BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Southern Norway Agder VALLE

2-daagse uitvlucht Øyuvsbu naar Gaukhei

  • P-plass ved Ivlungsvatn, Valle
  • +47 38120750
  •  /  km From You
Overview
Details

De tocht van Øyuvsbu naar  Gaukhei neemt twee dagen in beslag en er is een overnachting in Gaukhei inbegrepen. De tocht is geschikt voor volwassenen, kinderen en jongeren die aan lange wandelingen gewend zijn. 

De effectieve looptijd van de tocht is ongeveer 7 uur. Overnachting in Gaukhei en u loopt de volgende dag dezelfde weg terug.

Hoe te bereiken: Volg de Suleskar-weg naar Ivlungsvatn en parkeer uw wagen op de parkeerplaats. De loopafstand naar Øyuvsbu is ongeveer 20 minuten. Øyuvsbu is het zelfbediende hut van de DNT (De Noorse toeristenvereniging) met een capaciteit voor 40 personen. U kunt hier ook overnachten. 

Vanaf Øyuvsbu gaat de route door enigszins moerassig gebied langs het Øyuvsvatn-meer in zuidelijke richting en verder naar het Sandvatn-meer. Wanneer u deze route volgt in de maand augustus, is het niet onwaarschijnlijk dat u hier op de berghellingen bergframbozen kunt plukken. Bij het Sandvatn-meer komt het pad samen met een route die Håheller als startpunt heeft. Ongeveer een kilometer voorbij het Sandvatn-meer steekt u de Sandvassåni over. Bij een hoge waterstand kan dat misschien wat moeilijk zijn, maar dan kunt u beter de beek ongeveer 100 meter hogerop oversteken.

Halverwege tussen Øyuvsbu en Gaukhei ligt Vidalege. Tot aan het jaar 2000 woonde hier iedere zomer de geitenhoeder Magnor Tjåland. Hij hield het toezicht op duizenden schapen en hij was meer dan 70 jaar oud toen hij voor de laatste maal zijn schapen hoedde op Vidalege. Er is hier geen brandhout en daarom stookte Magnor de kachel met turf. Op enkele plaatsen kan men nog steeds zien waar de turf is gestoken. 

Na Vidalege voert de route via een lang stijgend pad naar het hoogste punt. Later kruist u het Låghellerdal en leidt het pad verder naar Småtjønnheii. Hier kunt van een fantastisch panoramisch uitzicht genieten voordat het pad steil naar beneden loopt richting het Småtjønndal.  De meren van het Småtjønndal zijn rijk aan vis en hetzelfde geldt voor het Søtevatn-meer. 

De laatste etappe voordat u bij Gaukhei aankomt, voert de route u langs de Søtevassbeek. 

Gaukhei toeristenhut staat op een kale helling aan de noordzijde van Store Gaukheivatnet - het grote Gaukheivatn- meer en heeft een prachtig uitzicht over het meer in de richting van Skarveknuten.

Gaukhei is vanaf ongeveer 10 juli tot 10 augustus bediend. Totaal 42 bedden verdeeld over de bijbehorende gebouwen. Buiten het zomerseizoen is het mogelijk om te overnachten in de zelfbediende noodhut «Normannsbu» (14 bedden), slaaphut (6 bedden) en de geleiderhut voor de honden en hun geleider (3 slaapplaatsen). De hoofdhut (19 bedden) wordt dan gebruikt voor verhuur aan groepen.

Faciliteiten Gaukhei

De hut beschikt over alle benodigdheden, zoals keukengerei en bestek voor het bereiden van maaltijden. Bovendien is er in de provisiekamer een ruime keuze aan etenswaren te koop. Er is geen elektriciteit in de hut, maar gas, houtvuurverwarming en kaarsen voor verlichting van de verblijfsruimte, maar niet in de slaapruimtes (!). In de periode dat de hut niet bediend is, zorgen de gasten zelf voor de bereiding van maaltijden, de watervoorziening, de schoonmaak van vloeren en het opruimen in en rond de hut. Wanneer de hut bediend is, kan men de maaltijden niet zelf bereiden. Men mag evenmin eigen meegebrachte alcoholhoudende dranken gebruiken in de ruimte waar het gebruik van alcohol is toegestaan. In de hut vindt u informatie over de huisregels en prijzen. 

Hoogteverschil: Øyuvsbu 933 meter boven de zeespiegel, Gaukhei  840 meter boven de zeespiegel en het hoogste punt van de route ligt een kilometer ten zuidoosten van Vidalega op ongeveer 1 040 meter boven de zeespiegel. Het pad doorkruist het Låghellerdal op ongeveer 930 meter boven de zeespiegel en loop vervolgens omhoog tot iets meer dan 1 000 meter boven de zeespiegel. 


  • Last Updated:
  • Source: Setesdal

Algemeen

Moeilijkheidsgraad
  • Medium
Landschap
  • Berggebied
Seizoen
  • Zomer

Buitenactiviteiten

Wandelen
  • Dagtrips (5-11 uur)
  • Meerdaags

Facts

Effort Level
Medium
Duration
2 dagen, 7 uur
Landscape
Mountain area
Season
Summer
Green Travel
The 2-daagse uitvlucht Øyuvsbu naar Gaukhei has obtained certification for their environmental efforts by:
Eco-Lighthouse
Environmental certification of private and public enterprises, also tourism.
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with TripAdvisor
Your Recently Viewed Pages