Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Reindeer herd in Setesdal
Reindeer herd in Setesdal.
Photo: Olav Schrøder
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Beschermde gebieden in de Setesdal-bergen

Het immense berggebied tussen Setesdal en Ryfylke maakt deel uit van Setesdal Vesthei – Ryfylkeheiane. Dit gebied van 6154 km2 is de op één na grootste habitat van wilde rendieren in Noorwegen en tevens de meest zuidelijk gelegen leefomgeving van deze dieren in Europa. De helft van het gebied is beschermd met het oog op het behoud van een allesomvattend berggebied inclusief fauna, flora, zomerboerderijen en andere culturele rijkdommen. Maar de belangrijkste reden is het in stand houden van grote delen van de habitat van wilde rendieren.

Behoud van de wilde rendieren is van vitaal belang en vaak de voornaamste reden om een streek tot beschermd gebied te verklaren. Deze gebieden dienen dikwijls als graasland in de winter, als migratieroutes en als kalfgebieden. Goed beheer ervan is dan ook van wezenlijk belang voor de toekomst van wilde rendieren en de beschermde gebieden vormen een centraal onderdeel van het nationale natuurbeschermingsplan.

Setesdal Vesthei – Ryfylkeheiane wordt van oudsher ook door mensen gebruikt. Dit wordt bevestigd door geschreven bronnen van de laatste 200 jaar en archeologisch onderzoek toont een lange historie van dergelijk gebruik aan. Dit heeft fysieke sporen achtergelaten in het landschap, maar ook bijgedragen aan de houding en mentaliteit van de lokale bevolking in dit deel van Noorwegen.
Niet in de laatste plaats voor recreatieve doeleinden en een intense natuurbeleving is instandhouding van dit unieke landschap alleszins de moeite waard.

Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene
Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene.
Photo: Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene

3449 km² verdeeld over drie provincies en elf gemeentes


Aust-Agder:
Bykle: 838 km² / Valle: 466 km² / Bygland: 280 km²

Vest-Agder:
Sirdal 403 km² / Åseral: 227 km² / Hægebostad: 96 km² / Kvinesdal: 77 km²

Rogaland:
Suldal: 411 km² / Hjelmeland: 242 km² / Forsand: 229 km² / Gjesdal: 180 km²

Welkom in de beschermde natuurgebieden

Voor traditionele outdooractiviteiten heeft de status van beschermd gebied vrijwel geen gevolgen. Op een paar uitzonderingen na kun je nog steeds gaan waar je wilt. Je mag een tent opzetten, jagen en vissen, bessen plukken en paddenstoelen zoeken. Voor jagen en vissen moet je je houden aan de lokale wetten en regels, en je moet een vergunning hebben van de landeigenaar.

Het openbaar recht op vrije toegang is van toepassing en er zijn verschillende, duidelijk gemarkeerde routes en toeristenhutten in het gebied. De lokale afdeling van de Noorse Wandelvereniging (DNT Sør and Stavanger Turistforening) bezit een aantal hutten in de streek Setesdal Vesthei – Ryfylkeheiane.

Voor de Steinbuskaret-pas in Bykle geldt het hele jaar door een beperkt recht van toegang. Een aantal andere gebieden, zoals Hovden, Valle en de omgeving van de Brokke–Suleskard-weg, is beperkt toegankelijk in april en mei. Vraag om informatie voordat je aan je tocht begint.

Gedregsregels en bestuur

 • Het dierenleven, inclusief de vogelnesten en gebieden waar de dieren hun winterslaap houden zijn door de wet beschermd.
 • Jagen en vissen is alleen volgens de geldende regels toegestaan.
 • Vissen met levend aas (vis) is verboden.
 • U mag vrij bessen en paddestoelen plukken.
 • Gemotoriseerd verkeer is verboten.
 • Vegetatie, inclusief dode bomen en struiken, zijn door de wet beschermd.
 • Het introduceren en planten van nieuwe planten en dieren is verboten.
 • Het is verboten de natuurlijke staat te veranderen.
Reindeer in the Setesdal mountains
Reindeer in the Setesdal mountains.
Photo: Olav Schrøder

Advies voor wandelaars in wilde-rendiergebieden:

 • Maak goed gebruik van je verrekijker.
 • Als je wilde rendieren ziet, keer dan, zonder de aandacht op jezelf te vestigen, terug via dezelfde route als je bent gekomen.
 • Probeer ten opzichte van de dieren altijd onder de wind te blijven: ze hebben een uitstekend reukvermogen.
 • Neem je hond mee als je wilt, maar hou die dan wel aan de lijn.
 • Je kunt beter een ansichtkaart kopen dan wilde rendieren verstoren voor het maken van een foto.

Prettige wandeling!


Jachtseizoen

Het grootste gedeelte van het beschermde natuurgebied is privé-eigendom, waar lange jachttradities kunnen bestaan. Om die reden geldt voor een aantal toeristenhutten tijdens het rendierjachtseizoen beperkte toegang. Neem voor meer informatie contact op met DNT Sør of Stavanger Turistforening voordat je aan je tocht begint.
Houd rekening met de omstandigheden als je in het jachtseizoen gaat wandelen en vermijd onnodige verstoring van de natuur en de dieren.

 • Rendier: 20 augustus – 30 september
 • Eland: 25 september – 31 oktober
 • Sneeuwhoen: 10 september - 28 februari
   
Hunting in the Setesdal mountains
Hunting in the Setesdal mountains.
Photo: Ingrid Margrethe Bjåen

Your Recently Viewed Pages