Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Inderøy Inderøy
Credits
Inderøy.
Photo: Steinar Johansen
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Van het boerenland naar de gastronomische tafel

De pure smaken van de bergen, de vlakten en de zee zijn ruimschoots beschikbaar in Trøndelag. Maar lokale fijnproeversrestaurants gebruiken diezelfde lokale ingrediënten in verrassende, nooit eerder vertoonde gerechten, dus als je eens wat anders dan anders wilt wagen...

Tekst: Morten Andre Samdal

Local food
Credits
Local food.
Photo: Johnny Mazzilli

Credits
Local food.
Photo: Johnny Mazzilli

Wist je dat de zeekat of sepia wel eens de nieuwe kreeft zou kunnen worden?

“Oorspronkelijk werd deze kleine inktvis alleen gebruikt als aas, maar wij vinden zeekatten een heel spannend ingrediënt. De smaak is een beetje zoet schaaldierachtig”, zegt Mette Beate Evensen, chef van het gloednieuwe restaurant Røst Teaterbistro in Trondheim.

In opperste concentratie creëert ze in de keuken van het Trøndelag Teater – een van de oudste theaters van Noord-Europa – een voortje met zeekat.

De zeekat is een inktvisachtige en wordt ongeveer één meter lang. Het dier wordt niet oud. De lokale visboer in Trondheim vangt er zo nu en dan een paar en Chef Evensen zorgt dat ze er dan als de kippen bij is.

“Zeekat is iets aan de taaie kant, dus het is uit culinair oogpunt een uitdaging. Goede bereiding is erg belangrijk. Wij snijden de kop in reepjes en bakken die. De tentakels stoppen we een dag in een bad dat op 65 °C wordt gehouden, en van de inkt maken we pasta.”

Nordic noir

De voedselcultuur in Trøndelag is vandaag de dag volop in beweging. In Trondheim werd onlangs de eerste voedselhal, de “Mathallen”, ingericht, waar 160 lokale voedselproducenten aan deelnemen. Ook is er een Farmer’s Market die elke zaterdag wordt gehouden en jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

“Er heerst op dit moment veel optimisme in de industrie. We helpen elkaar en de stad profiteert ervan dat zoveel mensen zoveel verschillende dingen doen”, legt Evensen uit.

Exclusieve restaurants als Nordøst, Folk og Fe en Nyficken oogsten veel positieve feedback. De “nordic noir”-golf krijgt internationale erkenning.

Evensen werkte vroeger bij sterrenrestaurants Maaemo en Ylajali in Oslo. Tegenwoordig brengt ze veel van haar tijd door op de boerderij van haar eigen restaurant, net buiten Trondheim.

“Als je de hele zomer op je knieën zit om onkruid te wieden, krijg je vanzelf meer respect voor het eten. Groenten die rechtstreeks uit de grond komen hebben een compleet andere smaak dan wanneer ze een hele poos in een groentewinkel hebben gelegen.”

CUlinary traditions
Kongsvold Fjelstude
Per Christian Bakken
Røros Brewery and Mineral Factory
Røros Brouwerij en Mineraal Fabriek
Marius Rua
Local food safari
Voedselsafari
Destinasjon Røros
Bakery
Plaatselijke recepten
Trøndelag

Gouden Route

Niet alleen in de stad hebben lokale voedingsmiddelen de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Op en rondom het schiereiland Inderøya in het Trondheimsfjord bestaat al heel lang een traditie van zelfgemaakte producten. Op de “Gouden Route” vind je brouwerijen, slagers, visboeren, kaasmakers en idyllische restaurants, allemaal op een paar minuten afstand van elkaar. In de zomer kun je er een fiets huren en op je gemak meer dan 20 plaatsen bezoeken die hoogwaardige lokale voedingsmiddelen produceren.

Zo kun je bijvoorbeeld stoppen bij de Gangstad Farm, een schitterende boerderij die al meer dan 100 jaar volgens dezelfde trotse tradities wordt gerund. Bezoekers wacht hier een rijke en levendige oorspronkelijke omgeving die door de jaren heen behouden is gebleven en waar ze kunnen zien en beleven hoe op de boerderij, alles van kaas tot roomijs met de hand wordt geproduceerd.

“Mensen stappen zo ons dagelijks leven binnen. Alle huizen rondom de boerderij zijn opengesteld voor bezoekers. Mijn grootvader heeft dit allemaal gebouwd, in de vroege 20e eeuw. Veel van de instrumenten en voorwerpen die we op en rondom de boerderij vinden stammen uit die tijd”, zegt eigenaresse Astrid Aasen.

De bekroonde kazen worden dagelijks handmatig drie keer gedraaid, voordat ze uiteindelijk individueel worden verwerkt en handmatig verpakt. In 1998 was deze boerderij de eerste die een vergunning kreeg om op deze manier zelf kaas te maken.

Food culture in Trøndelag
Credits
Food culture in Trøndelag.
Photo: Trøndelag

Credits
Food culture in Trøndelag.
Photo: Trøndelag

Dennennaalden- en bosbessenijs

Naast het traditionele kaasmaken doen de boeren in Gangstad ook nog iets innovatiefs. Ze produceren roomijs in 15 verschillende smaken.

Behalve de traditionele smaken als vanille, chocola en aardbeien, levert Gangstad smaken als aquavit en zoethout, en hun volgens speciaal recept bereide dennennaalden- en bosbessenijs. “Het smaakt naar het bos! Alles hier wordt geproduceerd met melk van koeien die rondom de boerderij lopen en grazen”, aldus Aasen.

Hun ijs heeft zelfs internationale erkenning gekregen. Het is verkrijgbaar bij een reeks exclusieve kruidenierszaken in centraal Noorwegen en Hurtigruten, de rederij die jaarlijks vele duizenden passagiers via een expressedienst langs de lange en schitterende kust van het land vervoert.

Het potentieel naar boven halen

Røros, het oude mijndorp in het zuidelijke deel van Trøndelag, is een belangrijk onderdeel van het Noorse erfgoed. Deze vroegere kopermijnplaats is een van de oudste in oorspronkelijke staat bewaarde houten dorpen van Europa en staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vandaag de dag heeft die bekendheid echter ook te maken met de uitstekende keuken: dit is een van Noorwegens toonaangevende culinaire gebieden met een rijke variëteit aan lokaal geproduceerd voedsel van hoge kwaliteit. Het uitgesproken, kale landschap van Røros en de aanzienlijke temperatuurswijzigingen zorgen voor lokale producten met een rijke en pure smaak, die de bergen, vlakten, bossen en zeeën in zich verenigen.

Meer dan 30 lokale producenten hebben hun krachten gebundeld onder de naam Rørosmat (Røros Voedingsmiddelen), dat alles biedt van bier uit Atna en exclusieve kaas van Galåvolden gård tot verse bakkerijproducten van Kalsa Gårdsbakeri en heerlijke zuivelproducten.

Bestemming Røros (Destination Røros) heeft 25 lokale voedingsgidsen opgeleid en organiseert lokale voedselsafari’s – drie verschillende routes met elk drie stoppunten bij lokale eettentjes en voedingsproducenten. De safari’s bleken een enorm succes en zullen dit seizoen worden doorontwikkeld en verbeterd.

Hertsvrienden

Torsvoll Farm bij Røros is een van de drie producenten in Trøndelag die zich hebben gespecialiseerd in hertenvlees. ‘s Zomers lopen hier ongeveer 150 dieren rond. In dit verlaten en magnifieke landschap eten de tamme herten uit je hand.

“Voor stadsmensen is het een geweldige ervaring om deze prachtige dieren van dichtbij te kunnen bekijken. Onze bezoekers krijgen daarnaast een idee van de geschiedenis van onze boerderij en van ons “wilde” plan om hier in Rørosvidda een hertenboerderij te beginnen. Het koude klimaat is natuurlijk een behoorlijke uitdaging”, zegt Helge Torsvoll, die samen met zijn vrouw Signe de boerderij runt – naast hun fulltime banen.

Wat is er zo speciaal aan hertenvlees? “Het wordt beschouwd als een delicatesse met een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Zo heeft het bijvoorbeeld een laag vet- en cholesterolgehalte en een hoog ijzergehalte. Daarnaast bevat hertenvlees veel vitamines B”, zegt Torsvoll.

Bij het restaurant Vertshuset Røros staat eersteklas hertenfilet van Torsvoll op het menu. Maar hoe smaakt dat nou eigenlijk?

“Hertenvlees houdt qua smaak het midden tussen eland en rendier. Het heeft een beetje een zoetige smaak en is heerlijk mals. Als het goed is bereid, is het het lekkerste wat er bestaat!”

De hertenboer legt uit dat de organisatie Rørosmat belangrijk is voor kleinschalige producenten en ook de reden waarom de regio zo populair is. “Het is een beroemd handelsmerk geworden en wij merken dat het internationale belangstelling wekt. De sleutel tot ons succes is om samen te werken en elkaar steeds beter te maken.”

Lees meer over Trøndelag 

Witte Gids aanbevolen restaurants in Trøndelag

Nog steeds trek?

vind andere restaurants in Trøndelag 
×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad