BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Preikestolen
Preikestolen.
Photo: Mikael Lunde

Twaalf uur op de Preikestolen

De ideale voorbereiding voor een unieke belevenis

Wie zijn voeten zet op het grote plateau van de Preikestolen, aan drie kanten een dodelijke 604 meter boven de afgrond verheven, staat aan het begin van een onvergetelijke ervaring. Het uitzicht vanaf het plateau is door niets te overtreffen. Geen wonder dus dat lokale bewoners en toeristen er graag rondhangen. Je moet er daarom echter wel op rekenen dat het in de zomer ontzettend druk is op het plateau.

Maar goed, dat is midden op de dag. Hoe zit het met middernacht?  Wie een dag of zelfs een nacht op de Preikestolen doorbrengt, beleeft een heel andere ervaring.  Interesse? Lees hier hoe je je kunt voorbereiden.

Planning

Wil je helemaal alleen op de Preikestolen zijn? Kies er dan voor om je tent op te zetten en om er een nacht door te brengen of om net voor zonsopgang op het plateau te bivakkeren. Wat je ook kiest, je kunt altijd rekenen op een geweldige ervaring. Voor het echter zo ver is, moet je eerst naar Preikestolen Mountain Lodge: daar begint de wandelroute. Je vindt er een parkeerplaats en een bushalte, maar bussen rijden er niet in het holst van de nacht.  Eenmaal aangekomen bij de Mountain Lodge moet je nog twee uur naar de Preikestolen zelf lopen. De route is maar vier kilometer, maar onderschat de wandeling niet: de tocht is langer en heuvelachtiger dan je zou verwachten.

Zorg dus voor goede wandelschoenen en neem genoeg water mee om te voorkomen dat je uitgedroogd raakt. Laat de rest van je uitrusting afhangen van je overige plannen.

Een nacht op de Preikestolen

Ga je op het rotsplateau kamperen? Zorg dan dat je om 8 uur 's avonds je tent opslaat. In de zomer is het dan nog licht, zodat je de tent kunt opzetten voordat het donker wordt; de meeste mensen die de Preikestolen overdag hebben bezocht zijn dan wel vertrokken.

Het klinkt wat banaal, maar we geven je een tip die je vast dankbaar aanvaardt: zorg dat je genoeg bij je hebt, maar neem niet te veel mee. Heb je iets niet per se nodig? Laat het dan thuis. Alles wat je meeneemt, moet je immers ook de steile heuvel op dragen. Zog dus voor een tent, slaapzak en matje en voor een stel droge en warme kleren.

Natuurlijk moet er wel genoeg water en eten zijn. Sneetjes brood met een spread zijn ideaal voor onderweg en met wat nootjes en chocola zorg je voor extra energie.

Wil je warm eten of heb je 's morgens graag koffie of thee? Neem dan een gasstel mee. Maar nogmaals: neem alleen mee wat je echt gebruikt - niet meer en niet minder.

Natuurlijk is een camera onmisbaar, maar je kunt beter de ervaring tot in je vingertoppen beleven dan alles door een lens bekijken. En kijk uit waar je loopt ...

Vertrekken voor zonsopgang

Wil je geen hele nacht op de Preikestolen doorbrengen, maar wil je wel de totale stilte en eenzaamheid in de frisse morgenlucht beleven? Dan moet je vroeg uit de veren. En met ‘vroeg’ bedoelen we echt vroeg. Je moet immers twee uur wandelen.

Halverwege juni, wanneer de dagen het langst zijn, komt de zon rond half vijf op. Eind augustus gaat de zon net na zes uur op. Wil je genoeg slaap en een uitzonderlijke beleving, dan kun je dus ook wat later in het seizoen plannen. Wanneer je 's nachts de wandeling naar de Preikestolen maakt, kun je kiezen voor een lichtere bepakking. We raden je wel aan om schone kleren mee te nemen, want de wandeltocht is nogal zweterig.

Eenmaal aan de top kun je de omgeving verkennen en het meest uit de dag halen. Je hebt dus wel genoeg voedsel en water nodig. Een kampeerstelletje is niet overbodig wanneer je ook nog een warme maaltijd wilt nuttigen.

Hieronder vind je een lijst met onmisbare bepakking. Veel succes!

Paklijst

 • Wandelschoenen (om te dragen)
 • Een lichte, waterdichte jas en broek (om te dragen)
 • Thermo-ondergoed (om te dragen)
 • Wollen sokken (om te dragen)
 • Tent (alleen als je kampeert)
 • Slaapzak (alleen als je kampeert)
 • Matje (alleen als je kampeert)
 • Droge kleren (korte broek en T-shirt als er mooi weer wordt voorspeld)
 • Drinkwater
 • Eten (snack voor 's avonds en ontbijt en lunch; denk aan sneetjes brood en spreads)
 • Snacks (pinda's, chocola)
 • Kampeerstelletje voor hete maaltijden/koffie/thee (je hebt dan wel extra water nodig)
 • Een klein zakmes
 • Zaklamp
 • Zonnebril en zonnebrandcrème
 • Toiletpapier
 • Lucifers
 • Camera
Preikestolen

De beste uitkijkpunten in Fjord-Noorwegen

Lees meer