tot die tijd,’ zegt boederijeigenares Astrid Aasen.

De bekroonde kazen worden drie keer per dag manueel omgedraaid voor ze individueel verwerkt en met de hand verpakt worden. In 1998 was de boerderij de eerste die toestemming kreeg om hun eigen kazen op deze manier te produceren.

Roomijs van dennen en rode bosbessen

Naast de traditionele methodes om kaas te maken houden de boeren in Gangstad zich ook met innovatievere zaken bezig: ze produceren roomijs in 15 verschillende smaken.

Ze produceren de traditionele smaken als vanille, chocola en aardbei, maar je vindt er ook smaken als aquavit en drop, of nog specialere recepten met dennennaalden en rode bosbes als basis. ’Het smaakt als het bos!’ Alles hier wordt gemaakt met melk van koeien die rond de boerderij lopen en grazen,’ zegt Aasen.

Hun roomijs kreeg zelfs internationale erkenning. Het is verkrijgbaar in een exclusief aantal winkels in Centraal-Noorwegen en op de Hurtigruten, de kustsnelboot die duizenden passagiers langs de lange en prachtige Noorse kustlijn vervoert.

Het smaakt als het bos!’

Inderøy, Trøndelag.
Photo: Marius Rua / trondelag.com

Graven naar potentieel

Røros, het oude mijnstadje in het zuiden van Trøndelag, is een belangrijk deel van het Noorse culturele erfgoed. Het voormalige kopermijnstadje is één van Europa’s oudst bewaarden houten dorpjes en werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag de dag staat het ook bekend voor zijn heerlijke keuken. Dit is één van de toonaangevende regio’s in Noorwegen op het gebied van een gevarieerd aanbod aan lokaal geproduceerde voeding van hoge kwaliteit.

De typische, desolate landschappen en temperatuurveranderingen in Røros zorgen voor voeding met een volle en pure smaak, die doet denken aan de bergen, velden, bossen en zeeën.

Meer dan 30 lokale producenten hebben zich verenigd onder de naam Rørosmat (’voeding uit Røros’). Hieronder vallen onder andere bier uit Atna, exclusieve kaas uit Galåvolden gård, versgebakken lekkernijen van Kalsa Gårdsbakeri of heerlijke zuivelproducten.

Destination Røros heeft 25 plaatselijke voedingsgidsen opgeleid en biedt lokale foodsafari’s aan. Er zijn drie verschillende routes die elk bij drie plaatselijke eethuizen en voedingsproducenten halt houden. De safari’s blijken een groot succes en blijven ook dit seizoen groeien en verbeteren.

Heerlijke herten

De Torsvoll-boerderij in de buurt van Røros is één van de drie producenten in Trøndelag die gespecialiseerd zijn in hertenvlees. In de zomer lopen er ongeveer 150 dieren rond. In het verlaten, majestueuze landschap kun je de tamme herten voederen.

’Het is een geweldige ervaring voor de ’stadsmensen’ om deze prachtige dieren van zo dichtbij te kunnen zien. Onze gasten krijgen ook een inkijk in de geschiedenis van onze boerderij en hoe we op het ’wilde idee’ kwamen om hier in Rørosvidda herten te kweken. Het koude klimaat is natuurlijk een uitdaging,’ zegt Helge Torsvoll, die samen met zijn vrouw Signe de boerderij beheert, bovenop hun voltijdse baan.

Wat is er zo bijzonder aan hertenvlees? ’Het wordt gezien als een delicatesse met veel gezondheidsvoordelen. Het heeft een laag vet- en cholesterolgehalte en is rijk aan ijzer. Daarnaast bevat het vlees ook veel vitamine B,’ zegt Torsvoll.

In het restaurant Vertshuset Røros krijg je eersteklas hertenfilet van Torsvoll op je bord. Maar hoe smaakt het?

’Hertenvlees is een kruising tussen eland en rendier. Het heeft een lichtzoete smaak en is heel erg mals. Maak je het goed klaar, dan is er niets lekkerder.’

De hertenboer legt uit dat de organisatie Rørosmat belangrijk is voor kleinschalige producenten en het is ook de reden waarom de regio zo populair is. 'Het is een belangrijk handelsmerk geworden en we merken dat er ook interesse uit internationale hoek begint te komen. De sleutel tot ons succes is onze samenwerking. We proberen elkaar steeds beter te maken.'

Meer verhalen uit Trøndelag

Zin in meer?

Andere restaurants in Trøndelag.

×
Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven