Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Sweater with the original Setesdal pattern
Sweater with the original Setesdal pattern.
Photo: Frode Buen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Kunsten en ambachten van het Setesdal

Setesdal heeft lange tradities in de zilversmederij, volksmuziek en de productie van de bunad, de klederdracht van Noorwegen. Neem een kijkje in de traditionele winkel Setesdal Husflid in Valle.

De kanten, gebreide trui uit het Setesdal was oorspronkelijk een onderdeel van de regionale mannelijke klederdracht rond de jaren 1850.

In de jaren 1930 verscheen de trui in moderne breitijdschriften, en is zo langzamerhand het belangrijkste nationale kledingstuk – voor kinderen, vrouwen en mannen. Het patroon is mooi, klassiek en tijdloos. De originele kleuren zijn zwart en wit.

Het decoratieve borduurwerk heeft een lange traditie, met verschillende steken en verschillende kleuren. Er zijn echter een aantal strenge regels waar je op moet letten. Zo is rood altijd de overheersende kleur.

Er zijn een flink aantal exemplaren van de trui waar het borduurwerk, de stof en de kleuren niet volgens de tradities zijn. De echte trui – evenals breipatronen en garen – kunnen worden gekocht in de Setesdal Husflid winkel in Valle.

De traditionele klederdracht voor vrouwen, de Setesdalsbunad, wordt sinds de late 18e eeuw gebruikt. Het bestaat uit 2 rokken, een witte met daarbovenop een zwarte. De witte rok is voor dagelijks gebruik, terwijl de zwarte rok voor meer formele gelegenheden of tijdens koud weer werd gebruikt. De zwarte rok wordt nooit alleen gedragen. Er wordt altijd een hoofddoek gedragen. Dit is een wollen sjaal met een rozen patroon.

De klederdracht voor mannen heeft een achtergedeelte dat deels uit leer is gemaakt. Vandaar ook de naam ‘skinnfo’ (‘leren zetel’). De broek heeft een rijk borduurwerk, en net als de trui, is de kleur rood de overheersende kleur. Op koude dagen komt de trui goed van pas, of wordt een geborduurd jasje gedragen. De traditionele klederdracht voor de mannen is zo’n 150 jaar in gebruik.

Jewellery produced in Setesdal for national Costume
Jewellery produced in Setesdal for national Costume.
Photo: Anne Hasla

Zie hoe de sieraden worden gemaakt

Het Setesdal wordt vaak de 'Zilversmidvallei' genoemd. Rysstad staat centraal voor de productie van zilveren sieraden. De eerste zilversmid kwam zo’n 100 jaar geleden naar dit gebied. Nu zijn er nog maar 2 smeden; Sylvbui in Rysstad en Hasla in Valle. De zilversmeden zijn daar het hele jaar door bezig, en je bent van harte welkom om een kijkje in de werkplaats te nemen.

Een goed moment om een souvenir mee naar huis te nemen. De zilversmeden hebben allerlei traditionele en moderne sieraden te koop.

 

Your Recently Viewed Pages