Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Climbing in ice in Setesdal
Ice climbing in Setesdal.
Photo: Anders Martinsen Fotografer
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Een eldorado voor ijsklimmers

Tot nog toe is Setesdal een vrij onbekend klimmersparadijs, maar de vele watervallen en bergen bieden routes van wereldklasse, zowel in de zomer als de winter. Zodra het in de winter goed begint te vriezen, veranderen de watervallen in de meest fantastische ijsklimplekken.

In samenwerking met de Oxford Climbing Club heeft Geoff Hornby een Engelse klimgids gepubliceerd waarin meer dan 150 routes in Setesdal worden beschreven. Geoff Hornby is een zeer ervaren klimmer, die routes heeft ontdekt in de Himalaya, Alaska en de Alpen, waar hij zowel bergen als ijs heeft beklommen.

Zijn gids heeft veel Engelse ijsklimmers bewust gemaakt van de vele mogelijkheden en uitstekende omstandigheden in Setesdal.
Lees meer op de website ukclimbing.com

Frozen waterfall in Setesdal
Met een ervaren gids.
Photo: Anders Martinsen Fotografer
Climbing in ice in Setesdal
Hoger en hoger.
Photo: Anders Martinsen Fotografer
Ice climbing in Setesdal
Breng je eigen uitrusting.
Photo: Anders Martinsen Fotografer
Ice climbing in Setesdal
Helmen zijn een must.
Photo: Anders Martinsen Fotografer

‘De Drie Bokken’

In het Ose-gebied, in het noorden van de Bygladsfjord-gemeente, bevinden zich drie van de populairste watervallen voor ijsklimmen: Heisfossen, Heddersvikfossen en Reiårsfossen. In deze volgorde bieden de drie watervallen een mooie en natuurlijke opbouw. De watervallen zijn stuk voor stuk duidelijk zichtbare herkenningspunten.

Heisfossen:
De makkelijkste van de ‘Drie Bokken’ en een klim van twee tot vier touwlengtes, afhankelijk van de route die je kiest.
Beschrijving: goede waterval om te beginnen. Biedt variatie en een gemakkelijke, veelzijdige klimroute. De waterval ligt op het noorden.

Heddersvikfossen:
De grote broer van de Heisfossen, gelegen ten oosten van het Åraksfjorden-meer, tussen Ose en Åraksbø.
Beschrijving: indrukwekkende waterval met een steil middenstuk. Verder glooiend ijs met kleine clusters en plateaus. Tussen twee en zes touwlengtes, afhankelijk van de gewenste bescherming. LET OP: deze waterval ligt op het zuidwesten.

Reiårsfossen: De ‘Baas’ van de drie. De bekendste en indrukwekkendste waterval in Setesdal, gelegen
vlak bij de hoofdweg RV 9.
Beschrijving: van een afstand lijkt de waterval een enorme uitdaging, maar van dichterbij wordt hij toegankelijker. Dat neemt niet weg dat je een goede klimmer moet zijn om hier te klimmen, alleen al vanwege de enorme waterstroom en ongelijke bevriezing. Zorg dat je de condities van het ijs goed checkt! Vijf tot zes touwlengtes, waarbij de eerste twee het steilst zijn en het minst beschut. Dit is een fantastische klim. De waterval ligt op het oosten

Your Recently Viewed Pages