Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Saved 'Hiking offers Telemark' widget plugins_collections_template_custom_book_nav_offer_items removed

Gaustatoppen
Hiking at Gaustatoppen.
Photo: Håkon Nordby
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gevarieerde familie wandelingen in Zuid-Noorwegen

Topbestemmingen als Telemark en Setesdal hebben een gevarieerd landschap met wandelmogelijkheden voor de hele familie. Nergens is het landschap zo vol van contrasten als in Zuid-Noorwegen. Zie zonovergoten rotsen bij de open zee en charmante bergdorpjes in een en dezelfde reis.

Wandelen in Telemark

Het gevarieerde terrein van Telemark bestaat uit paden langs de kust, zachte valleien, bossen en bergen. 

De hoogste top is de berg Gaustatoppen op 1883 m. Op een heldere dag kunt je een zesde deel van Noorwegen zien vanaf deze top - geen wonder dat het een van de meest gefotografeerde uitzichten in Noorwegen is. De wandeling naar de top is heuvelachtig maar goed geschikt voor gezinnen met kinderen. Overige mogelijkheden om te wandelen worden aangeboden langs het Telemarkkanaal, dit kanaal is met de hand gebouwd en 'het achtste wereldwonder' genoemd toen het in 1892 werd voltooid. Er is ook een kabelbaan, Gaustabanen, die je via een tunnel - uitgehouwen in de berg zelf - naar boven brengt.

Bekijk de top 5 wandelpaden in Telemark.

De meest populaire wandelingen in Telemark zijn de Gaustatoppen berg, Lårdalstigen, Falkeriset, Solstien, de berg Venelifjell en de berg Hægefjell in Vrådal, Rui in Dalen, Lifjell bergplateau, Gygrestolen in Bø en het kustpad in Zuid-Telemark. De gebieden rond Seljord en Morgedal hebben ook geweldige wandelpaden.

Dynamic Variation:

Wandelaanbiedingen in Telemark

Wandeling naar de top van Gaustatoppen

Op een heldere dag kun je een zesde deel van Noorwegen zien vanaf de top van Gaustatoppen, dit is de hoogste berg van Zuid-Noorwegen op 1883 meter boven de zeespiegel.

De rondleiding duurt ongeveer twee uur. Een alternatief is om te reizen met de kabelbaan Gaustabanen die passagiers vervoert naar het uitkijkplatform aan de top van de berg. Accommodatie is geregeld bij het Gaustablikk Høyfjellshotell, prachtig gelegen op 960 meter boven zeeniveau met uitzicht over Gaustatoppen.

Prijs vanaf NOK 4,450, inclusief kaartjes naar Gaustabanen en overnachting bij Gaustablikk Høyfjellshotell inclusief ontbijt (2 volwassenen en 2 kinderen).

De Saboteursroute

In de Tweede Wereldoorlog kwam het Noorse verzet in het nieuws toen het de zwaarwaterfabriek bij Vemork opblies. Combineer wandelen met geschiedenis en volg de route van de gevierde saboteurs.

Vanaf de berghut Rjukan Fjellstue doorkruist de route gevarieerd bos- en bergterrein, met een indrukwekkend uitzicht op de Rjukan. Op de route staan informatieborden waarop je meer kunt lezen over de historische gebeurtenissen. Je kunt ook een begeleide tour boeken.

Een begeleide tour duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor iedereen die over een normale conditie beschikt.

Prijzen vanaf NOK 6,350, inclusief toegang tot het Noorse Industriewerkersmuseum, de film die daar wordt getoond, een reisgids en twee nachten in een appartement of hotel (voor twee volwassen en twee kinderen).

Wandelen op het Lifjell bergplateau

Een wandelgebied van zo’n 200 km2; adembenemend uitzicht in alle richtingen; meer dan 20 toppen boven de 1000 meter: dat zijn een paar van de redenen waarom het Lifjell bergplateau ook wel ‘klein Jotunheimen’ wordt genoemd.

Hier vind je een enorme variatie aan wandelroutes, zowel voor ervaren wandelaars als gezinnen met kinderen. Veel bezoekers maken daarnaast van de gelegenheid gebruik om te proberen in een van de vele bergmeren een forel aan de haak te slaan. Het hoogseizoen loopt hier van mei/juni tot en met oktober.

De beste manier om bij Lifjell te komen is per auto vanaf Bø in Telemark – net twee uur rijden bij Oslo vandaan. In het Lifjelltunet hyttepark en in Solstua kun je een wandelhut huren, van waaruit je zo de gemarkeerde wandelpaden op stapt.

Accommodatie vanaf NOK 1,400 per dag voor een simpele hut met badkamer, volledig uitgeruste keuken en tv.

Volg het Bamble kustpad

Ontdek de oude wandelpaden die werden gebruikt door de kustbewoners langs het Bamble kustpad. Kies uit zes routes langs het 62 kilometer lange pad dat begint bij de bibliotheek in Stathelle en eindigt bij Fossing in Krageø.

De route loopt langs Gamle, Stathelle en Langesund met de karakteristieke, oude houten gebouwen. Je loopt onder andere door eenvoudig bosterrein, door loofbos, langs mooie stranden en een oud fort. Het terrein is gezinsvriendelijke, hoewel sommige delen vrij steil zijn.

 

Wandel naar de wijdse uitzichten van de bergtop Venelifjellet

Maak eens een leuk uitstapje via een goed gemarkeerd pad naar de berg Venelifjellet ('de mooie berg'). Onderweg zul je het landschap zien veranderen van dichte naaldwouden tot ware arctische toendra bij de top.

De tocht begint bij een voetbrug, steekt vervolgens een moeras over, en volgt daarna een pad over droog, rotsachtig terrein naar het Venelimeer. Het pad van het meer naar de top heeft een paar stukjes waar een klein beetje geklommen moet worden, maar het is zeker de moeite waard ­ op een heldere dag strekt het uitzicht helemaal tot de oceaan en het eiland Kragerø in het zuiden en de bergen van Hardangervidda en Gaustatoppen in het noorden en westen.

 

Een lonende wandeling naar Lårdalstigen

Volg de bergrug tussen Lårdal en Dalen tot een hoogte van 800 meter boven het Telemark kanaal.

Dit veeleisende wandelarrangement wordt de ervaring van je leven en mensen van heinde en verre komen speciaal hiervoor naar deze locatie. Je keert terug uit Lårdal op een van de oude boten op het Telemarkkanaal en de wandeling wordt gecombineerd met een overnachting in het historische Dalen Hotel.

Hiking trip at Hovden
Hovden.
Photo: Anders Martinsen

Wandelen in Setesdal

Setesdal is een dunbevolkt gebied met uitgestrekte gebieden voor recreatie; van glooiende laaglanden in het zuiden tot hoge berggebieden in het noorden.

De regio omvat Setesdalheiene, het op een na grootste beschermde gebied in Noorwegen, waar je wilde rendieren kunt spotten.

Dankzij een grote hoeveelheid aan trekkershutten beheerd door Den Norske Turistforening (DNT), is het mogelijk om dagenlang af te dwalen in de wildernis. Twee aanbevolen locaties voor wandelvakanties zijn Hovden en Valle/Rysstad. Zorg ervoor dat je geschikte uitrusting meeneemt.

Wandelaanbiedingen in Setesdal

Dagtocht naar de waterval Gloppefoss in Valle

Geniet van de mooie wandeling naar Gloppefoss, een van de hoogste watervallen in Setesdal.

Deze twee uur durende tocht gaat door een prachtig landschap omringt door hoge bergen. De wandeling volgt een gemarkeerd pad door de Veiåjuvet kloof en langs de rivier Veiåne. Wandelaar steken de rivier meerdere malen over, maar het is niet moeilijk, tenzij er een lange periode van regen is geweest. De wandeling is geschikt voor gezinnen.

Een wandeling van 4 uur naar het dorpje Homme

Trek je wandelschoenen aan voor een wandeling van 8,5 kilometer over de Homfjellet - een berg die 950 meter boven de zeespiegel uitsteekt.

De voet van de berg ligt op zo'n 10 minuten rijden van het centrum van Valle, en de route begint gemoedelijk op een vrij brede grindweg. Ben je eenmaal in het bos, dan wordt de weg geleidelijk aan steiler en wat moeilijker. Het is een rode (uitdagende) route, dus je hoeft je niet te schamen als je even op adem wilt komen bij één van de vele uitzichtpunten onderweg. Volg je na een welverdiende pauze op de top van de berg de blauwe route, dan kom je vanzelf bij het eindpunt: het dorpje Homme.

Bereik de top van Hovden

Ontdek de familievriendelijke bergen rondom Hovden. Vier van de toppen zijn bijzonder goed geschikt voor uitstapjes met kinderen: Otrosåsen (858 meter), Hartevassnuten (1.068 meter), Hovdenuten (1119 meter) en Nos (1209 meter).

Op elke top vind je een gastenboek, waar je wat leuks kunt schrijven. Daarna kun je een diploma van het VVV-kantoor aanvragen. De 4 routes zijn blauw gemarkeerd en aangegeven vanaf het centrum van Hovden.

Welke wandeling?

Bekijk de onderstaande landkaart, zoek een wandeling die je aanspreekt en plan je volgende avontuur!

Wandelaanbiedingen in Telemark
Gaustatoppen towers majestically above the town of Rjukan at an altitude of 1,883 metres. The top is easy to reach and offers at great view of about… Read more
Gaustatoppen
The Saboteurs' trail is the world-famous route the Norwegian Resistance used during the Second World War. Read more
The Saboteur's trail
The Lifjell mountain plateau in the Mid-Telemark region is a vast hiking area of about 200 km2, with more than 20 summits over 1000 meters above sea… Read more
Lifjell mountain plateau
The Bamble coastal path starts at the library in Stathelle and finishes at Fossing in Krageø, covering a stretch of approx, 62 km. Read more
The Coastal Path - Bamble
This is a great, family-friendly summit trip! Mount Venelifjellet – literally "the beautiful mountain" – carries its name well and is a… Read more
Venelifjell Hiking Area in Vrådal
Dit is een fantastische wandeltocht tussen Lårdal en Dalen. Een groot deel van de wandeling loopt langs de bergkant tot 800 meter boven het… Read more
Lårdalstigen
Wandelaanbiedingen in Setesdal
De Gloppefoss waterval is één van de hoogste in het Setesdal, en biedt een spectaculaire natuurbelevenis. Read more
Dagtochetn naar de Gloppefoss waterval
Een voorproefje van de bergen die de kinderen kunnen deelnemen. Het uitgangspunt is Hovden en de top bereikt in een uur. Read more
Wandel naar de top van Hartevassnuten
The hike over the Homfjellet mountain to the village Homme takes you through magnificent scenery with breathtaking views. Read more
Homfjellet - round trip 8,5 km
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Reizen naar en in de omgeving

  • Setesdal/Telemark boat

   Met de boot

   Er zijn goede veerverbindingen van het vasteland naar Kristiansand en Larvik (Fjord Line en Color Line) en Langesund (Fjord Line).

  • Setesdal/Telemark car

   Met de auto

   Zuid-Noorwegen is heel makkelijk per auto te bereiken. De snelweg tussen Kristiansand en Bergen, de TV9, loopt door het hele Setesdal en de E134 is de belangrijkste weg in Telemark.

  • Setesdal/Telemark train

   Met de trein

   De Noorse Staatspoorweg (NSB) stopt op verschillende stations in Telemark. Bekijk de website van NSB voor prijzen en dienstregelingen.

    

  • Setesdal/Telemark bus

   Met de bus

   Telemark en Setesdal beschikken over snelbussen van NOR-WAY Bussekspress en hebben busverbindingen vanuit Oslo, Bergen, Stavanger en andere Noorse steden.

  • Setesdal/Telemark plane

   Met het vliegtuig

   Zuid-Noorwegen heeft een internationale luchthaven in Kristiansand, met regelmatige vluchten naar de meeste Europese hoofdsteden.

   Een ander internationaal vliegveld is Sandefjord Torp.

  Veiligheid in de bergen

  Zorg dat je weer eens terug kunt komen naar onze bergen

  Noorwegen is een ongelooflijk mooie plek om te ontdekken, met ongetemd mythisch landschap, bergen, valleien en fjorden. Lees voordat je de natuur instapt de volgende negen simpele regels van de Noorse bergcode - zo blijf je veilig!

  1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
  2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
  3. Hou de weersverwachting in de gaten.
  4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
  5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
  6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
  7. Ga niet alleen de bergen in.
  8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
  9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.

  Lees de Noorse bergcode met aanvullend commentaar.

  Your Recently Viewed Pages

  Terug naar boven

  Ad
  Ad
  Ad