Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Inderøy
Inderøy.
Photo: Steinar Johansen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Van het boerenland naar de gastronomische tafel

De pure smaken van de bergen, de hoogvlakten en de zee zijn overal te vinden in de regio Trøndelag. Lokale chefs gebruiken die authentieke ingrediënten in verrassende en tongstrelende gerechten. Traditioneel van vorm, maar in een modern jasje.

Tekst: Morten Andre Samdal

Local food

Local food.
Photo: Johnny Mazzilli

Wist je dat de zeekat of sepia wel eens de nieuwe kreeft zou kunnen worden?

“Oorspronkelijk werd deze kleine inktvis alleen gebruikt als aas, maar wij vinden zeekatten een heel spannend ingrediënt. De smaak is een beetje zoet schaaldierachtig”, zegt Mette Beate Evensen, chef van het gloednieuwe restaurant Røst Teaterbistro in Trondheim.

In opperste concentratie creëert ze in de keuken van het Trøndelag Teater – een van de oudste theaters van Noord-Europa – een voortje met zeekat.

De zeekat is een inktvisachtige en wordt ongeveer één meter lang. Het dier wordt niet oud. De lokale visboer in Trondheim vangt er zo nu en dan een paar en Chef Evensen zorgt dat ze er dan als de kippen bij is.

“Zeekat is iets aan de taaie kant, dus het is uit culinair oogpunt een uitdaging. Goede bereiding is erg belangrijk. Wij snijden de kop in reepjes en bakken die. De tentakels stoppen we een dag in een bad dat op 65 °C wordt gehouden, en van de inkt maken we pasta.”

'The golden road'

Niet alleen in de stad hebben lokale voedingsmiddelen de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Op en rondom het schiereiland Inderøya in het Trondheimsfjord bestaat al heel lang een traditie van zelfgemaakte producten. Op 'the golden road' vind je brouwerijen, slagers, visboeren, kaasmakers en idyllische restaurants, allemaal op een paar minuten afstand van elkaar. In de zomer kun je er een fiets huren en op je gemak meer dan 20 plaatsen bezoeken die hoogwaardige lokale voedingsmiddelen produceren.

Zo kun je bijvoorbeeld stoppen bij de Gangstad Farm, een schitterende boerderij die al meer dan 100 jaar volgens dezelfde trotse tradities wordt gerund. Bezoekers wacht hier een rijke en levendige oorspronkelijke omgeving die door de jaren heen behouden is gebleven en waar ze kunnen zien en beleven hoe op de boerderij, alles van kaas tot roomijs met de hand wordt geproduceerd.

“Mensen stappen zo ons dagelijks leven binnen. Alle huizen rondom de boerderij zijn opengesteld voor bezoekers. Mijn grootvader heeft dit allemaal gebouwd, in de vroege 20e eeuw. Veel van de instrumenten en voorwerpen die we op en rondom de boerderij vinden stammen uit die tijd”, zegt eigenaresse Astrid Aasen.

De bekroonde kazen worden dagelijks handmatig drie keer gedraaid, voordat ze uiteindelijk individueel worden verwerkt en handmatig verpakt. In 1998 was deze boerderij de eerste die een vergunning kreeg om op deze manier zelf kaas te maken.


Lees meer over Trøndelag 

Nog steeds trek?

vind andere restaurants in Trøndelag 
×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad