Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Christmas market in Oslo
Oslo.
Photo: CH / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Proef de kerstsfeer op een van de vele kerstmarkten in Noorwegen.

Ad

De leukste Noorse kerstmarkten

De zalige kerstdagen komen ons met rasse schreden tegemoet. Dat betekent een heerlijke periode met traditionele Noorse kerstmarkten, die uitpuilen van unieke kerstcadeautjes en ambachtelijke etenswaren in gezellig verlichte straten.

Er zijn verschillende kerstmarkten in Oslo en enkele hebben een internationaal tintje. Op Margaretakyrkan bijvoorbeeld, wordt op 24 en 25 november een Zweedse markt gehouden. En op 18 en 19 december kun je naar de jaarlijkse kerstmarkt van de American Women's Club of Oslo, waar je onder andere sieraden, kleding en aardewerk kunt kopen – en zelfs de Kerstman kunt tegenkomen.

In het hart van de stad wordt Spikersuppa van 18 november tot en met 30 december omgetoverd tot een fantastische kerstmarkt met verrukkelijke delicatessen en allerlei prachtig handwerk. Er is een kerstworkshop voor kinderen, een reuzenrad en verschillende soorten entertainment. Zo zag het er een paar jaar geleden uit:

 

Vanaf december zijn er overal in het land talloze andere kerstmarkten. We noemen er zes.

Maihaugen kerstmarkt

2–3 december

Een bezoekje aan het openluchtmuseum Maihaugen in Lillehammer tijdens het eerste weekend van advent brengt je geheid in opperbeste kerststemming.

Gebouwen en huizen van de middeleeuwen tot de jaren ‘50 van de vorige eeuw worden tijdens deze traditionele kerstmarkt feestelijk versierd. Er worden daarnaast talloze activiteiten georganiseerd, zoals kerstworkshops, peperkoekbakken, poppenvoorstellingen, houtsnijden en kerstkaartfotografie. Maar natuurlijk kun je ook gewoon lekker slenteren langs de meer dan 100 kraampjes waar je eindeloos veel lokale producten kunt kopen.

Als je het echte ouderwetse kerstgevoel wilt beleven, breng je een bezoekje aan een of meer historische huizen die speciaal voor de kerst worden opgetuigd en versierd. Op 10 en 17 december worden de kaarsen aangestoken en is er iemand thuis die je hartelijk ontvangt.

Als je er tussen Kerst en Oud en Nieuw bent, kun je meelopen met de openluchttheatervoorstelling ‘Stille nacht – een wandeling door Noorse kersttradities’. In een lopende voorstelling wordt volop gebruikgemaakt van de historische omgeving van dit grootste openluchtmuseum van Noorwegen.

Jaarlijkse kerstmarkt in het Norsk Folkemuseum

2–3 en 9–10 december

Dit is een van de populairste kerstmarkten in Noorwegen – en terecht. In het openluchtmuseum Norsk Folkemuseum in Oslo kun je bij meer dan 100 kraampjes de mooiste kerstcadeaus kopen terwijl je rondloopt in een historische vertelling over Kerstmissen uit een ver en recent verleden.

Het hele museum is aangekleed in de stijl van verschillende tijdperken met elk haar eigen gewoontes. Zo kun je je helemaal inleven in de verhalen: van een kerstavond in een prachtig koopmanshuis in 1769 tot aan de Kerstdagen in het huis van een Noorse boerenfamilie in 1959.

Ook kun je er naar de tentoonstelling ‘Een kerstverhaal’, waarin je leert over Kerst in Noorwegen vanaf de periode van het heidendom tot aan vandaag de dag.

Kerstmarkt in Røros

7–10 december

Er zijn weinig plekken op de wereld die je beter in kerststemming brengen dan Røros, het dorp waarop de Disney-megahit ‘Frozen’ is geïnspireerd. Met z’n oude houten huizen, handwerkwinkels en oergezellige cafés is Røros zo’n plek waar je bij de eerste sneeuwval gewoon wel een kerstgevoel móét krijgen. Ook als de eerste sneeuw al in september valt.

En dan begint de magie... Kinderen met blosjes op de wangen, kerstkraampjes met ambachtelijke producten zoals gebreide handschoenen, glaswerk, gedroogde worst, gerookte zalm en houtsnijwerk – de straten zijn er vol van. Zonder overdrijven: dit is dé kerstmarkt der kerstmarkten.

Hier ga je naartoe voor een tocht met een paardenslee, lekker warm onder een schapenvachtje. En natuurlijk kun je in Røros echte rendieren zien en aairen. Voor kinderen is er een wandeling boordevol geschiedenis terwijl ze op zoek gaan naar de Kerstman. In de tussentijd kunnen de grote mensen de “bergstad” verkennen en hun smaakpapillen trakteren op een bierproeverij.

Muziek staat centraal tijdens deze kersthappening, dus overal kun je koren en bandjes tegenkomen. Op zaterdagavond organiseert de kerk van Røros het concert “Christmas calm with the Bergfolk”, met optredens van Vegar Dahl, Kirsti Sæter en andere lokale musici.

Design-, kunst- en ambachtskerstmarkt in Bergen

8–10 december

Wie het authentieke met het moderne wil combineren , kan goed terecht in de Schøtstuene bij de Bryggen-pier in Bergen. Tijdens het tweede adventsweekend vind je hier de een design-, kunst- en ambachtsmarkt.

Schøtstuene zijn oorspronkelijk zalen waar mensen elkaar konden ontmoeten en samen konden eten, en als zodanig waren ze tot rond 1840 in gebruik. Maar tijdens de kerstmarkt kun je er terecht voor uiteenlopende moderne kunst. Ontwerpers en ambachtslieden verkopen er alles, van sieraden en lampen tot kleren en schilderijen.

En als je tijdens je bezoek trek krijgt, kun je terecht op de farmers market bij Bryggen. Daar verleiden lokale boeren uit Hordaland en Sogn en Fjordane je met heerlijke ambachtelijke kazen, vleeswaren, broden, jams en nog veel meer.

Voor het ultieme kerstgevoel ga je naar het peperkoekdorp. Zoals bijna alles in Bergen vind je dit miniatuurdorp op loopafstand van het centrum.

Trondheim kerstmarkt

8-20 december

Op de kerstmarkt in Trondheim ontmoetje boeren en ambachtslieden die je graag de verhalen achter hun koopwaar vertellen. Wil je weten wat voor exotische jam er wordt verkocht of waar het aardewerk vandaan komt dat je staat te bewonderen? Deze kooplieden hebben het antwoord.

In vijf grote lavvotenten vinden optredens plaats, worden lokale gerechtengeserveerd en is er een theatervoorstelling voor kinderen.

En tot slot kun je je op het Torvscenenpodium vergapen aan een constante stroom van getalenteerde artiesten en bands. Ze treden allemaal op voor een goed doel: het ondersteunen van het werk van het Leger des Heils.

Haugesund kerstmarkt

23–26 november, 2–3 en 9–10 december

Van een bezoekje aan de Rådhusplassen in Haugesund krijg je zeker een kerstgevoel. Hier staat één van de grootste kerstmarkten van Noorwegen die elk jaar weer duizenden bezoekers trekt.

Bij de kraampjes kun je handgemaakte artikelen en producten kopen zoals glas- en  breiwerk, kerstgebak, gedroogd vlees en kerstdecoratie. Lokale bandjes en koren zorgen voor de muzikale omlijsting van het geheel.

Voor kinderen is er volop vertier en de traditionele kerstmanparade is een absoluut hoogtepunt. Mis ook vooral het peperkoekdorp bij Gamle Slakthuset niet –op een steenworp afstand van de kerstmarkt.

Kerstmarkten in Noorwegen in 2017

Schrijf alvast in de agenda: 

2–3 december
Maihaugen, Lillehammer

18 november – 30 december
Spikersuppa, Oslo

7–10 december
Røros

2–3 and 9-10 december
Norsk Folkemuseum, Oslo

8–10 december
Bergen

8–20 december
Trondheim

23–26 november, 2-3 en 9-10 december
Haugesund

Peperkoekdorp
("Pepperkakebyen")

In Bergen kun je Pepperkakebyen bezoeken – een miniatuurdorp gemaakt van peperkoek.

Dit is – weliswaar onofficieel – het grootste peperkoekdorp ter wereld met ongeveer 2000 huisjes, auto’s, treinen en boten.

Van buurvrouwen tot schoolmeesters en winkel- en kantoorpersoneel: de hele stad levert al sinds 1991 elk jaar een bijdrage aan dit peperkoekdorp met zelfgemaakte koekjes.

Waar?
Sentralbadet, Teatergaten 37, Bergen

Wanneer?
18 november– 31 december 2017

Nog meer kerstmarkten

Filter je zoekopdracht en bekijk de evenementenkalender hieronder.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad