BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bergen
Bergen.
Photo: Elias Dahlen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gevormd door vuur

Hoe stadsbranden leidden tot de gemeenschapsplaatsen in Bergen.

Ooit was Bergen de grootste stad van Noord-Europa, maar vandaag de dag is de stad relatief klein voor een grote stad. Het stadscentrum bestaat uit nauw samengepakte, oude huizen van hout die alleen van elkaar worden gescheiden door smalle steegjes met kinderkopjes - de zogenaamde “smau”.

De stad zelf, omringd door heuvels en bergen, ligt in het keteldal bij de zee; de gebouwen en smau kronkelen daarentegen over de omringende heuvels. Nu is alles even mooi als bekoorlijk, maar vroeger was leven in de stad niet ongevaarlijk.

Net onbeheersbare bosbranden

„In de 17e eeuw waren er vier grote stadsbranden. Vanwege de manier waarop de stad is gebouwd, ontpopten die zich als onbeheersbare bosbranden”, vertelt Frank Aarebrot, een populaire wetenschapper in Noorwegen met ongekende kennis van Bergen en de geschiedenis van de stad.  De branden vormden letterlijk en figuurlijk de vonken voor veranderingen. Zonder branden waren de nu zo kenmerkende gemeenschapsplaatsen, de “almenning” - grote, open ruimten in de stad - er nooit gekomen.  “Ze werden aangelegd als permanente brandstraten die moesten voorkomen dat het vuur kon overslaan naar het volgende huizenblok”, legt Aarebrot, professor Vergelijkende politiek aan de universiteit van Bergen, uit.  Aarebrot is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de democratie. Wie echter denkt dat de gemeenschapsplaatsen uit democratische principes werden aangelegd, komt bedrogen uit: ze hadden alles te maken met stadsplanning en werden ingegeven door de omstandigheden - de branden.  Aarebrot: “Naast de gemeenschapsplaatsen zijn er nog andere open ruimten: de markten. Er zijn vleesmarkten, vismarkten, groentemarkten en bloemenmarkten. Bergen is altijd een handelslocatie geweest.”

Oude wortels

Bergen was ooit de belangrijkste handelsstad in Noord-Europa. De Hanze richtte in 1360 zijn nu beroemde kantoor in Bryggen - inmiddels werelderfgoed - op; het kantoor zou uitgroeien tot het belangrijkste handelscentrum tussen het continent en het noorden.  Bij een nieuwe brand in 1702 ging het stadhuis verloren. Het werd echter in oude luister hersteld. Er was echter nooit een echte Hanzestijl. Dat bleek toen in 1955 opnieuw een deel van de stad werd verzwolgen door de vlammen: daarbij werd de wijk verwoest waar vandaag de dag het Radisson Blu Royal Hotel en het museum van Bruggen zijn gevestigd. Na de brand werden archeologen onder leiding van Asbjørn Herteig op de locatie toegelaten. Aarebrot: „Herteig ontdekte dat Bruggen al bestond voor het Hanzeverbond werd gesloten. De Germanen introduceerden de bouwstijl niet, maar behielden die.”

Alle historische aspecten van de architectuur en stedelijke planning van Bergen zijn nog steeds prominent aanwezig in de vorm van de “smau”, de markten en de gemeenschapsplaatsen. Tot voor kort waren de resten die dateerden uit het begin van de 18e eeuw verlaten of werden de historische gebouwen gebruikt als opslagplaatsen.  Inmiddels zijn het leven en de handel echter weer teruggekeerd.

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Lees meer

Met Color Line naar Noorwegen

Met de auto of caravan naar Noorwegen? Kies voor een ferry overtocht met Color Line.

Auto-Voordeelpakket
Hirtshals (DK) – Larvik
Hirtshals (DK) – KristiansandColor Line
Kiel (DL) – Oslo

2 personen inclusief auto vanaf € 89,-

Boek nu

Aanbiedingen voor Fjordreizen

In de enorme keuze aan activiteiten in de fjorden regio kun je genoeg inspiratie halen om je vakantie samen te stellen.