Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Preikestolen
Sikkerhet på fottur til Preikestolen om sommeren.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Matador Network / Fjord Norway / Bleed / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Veilig op je zomerwandeling naar Preikestolen

Preikestolen (Preekstoel) ligt op 604 meter boven de Lysefjord en de tocht naar boven is een van de bekendste bergwandelroutes in Noorwegen. De belangstelling voor Preikestolen neemt elk jaar toe en voor 2017 wordt verwacht dat meer dan 300.000 natuurliefhebbers de bijzondere rotsformatie zullen bezoeken.

Wandeling van 4 uur

De tocht naar Preikestolen duurt vier uur, heen en terug, en is 8 kilometer lang. Er wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd en sommige delen zijn behoorlijk steil. De route valt in de categorie matig zwaar, dus wat wandelervaring op ruig terrein is van harte aanbevolen voordat je aan deze tocht begint. Preikestolen kan het hele jaar door worden bezocht. Het zomerseizoen loopt van april tot oktober/november. In het winterseizoen en op dagen met zwaar weer is het belangrijk om het advies van het personeel op de parkeerplaats te volgen.

Goede wandeluitrusting

Een rugzak van 30 liter is de beste optie om alles te kunnen meenemen wat je nodig hebt in de Noorse bergen. Stop in elk geval een extra set kleren, een verbandtrommel, een opgeladen mobiele telefoon en een hoofdlamp in je rugzak. Scroll naar beneden voor de complete lijst aanbevolen spullen.

Geschikte en warme kleren 

Het is aan te raden om goede wandelschoenen te dragen. Sommige delen van de route naar Preikestolen lopen door ruig terrein, waar goede steun voor je voeten en enkels een must is. Bij Preikestolen kunnen zware windstoten voorkomen, dus zorg voor wind- en waterdichte bovenkleding. Vergeet niet om een extra set kleren, muts of pet, wanten of handschoenen en een sjaal in je rugzak te stoppen.

Hoe kom je er 

De tocht begint bij de Preikestolen fjellstue (berghut) en daar kom je met de auto en de boot. Er is ook een busdienst vanaf Stavanger. Als je vanaf Stavanger met de auto komt, kun je kiezen voor de ferryroute van Stavanger naar Tau en via Jørpeland en de RV 13 naar Preikestolen fjellstue rijden. Als je vanaf Sandnes komt, kun je de route van Lauvik naar Oanes nemen en doorrijden naar Preikestolen fjellstue. Bekijk hier verschillende alternatieve routes naar Preikestolen

Preikestolen (fig.)

Voldoende eten en drinken

Zorg altijd voor voldoende eten en drinken als je een wandeltocht gaat maken. Het is belangrijk om voldoende proviand bij je te hebben, zodat je je energiereserves de hele tocht op peil kunt houden.

Begeleide wandeltochten

Als je weinig of geen ervaring hebt of zo’n tocht niet graag in je eentje maakt, raden we je aan om mee te lopen in een begeleide tocht. Een goede gids kan van een minder mooie dag een fantastische ervaring maken. Er zijn verschillende opties voor begeleide wandeltochten naar Preikestolen.

Andere wandelroutes in de buurt

Rondom Preikestolen en in de nabije omgeving kun je nog veel andere wandelopties vinden. Kijk hier voor andere en/of minder zware wandeltochten in de omgeving.

 

Preikestolen
Preikestolen.
Photo: Casper Tybjerg / Visitnorway.com

Weersomstandigheden in de bergen

Zelfs als er zonnig en mooi weer is voorspeld, kan het weer plotseling omslaan. Check dus altijd de weersvoorspelling voordat je aan je tocht begint en vraag aan de lokale bevolking wat voor weer er wordt verwacht. Zij kunnen je dikwijls vertellen of er kans is op regen of wind, zelfs als er rustig en goed weer wordt voorspeld.

Lysefjorden
Summer hiking packing list.
Photo: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / visitnorway.com

Paklijst voor je zomerwandeltocht

Een goede rugzak gevuld met de juiste spullen is de basis voor een fantastische ervaring in de bergen. Kies een rugzak van 30 liter, dan heb je voldoende ruimte voor alles wat je nodig hebt.

KLEDING

 • Wandelschoenen
 • Wind- en waterdichte jas en broek
 • Wollen ondergoed en wollen trui
 • Extra set kleren en sokken
 • Pet of muts, sjaal en wanten

UITRUSTING

 • Voldoende eten en drinken voor de hele tocht.
 • Een opgeladen telefoon in een plastic zak (om waterschade te voorkomen)
 • Kleine hoofdlamp en extra batterijen
 • Zonnebril en zonnebrandcrème
 • Plastic zakken, onder meer voor je afval
 • Verbandtrommel en extra blaarpleisters
 • Kaart en kompas
 • Zakmes
 • Nordic walkingstokken – om op ruig terrein beter in balans te blijven
Tourists hiking in the mountains with umbrellas
Top mistakes tourists make.
Photo: Film production: Kristian Paulsen (selvestepaulsen.no) / Bleed / visitnorway.com

DO'S & DON'TS 

Elk jaar weer moeten Noorse vrijwilligers van de reddingsbrigade de bergen in om toeristen op te pikken die niet verder kunnen: omdat ze moe of geblesseerd zijn, niet zeker zijn van de route die ze hebben genomen of door de duisternis zijn overvallen. Vaak hebben dergelijke toeristen alledaagse kleren aan en ontbreekt het ze aan de nodige uitrusting. Om die reden volgen hieronder een paar do´s en don´ts die je moet weten voordat je in de Noorse bergen gaat lopen.

 

Veilige wandeling naar Preikestolen!

DO:

 • Onderzoek het aantal kilometers, de tijdsduur en de aanbevolen lichamelijke conditie van/voor de wandeltocht die je wilt ondernemen
 • Check de weersomstandigheden en luister goed naar het advies van de lokale bergbevolking
 • Koop of huur de juiste uitrusting voor je tocht
 • Stop altijd voldoende eten en drinken en een extra set kleren in je rugzak
 • Check de mogelijkheden om de tocht onder begeleiding van een gids te lopen
 • Pak alles in, ook op de terugweg – dus ook je afval

DON'T:

 • Een spijkerbroek, trainingspak of andere alledaagse kleren dragen
 • Je tocht te laat starten – je loopt dan het risico een stuk in het donker te moeten lopen
 • Gaan lopen als je niet over een goede lichamelijke conditie beschikt
 • Lopen op basis van een kaart op je mobiele apparaat – in de bergen heb je namelijk niet overal bereik
Your Recently Viewed Pages