Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Hydro power in Setesdal
Hydro power in Setesdal.
Photo: Anders Martinsen Fotografer
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hernieuwbare energie uit Setesdal

De 243 kilometer lange rivier de Otra is een van de grootste waterwegen in Noorwegen. Het stroomgebied beslaat 3610 km2 en tussen de oorsprong in het noorden en de monding in Kristiansand is het hoogteverschil 1150 meter. Ontspringend in de bergen ten noorden van het Sæsvatnmeer in Telemark, stroomt de Otra vervolgens door zeven verschillende gemeenten in de provincies Aust-Agder en Vest-Agder en levert een substantiële bijdrage aan de productie van hernieuwbare energie.

Regulering van het watergebruik in stromen en rivieren vindt al plaats sinds de mens leerde hoe hij de kracht van vallend water moest gebruiken. Vroeger was de vlotterij, het sturen van boomstammen door middel van houtvlotten, de belangrijkste activiteit op de waterwegen.

Het toenemend gebruik van hydro-elektrische energie in Noorwegen maakte het noodzakelijk om de industrie te reguleren. In verband daarmee werden verschillende verenigingen van centrale-eigenaren opgericht.

Voor de rivier de Otra werd in 1900 de vereniging Otteraaens Brugseierforening opgericht, en sindsdien zijn de activiteiten in verband met de rivier op min of meer constante basis gereguleerd.

Het meest recente ontwikkelingsproject vond plaats in Bykle, waar in 2014 de dam over de Sarvsjuvet werd voltooid.

Skarg powerstation in Bykle
Skarg powerstation in Bykle.
Photo: Kirsten Leira

Otra Kraft DA is eigenaar van de elektriciteitscentrales Brokke, Holen en Skarg

Het water uit het Vatnedalsvatnetmeer wordt gebruikt voor de hoofdgenerator in de Holen-elektriciteitscentrale. Het water van het Urevatnmeer wordt gebruikt in de derde generator van diezelfde centrale, voordat het naar het Botsvatnmeer stroomt. Van daaruit stroomt het via een 31 kilometer lange tunnel naar de Brokke energiecentrale.
De Skarg energiecentrale gebruikt water van de Sarvsfossenwaterval. Schommelingen in de waterstand in het bovenste reservoir en waterconsumptie zijn bepalende factoren in de productie. Gedurende een ‘normaal’ jaar wordt hier 2710 kWh aan waterkracht geproduceerd, 2 procent van de totale productie in Noorwegen.

Helaas is het niet mogelijk om de centrales te bezoeken. Er kan wel een informatief model van hoe rivieren en stromen bijdragen aan de verschillende reservoirs en hoe deze zijn verbonden met de energiecentrales, worden bezichtigd in het Setesdal-museum. Otra Kraft website

Lees meer over hydro-elektrische energie

Your Recently Viewed Pages