Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Lom Lom
Credits
Lom.
Photo: Espen Mills/Tasteofnationaltouristroutes.com/Visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

Noors hout

Vroeger waren deze fraaie, uitgewerkte houten kerken in grote delen van Noordwest-Europa te vinden, maar vandaag de dag, zie je ze bijna alleen nog maar in Noorwegen.

Tijdens de middeleeuwen werden gigantische stenen kathedralen gebouwd in grote delen van Europa. In Noorwegen werd een vergelijkbare techniek gebruikt om houten kerken mee te bouwen. Dankzij de scheepsbouwkennis en bouwtechniek die was ontwikkeld door de Vikingen, kon men deze techniek en traditie verder uitwerken. De ontwikkeling van deze techniek bereikte het toppunt bij de bouw van de staafkerken.

Er zijn verschillende types staafkerken, maar een ding wat ze allemaal gemeen hebben zijn de hoekpalen ("staven") en het houten frame met muurplanken die op drempels staan. Deze muren staan bekend als staafmuren, vanwaar ook de naam staafkerk komt

De houten deuren en eindstukken van de kerken zijn vaak schitterend uitgesneden. De decoratie van de kerk laat vaak een boeiende combinatie van Christelijke motieven en voor-Christelijke vikingkunst met dieren en draken zien.

De overgebleven Noorse staafkerken

Click to activate

Begeleide Tours

De staafkerk van Lom

De staafkerk van Lom is één van de grootste en mooiste staafkerken in Noorwegen. Deze staafkerk is gebouwd in de 12e eeuw en is nog steeds in gebruikt.

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad