Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Svalbard Svalbard
Credits
Svalbard.
Photo: Roy Mangersnes - wildphoto.no / www.nordnorge.com / Longyearbyen
Campaign
Partner

Het domein van de IJsbeer

De eilandengroep Svalbard ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een ongerepte poolwildernis, en een unieke fauna in een ruig maar fragiel landschap.

Svalbard boeit reizigers al eeuwen. De unieke fauna en arctische natuur, met haar mijnstadjes geven deze eilanden een grimmige, spookachtige schoonheid die je nergens anders vindt.

Naast een paar duizend ijsberen zijn deze eilanden ook het thuis van bijna 3.000 menselijke inwoners, waarvan er ruim 2.000 in de hoofdstad Longyearbyen wonen. Deze kleine, kleurrijke gemeenschap was ooit een typisch mijnwerkersdorpje, en heeft zich ontwikkeld tot een moderne gemeenschap met gevariëerde bedrijvigheid, en een verrassende variëteit aan culturele activiteiten en mogelijkheden, zoals concerten, voorstellingen, festivals en tentoonstellingen. Ook kun je in Longyearbyen verschillende restaurants en uitgaansgelegenheden vinden. Het uitgaansleven is dan ook niet wat je zou verwachten in zo'n klein stadje.

"Svalbard" betekent "koude kust" en werd voor het eerst vermeld in IJslandse teksten uit de twaalfde eeuw. Toch heeft de eilandengroep een relatief veel milder klimaat dan wat je zou verwachten zo hoog in het noorden. In Longyearbyen schommelt de gemiddelde wintertemperatuur rond de -14°C, en in de zomer is het er gemiddeld een graad of zes.

In het verleden waren zowel de walvisvangst als de jacht belangrijke activiteiten op de eilandengroep, maar vandaag de dag wordt er vooral veel waarde gehecht aan duurzaamheid.  Bijna tweederde van de archipel is beschermd, en dit gebied bestaat uit drie natuurreservaten, zes nationale parken, 15 vogelreservaten en één geotopisch beschermd gebied.

Longyearbyen, Svalbard
Longyearbyen
Visit Svalbard
Svalbard
Svalbard
Ole Jørgen Liodden / Naturfokus / www.nordnorge.com / Longyearbyen
Svalbard
Svalbard
Ole J Liodden - Naturfokus / www.nordnorge.com / Longyearbyen
Svalbard
Svalbard
Marcela Cardenas/www.nordnorge.com/Longyearbyen
Ad

Een duurzame bestemming

Veel plaatsen volgen duurzame principes, maar om als duurzame bestemming gecertificeerd te worden is een eer waar maar weinig bestemmingen voor kwalificeren. Het proces om gecertificeerd te worden duurt jaren, en de samenwerkende aanbieders in de betreffende bestemming moeten in deze tijd aantonen dat zij ook daadwerkelijk gedreven zijn om de ervaring voor hun bezoekers uitmuntend te houden, terwijl de negatieve impact van het toerisme op alle mogelijke manieren wordt tegengegaan. Daarnaast moet de bestemming continu aan haar bedrijfsvoering en de verhoudingen met de lokale gemeenschap werken, allemaal volgens duurzame principes.

Leer meer over duurzaamheid in Noorwegen

Sustainable destination

Wat te doen

Waar te verblijven


Reizen naar en in de omgeving

Hou er rekening mee dat Svalbard geen onderdeel uitmaakt van het Schengengebied, dus iedereen die niet over de Noorse nationaliteit beschikt, dient een paspoort bij zich te hebben.

Ook is de Europese Zorgverzekeringskaart niet geldig op Svalbard. Bezoekers doen er dus goed aan om voorafgaand aan vertrek een reisverzekering af te sluiten.

Met het vliegtuig:
  • Dagelijks wordt er naar Svalbard gevlogen, en tijdens de zomer zelfs meerdere malen per dag.
  • De meeste vluchten zijn van en naar Tromsø. Tijdens de zomermaanden zijn er ook directe vluchten naar Oslo.
  • De vlucht duurt ongeveer anderhalf tot twee uur naar Tromsø, en drie uur naar Oslo.
  • Een shuttlebus wacht alle vluchten op, en deze neemt je naar de meeste hotels en hostels.
Over de weg:
  • In totaal zijn er maar 46 kilometer aan wegen op de eilanden.
  • Off-road rijden is streng verboden.
  • Tussen de dorpjes liggen geen wegen. De meeste lokale bewoners gebruiken sneeuwscooters in de winter en boten in de zomer.
Per boot:
  • Er is geen reguliere lijndienst per schip tussen het Noorse vasteland en Svalbard.
  • Meerdere aanbieders bieden de mogelijkheid om cruises en safari's per schip te maken, maar deze vertrekken doorgaans vanuit Longyearbyen zelf. Je dient dus zelf de reis naar Longyearbyen te organiseren.

Svalbard biedt meer...

In en rond Svalbard is nog veel meer te doen, en waarom wachten totdat je er bent? Bekijk nu alle andere mogelijkheden en ontdek wat er allemaal kan!

×

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad