There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - in alle belangrijkste steden van Noord tot Zuid
Nordic Choice Hotels - een ander hotel
Thon Hotels - met een geweldig ontbijt
Radisson Blu - ontdek je favoriete bestemmingen
The Historic Hotels en Restaurants - charmante hotels
PURE Hotels - beleef de leukste momenten
Widerøe - de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië
Momondo - vind goedkope vluchten
AutoEurope - altijd een vlotte huurervaring
Nettbuss - reis met de bus door Noorwegen
Stena Line - Veerboten van en naar Noorwegen
Buro Scanbrit - vakantie voor natuurliefhebbers
Authentic Scandinavia - spannende tochten door Noorwegen
Hvitserk - expedities en avontuurlijke vakanties
Norske - dé Noorwegen- en Hurtigrutenspecialist
Up Norway - reizen op maat
Hurtigruten - 'De mooiste boottocht ter wereld'
Fjordline.com - Ferry naar Noorwegen
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Er wordt door veel mensen hard aan gewerkt om je trip veilig en duurzaam te maken. We stellen er tien aan je voor en werpen een blik achter verschillende professionele schermen, van gletsjerhiking en walvissafari's tot de kunst van lokale gastronomie.
Linn Larsson, Nigardsbreen gletsjer
Linn is ons rolmodel, onze hoofdrolspeelster en onze heldin. Nou ja, de komende vijf uur dan. Linn Larsson, gecertificeerd gletsjergids in Jostedalen Breførarlag, staat op het punt om een groep van twaalf mensen uit China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Noorwegen van de nodige uitrusting te voorzien.
In het schelle ochtendlicht ziet de machtige Nigardsbreen, een zijarm van de grootste Europese gletsjer Jostedalsbreen, er ontzettend indrukwekkend uit. Daar kan geen wereldberoemd gebouw tegenop. “Jullie veiligheid is vandaag het belangrijkste wat er is”, zegt Linn vriendelijk. “Dus luister goed.”
Linns belangrijkste taak is om ons veilig de steile ingang van de gletsjer op te leiden en ons na vijf uur ook weer ongedeerd beneden te brengen. We zien er met onze ijsbijlen best stoer uit en we voelen ons dan ook behoorlijk trots.
“Zorg dat je je ijsbijl naar beneden houdt, met de puntige kant naar achteren. Leg hem nooit op het gladde ijs, want dan loop je het risico dat hij wegglijdt”, zegt Linn kalm maar beslist.
En dan zijn er natuurlijk de stijgijzers. Ze doen een beetje aan wapentuig denken, deze ijzeren soort van sandalen met spikes voor een stevige grip op het ijs. Stap voor stap laat Linn ons zien hoe we ze zo strak mogelijk om onze gloednieuwe wandelschoenen moeten binden.
Een lang, stevig touw houdt onze groep bij elkaar en zit vastgegespt aan kleding die eruitziet als een vreemde mix van leren riemen en ondergoed.
Linn en een collega checken zorgvuldig dat iedereen warme, winddichte kleren aan heeft voordat ze geduldig onze stortvloed van vragen beantwoorden terwijl we langzaam, in eendenformatie, de tocht naar de gletsjer beginnen.
Onze 27-jarige gids heeft drie jaar ervaring met gletsjertochten. Elke ochtend stuurt de gidsorganisatie er een tiental gidsen op uit om de routes op het ijs te testen voordat de tochten beginnen.
“Onthoud goed hoe krachtig dit spul is: een kubieke meter ijs weegt één ton”, zegt Linn. Jostedalsbreen, de grootste gletsjer, is 600 meter dik op het diepste punt. De beroemdste arm van de gletsjer, de Nigardsbreen, beweegt zich elke dag een meter naar beneden in de richting van de vallei en verwacht wordt dat hij dit jaar 70 meter zal slinken – 40 meter meer dan normaal. “Concentreer je!” Roept Linn.
We tillen onze bergschoenen voorzichtig over nauwe scheuren die soms tien meter of meer door het ijs kruipen. Na een half uur kunnen we onze voeten eindelijk stevig op het gletsjerplateau zetten.
“Klaar voor wat foto’s?” Linn pakt een voor een onze camera’s en smartphones om het magische moment voor ons vast te leggen. Zodra we de gladde massa weer verwisseld hebben voor vaste grond onder de voeten, gaan er eindeloos veel ijzige plaatjes de sociale media in om bewonderd te kunnen worden door Chinese, Russische, Amerikaanse en andere wereldbewoners.
Het is ook tijd om Linn die ijsbijl weer terug te geven. Hm... die hadden we best willen houden... Achteraf denken we dat onze gletsjer misschien wat veeleisend was (en dat moet ie ook zijn), maar toch ook weer ongecompliceerd. En dat hebben we absoluut te danken aan Linns uiterst zorgvuldige voorbereidingen en onmisbare veiligheidsmaatregelen.
Lees verder om kennis te maken met andere professionals, die veiligheid en duurzaamheid net zo serieus nemen als Linn.
Family friendly glacier trekking Hagabreen Glacier is one of the most accessible glaciers in Southern Norway…
MoreFamily friendly glacier trekking Hagabreen Glacier is one of the most accessible glaciers in Southern Norway…
Glacier walk on the Tystigbreen Glacier at Strynefjellet, near Stryn Summerski. You will…
Explore first-hand the glacier Svartisen in northern Norway - a real adventure ! Equipped with a rope, axe and…
MoreExplore first-hand the glacier Svartisen in northern Norway - a real adventure ! Equipped with a rope, axe and…
Glacierwalking on the Bøverbreen glacier. This is Jotunheimen's largest glacier.
Jøklagutane AS is an activity company which primarily does glacier trekking on the glacier…
MoreJøklagutane AS is an activity company which primarily does glacier trekking on the glacier…
Join our experienced guides for glacier adventure at Jostedal Glacier National Park
Join Arctic Events to Northern Norway's most impressive cabin! The DNT cabin "Rabothytta" is dramatically…
MoreJoin Arctic Events to Northern Norway's most impressive cabin! The DNT cabin "Rabothytta" is dramatically…
Guided tour to Flatbreen Glacier Flatbreen glacier is an active arm of the Jostedal ice cap. A tour to this…
MoreGuided tour to Flatbreen Glacier Flatbreen glacier is an active arm of the Jostedal ice cap. A tour to this…
Sverre Molven, reddingsteam Rode Kruis, Odda
Mocht je Sverre Molven tegenkomen tijdens je trip in Noorwegen, dan moet je misschien wel uit een ernstige situatie gered worden. Molven is een van de vele honderden mannen en vrouwen bij het Noorse Rode Kruis die toeristen in nood helpen.
Een goed alternatief is om zijn raad te volgen om te voorkomen dat ongewenste situaties als gevolg van weersomslag, invallende duisternis, langere wandelingen dan gedacht of andere verrassingen, een impact hebben op je hele vakantie.
“Lees voordat je vertrekt alle details over de specifieke wandeltocht die je wilt gaan maken. Doe een extra set warme kleren in je rugzak voor als je nat wordt en het koud krijgt en neem voldoende eten en drinken mee voor een ‘worst case’ scenario”, zegt Molven. “En luister altijd goed naar de lokale bevolking.” Natuurlijk is het prettig om te weten dat er mensen als Molven zijn, maar bedenk wel dat je met wat goede planning van jouw kant een moeizame reddingsmissie kunt voorkomen.
Jorid Rajala van de Noorse Wandelvereniging FOTO: DNT / JORID RAJALA
Respect is het belangrijkst
Noren hebben een lange traditie van respect voor de natuur, dieren en lokale bevolkingen. Die passie geldt voor zowel duurzaamheid als veiligheid en is in veel gevallen voorgeschreven bij de wet.
Deel men anderen
Als reiziger in Noorwegen word je uitgenodigd om de passie en het enthousiasme voor duurzaamheid en veiligheid te delen.
Tot je dienst
Je gastheren/-vrouwen en gidsen worden opgeleid om duurzaamheid en veiligheid tijdens je hele reis te benadrukken.
Duurzame bestemmingen
Een groeiend aantal plaatsen in Noorwegen is officieel erkend als duurzame bestemming en een nog groter aantal werkt er keihard aan om die erkenning binnenkort te krijgen.
Energievermindering
De meeste hotels en andere verblijfplaatsen zetten zich continu in om hun energieverbruik te verminderen en werken met andere bedrijven samen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.
Duurzaam toerisme
Het aantal reizigers naar Noorwegen groeit gestaag, en dat geldt ook voor het besef onder de lokale bevolking over hoe toeristen het beste kunnen worden opgevangen zonder dat de natuur of lokale cultuur daaronder lijden.
Veiligheid voor alles
Veiligheid in de bergen, de wildernis en andere gebieden is enorm belangrijk: de seizoenen en weersomstandigheden in Noorwegen veranderen snel.
Als je van wandelen houdt, ligt er in de Noorse natuur een gemarkeerd traject van meer dan 20.000 kilometer aan je voeten.
Je weet dat je op de goede weg bent als je de zogenaamde steenmannetjes, rotsmuren, bomen en palen blijft volgen waar een handgeschilderde ‘T’ op staat. Die belangrijke letter is wereldwijd bekend als het symbool van de Noorse Wandelvereniging DNT, de grootste organisatie voor outdooractiviteiten in Noorwegen.
De handige T-symbolen worden onderhouden en regelmatig opnieuw geschilderd door vrijwilligers zoals Jorid Rajala, zodat je veilig kunt doorwandelen en je weg weer terug kunt vinden voordat het donker wordt.
Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen
Duurzaamheid is onze tweede natuur”, zegt Marius Haugaløkken. Hij bestiert sinds 2011 de bemande toeristenhut Gjendesheim aan de natuurlijke ingang ten oosten van het Jotunheimen berggebied.
Gjendesheim heeft een elektrische auto met 7 zitplaatsen om gasten op te halen, en onlangs werd er voor eigenaren van elektrische auto's een laadstation geïnstalleerd. Het verse eten in het restaurant is hoofdzakelijk afkomstig van lokale producenten. “Het is misschien wat duurder en lastiger om aan te komen, maar het is het dubbel en dwars waard”, zegt Haugaløkken – die sinds kort overigens ook geen flessenwater meer verkoopt: “ons kraanwater is het puurste wat je mee kunt nemen op je bergtocht.”
Gjendesheim viert in 2018 zijn 140ste verjaardag en is de meest bezochte hut van de Noorse Wandelvereniging. De herberg werkt ook samen met andere hutten in de omgeving in het zogenaamde Besseggen buurtwachtproject, waarin iemand met de nodige kwalificaties bergwandelaars aan het eind van de dag weer terugbrengt bij hun verblijfsplaats. “Ons doel was om gevaarlijke situaties te voorkomen, zoals toeristen die het te koud krijgen of onzeker worden over de route, en daarin zijn we goed geslaagd”, aldus Haugaløkken.
Trine Lyrek, Trasti & Trine hondensleetochten, Alta
Voorkom onveilige situaties door de volgende regels in acht te nemen:
1. Onderneem geen tochten waarvoor je ervaring en conditie ontoereikend is.
2. Hou mensen op de hoogte van je route en rond welke tijd je terug verwacht te komen.
3. Hou de weersverwachting in de gaten.
4. Wees voorbereid op slecht weer, zelfs op korte tochten.
5. Luister naar het advies van ervaren bergsporters die met de omgeving bekend zijn.
6. Neem navigatieapparatuur mee (kaart, kompas, GPS) en leer dit te gebruiken.
7. Ga niet alleen de bergen in.
8. Keer op tijd terug. Als je het vandaag niet meer kan halen is er morgen weer een dag.
9. Spaar je krachten. Als je vast komt te zitten voor de nacht, maak een sneeuwhut voordat je bent uitgeput.
Lees de gedragscode voor in de bergen en de aanvullende opmerkingen.
“Trasti & Trine is de naam van ons hondensleebedrijf. Ons doel is om klanten zowel een leerervaring als plezier mee te geven op basis van een gevoel van voldoening en een diep respect voor dieren en de natuur. Om te beginnen moedigen we ze altijd aan om te helpen bij het aanspannen van de honden en de sleeën. Dankzij onze lange ervaring kunnen we de individuele vaardigheden van onze gasten goed inschatten”, zegt Trine.
Trine en haar team serveren ook lokale, biologische gerechten. “Of het nou gaat om het ontbijt, een lunch in de bergen of zeven gerechten in het restaurant, we kennen de oorsprong van alle ingrediënten”, vertelt Lyrek enthousiast. Een extra bonus is dat het zomercafé en de bakker ontmoetingspunten zijn geworden voor de lokale bevolking in het kleine dorp Alta. “Dat is allemaal heel erg belangrijk voor ons”, aldus Trine.
Johannes Borlaug, Fjord1, Sognefjord
“Zet uw auto in de rij!” roept Johannes Borlaug, de man die al 30 jaar op het dek van de veerpont werkt.
“Het houdt me jong, dat van het voor- naar het achterdek rennen tijdens de vele 15-minuten overtochten op de Sognefjord”, zegt hij, voordat hij verdwijnt tussen de krap op elkaar geparkeerde auto’s en bussen.
Net als de rest van de bemanning is hij verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers, en sinds kort heeft het modewoord ‘duurzaamheid’ ook dit bedrijf in volle vaart bereikt. Veerbedrijven zoals Fjord1 zijn traditionele oliegestookte schepen aan het uitfaseren en hebben bij scheepswerven al orders geplaatst voor milieuvriendelijke elektrisch aangedreven veerponten. Een aantal van die nieuwe schepen vaart nu al in de fjorden en is door zowel de crew als de passagiers met veel enthousiasme ontvangen.
Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu, Jotunheimen
Ja ja, de vrij recente trots van de Noren over hun lokale eten strekt tot hoog in de bergen!
Solbjørg Kvålshaugen runt al meer dan 10 jaar het eethuis Fondsbu in het zuidelijke deel van het berggebied Jotunheimen. Fondsbu staat bekend om zijn passie voor verse ingrediënten. Typische hoogtepunten op het drie- of viergangenmenu zijn lam, kalfsvlees en rendier van lokale producenten, en forel uit het nabije Bygdinmeer.
“Hier bij Fondsbu maken we ons eten klaar met liefde en respect voor onze gasten”, belooft Kvålshaugen, die ons via de Noorse populaire tv-documentaire ‘Bergbewoners’ een kijkje heeft laten nemen in het drukke plattelandsleven in Fondsbu.
Henrik Lilleheim, parkeerwacht van de parkeerplaats onderaan Kjerag
Een groeiend aantal parkeerplaatsen van waaruit wandelingen worden gestart naar belangrijke natuursites heeft tegenwoordig een eigen parkeerwacht, ook wel ‘ranger’ genoemd.
Henrik Lilleheim wacht je op bij de parkeerplaats Øygardsstøl. Hij zal je uitleggen dat de wandeling naar de populaire Kjeragbolten uit en thuis 11 kilometer lang is, en dat je op de 6 tot 10 uur durende tocht een hoogteverschil van 800 meter overbrugt. Op bepaalde punten moet je jezelf omhoog kunnen hijsen via de voorziene kettingen.
“Ik maak de situatie nooit mooier dan hij is”, legt hij uit. “Ik check altijd of wandelaars de gepaste uitrusting hebben. Het is voorgekomen dat ik mensen heb teruggestuurd met de mededeling dat ze terug konden komen als ze beter uitgerust waren. Mijn belangrijkste taak als ranger is om te zorgen dat je een fantastische ervaring beleeft. Voor een unieke en uitzonderlijke beleving van de Noorse natuur gaan service en veiligheid hand in hand”, zegt hij met een warme glimlach.
De Preekstoel is de bekendste toeristische attractie van Ryfylke en Rogaland. Hij steekt 604 meter boven de…
MoreDe Preekstoel is de bekendste toeristische attractie van Ryfylke en Rogaland. Hij steekt 604 meter boven de…
The Flørli stairs have 4.444 steps and is one of the longest wooden staircases in the world. Well above the…
MoreThe Flørli stairs have 4.444 steps and is one of the longest wooden staircases in the world. Well above the…
Uburen is the hallmark at the crossing of the Lysefjord with the Høgsfjord, right behind the town of Forsand.
MoreUburen is the hallmark at the crossing of the Lysefjord with the Høgsfjord, right behind the town of Forsand.
Flørli is popular for its 4,444 steps right up the mountain - the longest wooden staircase in the world. It is…
MoreFlørli is popular for its 4,444 steps right up the mountain - the longest wooden staircase in the world. It is…
Skåpet is a self-service lodge designed by Estonian Koko Architecture + Design. The spectacular lodge is the…
MoreSkåpet is a self-service lodge designed by Estonian Koko Architecture + Design. The spectacular lodge is the…
TROLLTUNGA - LANGFOSS - HIMAKÅNÅ - PREIKESTOLEN - KJERAG - TROLLPIKKEN With the hikes on this…
Mads Mørch, Oslo Winter Park, Oslo
“Ons streven is om het eerste CO2-neutraal opererende alpine resort te worden”, zegt Mads Mørch.
“Ondanks de recente aanzienlijke uitbreiding van het resort verbruiken we nog net zoveel energie als in 2002. In 2012 was het Oslo Winter Park met de introductie van de eerste elektrische sneeuwscooter een pionier op het gebied van elektrificatie.”
Nieuwe sneeuwkanonnen verbruiken minder energie dan de oude.
“Verder sporen we zowel het groeiende aantal skiërs dat hier komt als onze eigen medewerkers voortdurend aan om gebruik te maken van openbaar vervoer. Zo hebben we de erkenning ‘Eco-Lighthouse’ gekregen van het respectabele label met dezelfde naam”, zegt Mads met trots, voordat hij zijn eigen pas geprepareerde sneeuwbaan afsjeest.
Geir Maan, Walvissafari Andenes
“Absoluut, mijn team en ik passen onze ervaring volop toe om te zorgen dat we bij het uitvaren de walvissen niet storen in hun natuurlijke omgeving”, zegt Geir Maan, kapitein van het schip dat het grootste aantal nieuwsgierige passagiers meeneemt op de in Noorwegen steeds populairder worden walvissafari’s. En wat is het een fantastisch schouwspel! Deze koningen en koninginnen van de oceaan kunnen een gewicht van bijna 60 ton bereiken.
In eerste instantie opereren walvissafaribedrijven in Noorwegen op basis van de richtlijnen die zijn vastgesteld door de Internationale Walvissencommissie en de Vereniging tot behoud van Walvissen en Dolfijnen.
Daarnaast hebben de meeste bedrijven hun eigen strikte, lokaal aangepaste methoden om de dieren en het milieu te respecteren. “Voor Andenes Walvissafari komt dat neer op maatregelen voor continue vermindering van lawaai en vervuiling en op het in acht nemen van een respectabele afstand van de walvissen in elke situatie”, zegt kapitein Maan, vlak voordat hij met een nieuwe groep enthousiaste passagiers het zeegat kiest.
Respect is key
Norwegians have a long tradition of respect for nature, animals, and local people. This passion applies to both sustainability and safety, and is in many cases determined by law.
Share it
As a traveller you are invited to share the passion and enthusiasm for sustainability and safety.
At your service
Your hosts and guides are constantly trained to take emphasize sustainability and safety all through your journey.
Sustainable destinations
An increasing number of Norwegian destinations are officially certified as sustainable, and even more destinations are working purposefully to obtain the label.
Energy reduction
Most hotels and other places to stay have an ongoing commitment to reduce energy consumption and cooperate on safety and sustainability with fellow activity providers.
Sustainable tourism
The number of travellers to Norway are on the increase, and so is the local awareness of how to receive them whilst still preserving the nature and local culture.
Safety first
Safety in the mountains, the wilderness and other areas is important because the seasons and weather conditions in Norway change so quickly.
Geniet ten volle van Noorwegen, maar wees voorzichtig. Blijf veilig, waar je ook heen gaat, of het nu in de bergen, aan zee, of op de weg is.
Read moreVoordat je in de Noorse wildernis gaat rondtrekken, is het goed even stil te staan bij een paar praktische zaken. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat, denk aan je veiligheid en pak je rugzak in als een wandelprof.
Read moreGa wandelen in Noorwegen en geniet van de traditionele gerechten gemaakt van verse ingrediënten. Zowel Noren als bezoekers hebben steeds meer interesse en enthousiasme voor de lokale producten uit de bergen.
Read moreTerug naar boven