BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway
Fjord Norway.
Photo: Bergen Tourist Board / Girish Chouhan - visitBergen.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De stad die uitzag op de zee

Bergen wordt de stad van zeven bergen genoemd. Die bergen lagen echter altijd achter Bergen; de stad keek uit op de wereld achter de zee.

Een haven naar het westen

Al bijna duizend jaar is er één stad die het contact van Noorwegen met de buitenwereld verzorgde: Bergen. Gedurende al die jaren lag Bergen met zijn rug naar de zeven bergen die de stad van achteren omringen en keek het uit op de zee en het vasteland daarachter; Bergen was evenzeer verbonden met het overzeese als met het eigen achterland.

„O ja, de inwoners van Bergen zijn absoluut westers georiënteerd - dat is altijd al zo geweest”, zegt Frank Aarebrot, professor Vergelijkende politiek aan de universiteit van Bergen. Aarebrot is expert in de ontwikkeling van democratie en een academische beroemdheid in Noorwegen.

Hij vervolgt: „Tot de spoorweg naar Bergen in 1909 werd opgeleverd, kon je sneller naar Londen of Hamburg reizen dan naar de hoofdstad van Noorwegen.” Geen wonder: Oslo en Bergen werden tot dan toe altijd van elkaar gescheiden door de bergen.

Bergen speelt al minimaal sinds het jaar 1070 na Christus een belangrijke rol. Bovendien was vanaf 1360 het Hanzeverbond er duidelijk vertegenwoordigd: de vestiging zou de handel in gedroogde vis - in ruil voor tarwe en granen - met het Europese vasteland een belangrijke impuls geven.

„Bergen was destijds een grote stad die vooral verbonden was met de handelsnetwerken; het oosten, achter de bergen, kwam pas op de tweede plaats”, aldus Aarebrot.

De grootste stad in Noord-Europa

De rol van Bergen in de geschiedenis van Noorwegen en de Noord-Europese landen kan maar moeilijk overschat worden. „In de 16e eeuw was Bergen de grootste stad van Noord-Europa en zelfs groter dan Kopenhagen”, vertelt de professor. „Twee van de eerste koningen van Denemarken brachten een groot deel van hun regeringsperiode door in Bergen, ook al hoorden ze daar officieel niet.”

In de volgende eeuw zouden Stockholm en Kopenhagen Bergen in omvang en invloed overtreffen. Uiteindelijk zou het echter nog tot halverwege de 19e eeuw duren voor Bergen ook Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, voor zich zou moeten laten. „Het was een heel Europees verschijnsel dat de hoofdsteden groeiden naarmate de moderne natie opkwam: alles draaide om centralisatie.”

Trots en onafhankelijk

Ondanks alles is het erfgoed van handel en commercie en van het contact met Europa nog steeds zichtbaar in de bevolking van Bergen. „Ik denk dat wij toleranter zijn voor vreemdelingen”, legt Aarebrot uit. Andere landgenoten zouden volgens hem die eigenschap minder bezitten. „De burgers van Bergen zijn handelaren en we hebben altijd levendig gehandeld met buitenlanders. Het is niet slim om je klanten te beledigen.” Hij voegt er nog aan toe dat veel burgers in de stad zelf van buitenlandse afkomst zijn.

Achternamen zoals Rieber, Hambro en Friele - zelfs Grieg, de beroemde composer die zijn naam ontleende aan het Britse Greg - spreken boekdelen.

Vandaag de dag is Bergen de op een na grootste stad van Noorwegen. De stad is tegelijkertijd een Europese stad. Als onofficiële hoofdstad van West-Noorwegen is Bergen altijd trots en onafhankelijk geweest. Aarebrot kan dat zonder meer bevestigen:  „We brengen veel in verband met de buitenwereld”, vertelt hij terwijl trends en invloeden met Oslo vergelijkt. „In Bergen kijken we nog steeds naar het westen.”

Zie voor jezelf

Met Color Line naar Noorwegen

Met de auto of caravan naar Noorwegen? Kies voor een ferry overtocht met Color Line.

Auto-Voordeelpakket
Hirtshals (DK) – Larvik
Hirtshals (DK) – KristiansandColor Line
Kiel (DL) – Oslo

2 personen inclusief auto vanaf € 89,-

Boek nu

Top 6 activiteiten

Dit zijn enkele activiteiten in Fjord-Noorwegen, die op TripAdvisor een hoge waardering ontvingen:

Lees meer