Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Parliament Building in Oslo City.
Photo: Kurt Hamann - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Feiten en cijfers

Hier vind je allerlei achtergrondinformatie over het land, zoals bijvoorbeeld de Noorse geografie, geschiedenis, natuurpracht, wintersport, De Nobelprijs voor de Vrede, Kerstmis, de Koninklijke Famile en nog veel meer.

Geschiedenis

11.000 jaar geleden: Eerste menselijke bewoning in Noord-Noorwegen
800–1066: De tijd van de Vikingen
1030: Olaf Haraldsson valt bij de slag om Stiklestad. Hij was de drijvende kracht achter de kerstening van Noorwegen, en werd later heilig verklaard, en staat nu bekend als Sint Olaf
1349: De helft van de Noorse bevolking valt slachtoffer aan de Zwarte Dood
1450: Noorwegen wordt onderdeel van de Deense Kroon. En zal dit blijven voor de daaropvolgende 400 jaar
1814: Afscheiding van Denemarken. Onder de bepalingen van het vredesverdrag van Kiel wordt Noorwegen onderdeel van Zweden. De Noorse grondwet wordt geschreven.
1825: De eerste golf van immigratie naar de V.S. vanuit Noorwegen. De grote ontvolking begint.
1905: De unie van Noorwegen en Zweden houdt op te bestaan, en Noorwegen wordt onafhankelijk
De jaren '60: Grote aardolievoorraden worden gevonden in de Noordzee, iets wat de welvarendheid van het land drastisch zal veranderen.
1972: Noorwegen stemt tegen EU-lidmaatschap (wat het voor een tweede keer zal doen in 1994)
1994: De Olympische Winterspelen worden gehouden in Lillehammer

Fjorden

Noorwegen heeft de hoogste concentratie fjorden ter wereld, en nergens zijn er zoveel fjorden ter vinden dan in Fjord-Noorwegen. De fjorden zijn gevormd tijdens de laatste ijstijd, toen het zeewater de U-dalen, welke door de gletsjers waren gevormd instroomde. De fjorden hebben Noorwegen beroemd gemaakt. Twee van deze fjorden, de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO De langste fjord, de Sognefjord, en de Hardangerfjord, zijn de meest bezochte fjorden, en deze fjorden staan bekend om hun appel- en kersenboomgaarden. Maar de Lysefjord net buiten Stavanger (waar je de beroemde Preikestolen kunt vinden), en de Nordfjord verder naar het noorden zijn ook zeer populaire vakantiebestemmingen. National Geographic Magazine heeft de Noorse fjorden 'de best bewaarde vakantiebestemmingen ter wereld' genoemd. En de grote Amerikaanse krant de Chicago Tribune heeft de Noorse fjorden op zijn lijst van de Zeven Natuurwonderen gezet.

Middernachtzon en het Noorderlicht

Het noorderlicht (aurora borealis) is een algemeen natuurfenomeen, dat elk jaar eenvoudig te observeren is boven de Poolcirkel tussen de late herfst en het vroege voorjaar. De gordel waar het noorderlicht het beste te zien is begint in Noord-Noorwegen bij de Lofoten en volgt de kust helemaal tot aan de Noordkaap. Geen andere plaats op aarde biedt betere kansen om het Noorderlicht te zien dan hier, ongeachte welke locatie in de regio.

Tijdens de zomer, gaat ten noorden van de poolcirkel voor enige tijd de zon niet onder, wat inhoudt dat men hier 24 uur per dag daglicht heeft - een fenomeen dat bekend staat als de 'middernachtzon'.

Vikingen

Beroemd om hun scheepsbouw- en navigatiekennis, de Vikingen hadden ook een reputatie als rovers. De Vikingen waren echter ook handelaren, ontdekkingsreizigers en kolonisten, en het erfgoed van de Vikingtijd (800-1050) leeft nog steeds voort in Noorwegen. Het Vikingschepenmuseum in Oslo heeft de twee best gepreserveerde langschepen ter wereld uit de Vikingtijd, beiden uit de negende eeuw. Het Lofotr Viking Museum in Borg, in de Lofoten; Karmøy Kulturopplevelser in Rogaland; en Stiklestad Nationaal Cultuurcentrum in Nord-Trøndelag zijn alle drie zeer goede plaatsen om over de Vikinggeschiedenis te leren.

De Samen

De Samen zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Noorwegen Bekend om hun kleurrijke klederdracht en hun grote rendierenkudden, de Samen hebben in Noord-Scandinavië voor de laatste 10.000 jaar gewoond. Vandaag de dag hebben ze hun eigen parlement in Karasjok (met 3.000 inwoners) , de Samische hoofdstad van Noorwegen, een stadje wat een levendige Samische cultuur ademt. Nog steeds staat het houden van rendierenkudden centraal in de Samische cultuur, welk vlees, bont en vervoer levert: de rendierslede is nog steeds een geliefd vervoermiddel in Finnmark in de winter.

Wintersport

Noorwegen kent geen rivalen in de Olympische Winterspelen. Het land veroverde door de jaren heen in totaal 368 medailles (132 gouden, 125 zilveren en 111 bronzen plakken) tot en met 2018. De beste winterspelen voor Noorwegen ooit waren die van Lillehammer in 1994. Voor Noorwegen was dit een thuiswedstrijd en het land voerde de medailleranglijst aan; 26 medailles, waarvan 10 gouden. De bekendste wintersportatleten van de laatste jaren zijn de langlaufers Marit Bjørgen, Petter Northug, de snowboarder Terje Håkonsen en de skier Aksel Lund Svindal.

De Noorse fauna

Natuurliefhebbers worden in de watten gelegd in Noorwegen, waar elanden, rendieren, herten, lynxen en vossen overal vrij rondlopen. Ook kun je wolven tegenkomen in de meest afgelegen gebieden van Oost-Noorwegen, zwarte beren in de vallei van Pasvik in Finnmark, ijsberen op de eilandengroep Spitsbergen, en zelfs muskusossen, die uit de laatste ijstijd stammen, in Dovre. Ook vind je in Noorwegen twee van de beste vogelkliffen ter wereld, Røst en Runde. Het schiereiland Varanger in Noord-Noorwegen is een andere goede plek om vogels te kijken, met vele trekvogels in het juiste seizoen. Walvissen spotten is heel populair rond de kust van Vesterålen.

De Koninklijke Familie

Koning Harald de Vijfde, de koning van Noorwegen, en Koningin Sonja hebben twee kinderen, een zoon, Kroonprins Haakon, wie getrouwd is met Kroonprinses Mette-Marit, met wie hij twee kinderen heeft; en een dochter, Prinses Martha-Louise, wie getrouwd is met Ari Mikael Behn, en met wie zij drie kinderen heeft.

De Nobelprijs voor de Vrede

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt gekozen door het Noorse Nobelcomité, en de prijs is de enige die niet in Stockholm wordt uitgereikt. De ceremonie van de Nobelprijs voor de Vrede, waar de winnaar zijn of haar acceptatiespeech geeft, wordt ieder jaar gehouden op 10 december in het stadhuis van Oslo, op de sterfdag van Alfred Nobel in 1896. 

In 2018 werd de prijs uitgereikt aan Denis Mukwege en Nadia Murad voor hun werk tegen het gebruik van seksueel geweld als wapen in gewapende conflicten. Andere recente laureaten zijn de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, kinderrechtenactivisten Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi, de Chinese dissident Liu Xiaobo en de voorvechters van vrouwenrechten Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkol Karman. Af en toe wordt de prijs uitgereikt aan een organisatie in plaats van aan een persoon zoals bijvoorbeeld de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens in 2017, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in 2013 en de Europese Unie in 2012.

17 mei, de Noorse Nationale feestdag

Na 400 jaar een deel uitgemaakt te hebben van de Deense autocratie, kreeg Noorwegen haar eigen grondwet, welke is getekend te Eidsvoll op 17 mei 1814, en maakte vanaf toen deel uit van een losse unie met Zweden. Ondanks dat volledige onafhankelijkheid tot 1905 op zich moest laten wachten, de dag van de grondwet is de officiële nationale feestdag van Noorwegen gebleven. Vandaag de dag wordt deze dag gevierd met kinderoptochten en festiviteiten door het hele land. De traditionele "bunad" (nationale klederdracht) wordt op deze dag door vele Noren gedragen.

Vissen

Uitstekende zoetwater- maar ook diepzee-visgronden maken Noorwegen een speciale bestemming voor vissers. Sinds dat de eerste Britse hengelaars, of 'zalmheren' hun weg naar Noorwegen wisten te vinden in de eerste helft van de 19e eeuw, is Noorwegen een van de heilige plaatsen van de hengelsport geweest. Hier zul je alles vinden voor een geslaagde visvakantie: vele viswateren, een prachtige omgeving, en niet het minst belangrijk: veel en grote vissen. Een trip naar Noorwegen biedt je de kans om een enorme zalm aan de haak te slaan, maar ook bijvoorbeeld een forel, een snoek, kabeljauw, heilbot of een van de vele andere soorten. Met 83.281 kilometer kustlijn, meer dan 400 zalmrivieren, en ontelbare andere bevisbare rivieren, beken en meren, en weinig druk op de visgronden door goed beheer, is de visdichtheid hoog en het formaat groot. De Noorse kust staat ook bekend om de enorme hoeveelheden Arctische kabeljauw, beter bekend als skrei, die elk jaar op het einde van de winter aan de kust verschijnt om kuit te schieten.

De Poolcirkel en de Noordkaap

Het passeren van de poolcirkel en doorreizen naar de Noordkaap, het noordelijkste punt van het Europese vasteland, is een must voor vele reizigers naar Noord-Noorwegen.

Kerstmis in Noorwegen

De adventsweken zijn een speciale tijd in Noorwegen. Kaarsen lichtten de woningen op tijdens de koude, donkere wintermaanden. De meeste Noorse dorpen en steden hebben kerstmarkten, concerten en optredens rond deze tijd van het jaar. De grootste kerstmarkt van Oslo wordt gehouden bij het volksmuseum op Bygdøy. Bergen is beroemd voor het dorp van peperkoek, dat opgebouwd wordt op Torgallmenningen ieder jaar. Het mijnstadje Røros in het oosten van Noorwegen is een waarlijk magische plaats om in december te bezoeken, en het Kersthuis van Tregaarden in Drøbak is een plek die je echt niet kunt missen. Het is de enige permanente kerstwinkel in heel Scandinavië. Typisch kerstvoedsel is ribbe (geroosterde varkens-spareribs), pinnekjøtt (gezouten en gedroogde, soms gerookte, spareribs van het lam) en lutefisk (stokvis die door middel van natronloog en water verzacht is voor het koken).

Statistieken: ssb.no 

Algemeen

Regeringsvorm: Constitutionele monarchie met een parlementaire democratie
Regeringshoofd: Premier Erna Solberg
Bevolking: 5.312.343 inwoners (in augustus 2018)
Hoofdstad: Oslo
Belangrijke toeristische centra: Oslo (676.462 inwoners), Bergen (280.203), Stavanger/Sandnes (210.241), Trondheim (194.051), Kristiansand (91.331), Tromsø (76.062), Ålesund (47.700).
Talen: Noors (Bokmål en Nynorsk) en Samisch
Religie: Kerk van Noorwegen (Lutheraans-Protestants)
Munteenheid: Noorse Kroon (NOK) 1 kroon = 100 øre
Tijdzone: Centraal-Europese Tijd (GMT+1)
Nationale feestdag: 17 mei

Lees meer in de brochure This is Norway 2018 van Statistics Norway.

Geografie

Oppervlakte: 385.155 vierkante kilometer
Kustlijn: De kustlijn van Noorwegen is in totaal 25.148 kilometer lang; zonder fjorden en baaien zou de kustlijn maar 2.532 kilometer lang zijn.
Grootste meer: Mjøsa, 362 vierkante kilometer
Langste rivier: Glomma, 600 kilometer
Hoogste berg: Galdhøpiggen 2,469 meter
Grootste gletsjer (ook de grootste van het Europese vasteland): Jostedalsbreen 487 vierkante kilometer
Langste fjord: het Sognefjord, 204 kilometer lang
Bekendste waterval: Vøringsfossen 182 meter

10 beroemde Noren

 • Roald Amundsen (poolonderzoeker)
 • Fridtjof Nansen (ondekkingsreiziger, wetenschapper en humanist)
 • Thor Heyerdahl (ontdekkingsreiziger)
 • Edvard Grieg (componist)
 • Ole Bull (muzikant)
 • Edvard Munch (artiest)
 • Henrik Ibsen (toneelschrijver)
 • Knut Hamsun (schrijver)
 • Gro Harlem Brundtland (politicus)
 • Sonja Henie (schaatser en actrice)
 • A-ha (popband)
 • Jo Nesbø (misdaadschrijver)

Noorse Nationale feestdagen in 2018/2019

  2018 2019
Nieuwjaarsdag 1 januari 1 januari
Palmzondag 25 maart 14 april
Witte Donderdag 29 maart 18 april
Goede Vrijdag 30 maart 19 april
Paaszondag 1 april 21 april
Paasmaandag 2 april 22 april
Dag van de Arbeid 1 mei 1 mei
Hemelvaartsdag 10 mei 30 mei
Dag van de Grondwet 17 mei 17 mei
Pinksterzondag 20 mei 9 juni
Pinkstermaandag 21 mei 10 juni
Eerste Kerstdag 25 december 25 december
Tweede Kerstdag 26 december 26 december

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad