Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nome, Alaska
Sydpolen.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Wereldavonturiers

Er mag geen twijfel over mogelijk zijn dat Noorwegen een bijzondere plaats inneemt op het gebied van poolonderzoekers, zoals bijvoorbeeld Roald Amundsen en Fridtjof Nansen.

Voor hen die geïnteresseerd zijn in poolexpedities, hoeven Roald Amundsen en Fridtjof Nansen geen verdere introductie te krijgen. Maar deze zijn verre van de enige prominente poolonderzoekers uit Noorwegen. Børge Ousland en Erling Kagge zijn twee voorbeelden van moderne onderzoekers die het erfgoed van de Noorse avonturiers levend houden.

Arctic Ocean
De noordpool.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Fridtjof Nansen, Paris
Parijs, Frankrijk.
Photo: Dornac & Cie / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Eclipse, Arctic Ocean
Noordelijke IJszee.
Photo: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ajon, Russia
Ajon, Rusland.
Photo: Nasjonalbiblioteket / National Library of Norway
Ad

Roald Amundsen: De eerste op de zuidpool

Roald Amundsen schreef geschiedenis, en werd een nationale held in Noorwegen toen hij kapitein Robert F. Scott versloeg in de race naar de Zuidpool. Met vier man kwam hij aan op 14 december 1911. En alsof dit nog niet genoeg was, was hij ook de eerste die de Noordwestelijke passage met een schip wist te bevaren, en de eerste die met een vliegtuig de Noordelijke IJszee overvloog.

Een aantal plaatsen, schepen, maar ook mensen, zoals de schrijver Roald Dahl, zijn vernoemd naar Amundsen.

Fridtjof Nansen: Groenland overskiën

Fridtjof Nansen werd bekend toen hij als eerste per ski Groenland wist over te steken, en later de Noordpool probeerde te bereiken met het schip Fram. Vandaag de dag is hij echter bekend voor meer dan alleen poolonderzoek. Nansen was ook een wetenschapper, staatsman en was humanitair bevlogen. Zijn beroemdheid heeft hij gebruikt voor politiek activisme, en hij speelde een belangrijke rol in het beëindigen van de Noorse unie met Zweden in 1905. Na de Eerste Wereldoorlog heeft hij al zijn energie gestoken om de situatie van vluchtelingen te verbeteren, waarvoor hij in 1922 de Nobel Vredesprijs kreeg uitgereikt.

 

De soloexpedities van Børge Ousland

In 1994, 85 jaar nadat Roald Amundsen de zuidpool bereikte, deed de Noorse avonturier Børge Ousland het eens na. Ousland deed het echter helemaal alleen, waardoor hij de eerste persoon werd die zonder hulp het Antarctische continent overstak, weliswaar in totaal andere omstandigheden. Waar Amundsen zeehondenbont droeg, deed Ousland het met Gore-Tex. In plaats van de positie te bepalen aan de hand van een horloge, kalender en sextant, zoals Amundsen, gebruikte Ousland GPS. De slee van Ousland, gemaakt van kevlar, woog maar zes kilogram, een fractie van die van Amundsen.

Erling Kagge en de Three Poles Challenge

Børge Ousland ging niet altijd alleen op pad, hij reisde ook regelmatig met partners. In 1990 bijvoorbeeld, reisde hij 800 kilometer op ski's samen met Erling Kagge, een andere prominente Noorse avonturier.

Na de noordpool bereikt te hebben in 1990, en de zuidpool in 1992, heeft Kagge de Mount Everest beklommen in 1994. Dit maakte Kagge de eerste die de "Three Poles Challenge" heeft voltooid; de eerste die zowel de noordpool, zuidpool en de top van Mount Everest heeft bereikt.

Ontdek meer over de poolonderzoekers

Lees meer

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven

Ad
Ad
Ad