Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Gaustatoppen Gaustatoppen
Hiking at Gaustatoppen.
Photo: Håkon Nordby
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gevarieerde familie wandelingen in Zuid-Noorwegen

Topbestemmingen als Telemark en Setesdal hebben een gevarieerd landschap met wandelmogelijkheden voor de hele familie. Nergens is het landschap zo vol van contrasten als in Zuid-Noorwegen. Zie zonovergoten rotsen bij de open zee en charmante bergdorpjes in een en dezelfde reis.

 

Wandelen in Telemark

Het gevarieerde terrein van Telemark bestaat uit paden langs de kust, zachte valleien, bossen en bergen. 

De hoogste top is de berg Gaustatoppen op 1883 m. Op een heldere dag kunt je een zesde deel van Noorwegen zien vanaf deze top - geen wonder dat het een van de meest gefotografeerde uitzichten in Noorwegen is. De wandeling naar de top is heuvelachtig maar goed geschikt voor gezinnen met kinderen. Overige mogelijkheden om te wandelen worden aangeboden langs het Telemarkkanaal, dit kanaal is met de hand gebouwd en 'het achtste wereldwonder' genoemd toen het in 1892 werd voltooid. Ben je op zoek naar een echte uitdaging, probeer dan eens de Lårdalsstigen te beklimmen. De route gaat langs de rand van de berg, tot 800 meter boven het Telemarkkanaal, en heeft de reputatie ‘taaier’ te zijn dan de Besseggen.

Bekijk de top 5 wandelpaden in Telemark.

De meest populaire wandelingen in Telemark zijn de Gaustatoppen berg, Lårdalstigen, Falkeriset, Solstien, de berg Venelifjell en de berg Hægefjell in Vrådal, Rui in Dalen, Lifjell bergplateau, Gygrestolen in Bø en het kustpad in Zuid-Telemark.

Hiking in Telemark


Wandelaanbiedingen in Telemark

Wandeling naar de top van Gaustatoppen

Op een heldere dag kun je een zesde deel van Noorwegen zien vanaf de top van Gaustatoppen, dit is de hoogste berg van Zuid-Noorwegen op 1883 meter boven de zeespiegel.

De rondleiding duurt ongeveer twee uur. Een alternatief is om te reizen met de kabelbaan Gaustabanen die passagiers vervoert naar het uitkijkplatform aan de top van de berg. Accommodatie is geregeld bij het Gaustablikk Høyfjellshotell, prachtig gelegen op 960 meter boven zeeniveau met uitzicht over Gaustatoppen.

Prijs vanaf NOK 4,050, inclusief kaartjes naar Gaustabanen en overnachting bij Gaustablikk Høyfjellshotell inclusief ontbijt (2 volwassenen en 2 kinderen).

De Saboteursroute

In de Tweede Wereldoorlog kwam het Noorse verzet in het nieuws toen het de zwaarwaterfabriek bij Vemork opblies. Combineer wandelen met geschiedenis en volg de route van de gevierde saboteurs.

Vanaf de berghut Rjukan Fjellstue doorkruist de route gevarieerd bos- en bergterrein, met een indrukwekkend uitzicht op de Rjukan. Op de route staan informatieborden waarop je meer kunt lezen over de historische gebeurtenissen. Je kunt ook een begeleide tour boeken.

Een begeleide tour duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor iedereen die over een normale conditie beschikt.

Prijzen vanaf NOK 5,650, inclusief toegang tot het Noorse Industriewerkersmuseum, de film die daar wordt getoond, een reisgids en twee nachten in een appartement of hotel (voor twee volwassen en twee kinderen).

Wandelen op het Lifjell bergplateau

Een wandelgebied van zo’n 200 km2; adembenemend uitzicht in alle richtingen; meer dan 20 toppen boven de 1000 meter: dat zijn een paar van de redenen waarom het Lifjell bergplateau ook wel ‘klein Jotunheimen’ wordt genoemd.

Hier vind je een enorme variatie aan wandelroutes, zowel voor ervaren wandelaars als gezinnen met kinderen. Veel bezoekers maken daarnaast van de gelegenheid gebruik om te proberen in een van de vele bergmeren een forel aan de haak te slaan. Het hoogseizoen loopt hier van mei/juni tot en met oktober.

De beste manier om bij Lifjell te komen is per auto vanaf Bø in Telemark – net twee uur rijden bij Oslo vandaan. In het Lifjelltunet hyttepark en in Solstua kun je een wandelhut huren, van waaruit je zo de gemarkeerde wandelpaden op stapt.

Accommodatie vanaf NOK 1,400 per dag voor een simpele hut met badkamer, volledig uitgeruste keuken en tv.


Volg het Bamble kustpad

Ontdek de oude wandelpaden die werden gebruikt door de kustbewoners langs het Bamble kustpad. Kies uit zes routes langs het 62 kilometer lange pad dat begint bij de bibliotheek in Stathelle en eindigt bij Fossing in Krageø.

De route loopt langs Gamle, Stathelle en Langesund met de karakteristieke, oude houten gebouwen. Je loopt onder andere door eenvoudig bosterrein, door loofbos, langs mooie stranden en een oud fort. Het terrein is gezinsvriendelijke, hoewel sommige delen vrij steil zijn.

Wandel naar de wijdse uitzichten van de bergtop Venelifjellet

Maak eens een leuk uitstapje via een goed gemarkeerd pad naar de berg Venelifjellet ("de mooie berg"). Onderweg zul je het landschap zien veranderen van dichte naaldwouden tot ware arctische toendra bij de top.

De tocht begint bij een voetbrug, steekt vervolgens een moeras over, en volgt daarna een pad over droog, rotsachtig terrein naar het Venelimeer. Het pad van het meer naar de top heeft een paar stukjes waar een klein beetje geklommen moet worden, maar het is zeker de moeite waard ­ op een heldere dag strekt het uitzicht helemaal tot de oceaan en het eiland Kragerø in het zuiden en de bergen van Hardangervidda en Gaustatoppen in het noorden en westen.

Rewarding hike to Lårdalstigen

Volg de bergrug tussen Lårdal en Dalen tot een hoogte van 800 meter boven het Telemark kanaal . 

Dit veeleisende wandelarrangement wordt de ervaring van je leven en mensen van heinde en verre komen speciaal hiervoor naar deze locatie. Je keert terug uit Lårdal op een van de oude boten op het Telemarkkanaal en de wandeling wordt gecombineerd met een overnachting in het historische Dalen Hotel. 


Wandelen in Setesdal

Setesdal is een dunbevolkt gebied met uitgestrekte gebieden voor recreatie; van glooiende laaglanden in het zuiden tot hoge berggebieden in het noorden.

De regio omvat Setesdalheiene, het op een na grootste beschermde gebied in Noorwegen, waar je wilde rendieren kunt spotten.

Dankzij een grote hoeveelheid aan trekkershutten beheerd door Den Norske Turistforening (DNT), is het mogelijk om dagenlang af te dwalen in de wildernis. Twee aanbevolen locaties voor wandelvakanties zijn Hovden en Valle/Rysstad. Zorg ervoor dat je geschikte uitrusting meeneemt.

Hiking in Setesdal.
Photo: Anders Martinsen

Wandelaanbiedingen in Setesdal

Dagtocht naar de waterval Gloppefoss in Valle

Geniet van de mooie wandeling naar Gloppefoss, een van de hoogste watervallen in Setesdal.

Deze twee uur durende tocht gaat door een prachtig landschap omringt door hoge bergen. De wandeling volgt een gemarkeerd pad door de Veiåjuvet kloof en langs de rivier Veiåne. Wandelaar steken de rivier meerdere malen over, maar het is niet moeilijk, tenzij er een lange periode van regen is geweest. De wandeling is geschikt voor gezinnen.

Wandelen in Rysstad Natuurpark

Neem een wandeling in Rysstad Natuurpark (Rysstad Turpark). De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is een soms een beetje steil, maar je zult genieten van een prachtig uitzicht over Rysstad vanaf de top.

De route is bewegwijzerd en geschikt voor de meeste wandelaars: er zijn tal van banken langs de weg als je even uit wilt rusten, en als het erg warm is kun je een duik nemen in de rivier onder de waterval.

Bereik de top van Hovden

Ontdek de familievriendelijke bergen rondom Hovden. Vier van de toppen zijn bijzonder goed geschikt voor uitstapjes met kinderen: Otrosåsen (858 meter), Hartevassnuten (1.068 meter), Hovdenuten (1119 meter) en Nos (1209 meter).

Op elke top vind je een gastenboek, waar je wat leuks kunt schrijven. Daarna kun je een diploma van het VVV-kantoor aanvragen. De 4 routes zijn blauw gemarkeerd en aangegeven vanaf het centrum van Hovden.


Wandelaanbiedingen in Telemark
Het gevarieerde terrein van Telemark bestaat uit paden langs de kust, zachte valleien, bossen en bergen.
This tour goes in mountain terrain at 1,173-1,883 metres above sea level. Gaustatoppen towers majestically above the town of Rjukan at an altitude of… Read more
Gaustatoppen - the highest mountain in Southern Norway
The Saboteur trail goes in varied terrain, mostly forest, at 450-1040 metres above sea level. The saboteur's trail is the path the world-famous… Read more
The Saboteur's trail
The area covers large parts of 4 municipalities in Telemark (Bø, Hjartdal, Notodden og Seljord). The highland terrain is often referred… Read more
Lifjell mountain plateau
The coastal in Bamble is a total of 68 km. It covers the entire coastal stretch between Stathelle and border to Fossing in Kragerø. It depends… Read more
The Coastal Path - Bamble
This is a great, family-friendly summit trip! Mount Venelifjellet – literally “the beautiful mountain” – carries its name well… Read more
Venelifjell Hiking Area in Vrådal
Je kan er genieten van de adembenemende uitzichten en historische plaatsen. De tocht is ongeveer 14 km lang, dus goed voor een lange dagtocht.… Read more
Lårdalstigen
Wandelaanbiedingen in Setesdal
Setesdal is een dunbevolkt gebied met uitgestrekte gebieden voor recreatie; van glooiende laaglanden in het zuiden tot hoge berggebieden in het noorden.
De Gloppefoss waterval is één van de hoogste in het Setesdal, en biedt een spectaculaire natuurbelevenis. Gedurende de hele zomer ?zelfs… Read more
Dagtochetn naar de Gloppefoss waterval
Vanaf Hovden Centrum zijn er veschillende gemerkte paden die naar 4 verschillende bergtochten leiden. Hartevassnuten is een van de vier en ligt 1068… Read more
Wandel naar de top van Hartevassnuten
Rysstad Turpark - Voor diegenen die in Ryststad verblijven, is er de mogelijkheid om te wandelen in Rysstad Turpark. Dit natuurgebied ligt even ten… Read more
Rysstad wandelpark
Click to activate
Select
  Click to activate

  Reizen naar en in de omgeving

  Meer reisinformatieis te vinden op de officiële website van het Sognefjord.

  • Met het vliegtuig

   Met het vliegtuig

   Zuid-Noorwegen heeft een internationale luchthaven in Kristiansand, met regelmatige vluchten naar de meeste Europese hoofdsteden.

  • By ferry

   By ferry

   Er zijn ook goede veerverbindingen van het vasteland naar Kristiansand en Larvik (Fjord Line en Color Line) en Langesund (Fjord Line).

  • Met de auto

   Met de auto

   Zuid-Noorwegen is heel makkelijk per auto te bereiken. De snelweg tussen Kristiansand en Bergen, de TV9, loopt door het hele Setesdal en de E134 is de belangrijkste weg in Telemark.


  Lees meer

  Your Recently Viewed Pages