Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Stegastein, Aurlandsfjellet Stegastein, Aurlandsfjellet
Credits
Stegastein, Aurlandsfjellet.
Photo: Kjetil Rolseth/National Tourist Routes
Campaign
Partner
Ad

Het beste van twee werelden

Langs speciaal uitgezochte routes in Noorwegen, worden de wonderen van de natuur versterkt door kunst, design en architectuur. Dit brengt je dichter bij de natuur op bijzondere en verrassende manieren. Ontmoet de prijswinnende Nationaal-Toeristische Routes.

Een road trip is een geweldige manier om een nieuw land te ontdekken. En toch kan je je soms vanuit de auto een beetje als een toeschouwer voelen, dat je het idee hebt dat er iets mist, iets voelbaars... Dat je het landschap niet kan proeven en ruiken...

De laatste jaren is de Noorse architectuur en design groot geworden. Noorse architecten en designers zijn zich ook bezig gaan houden met onze natuur, en hebben langs 18 verschillende wegen het uitzicht veranderd. Niet om zaken te verhullen, maar om het te verbeteren en nieuwe ervaringen mogelijk te maken. Dit initiatief heet de Nationaal-Toeristische Routes, wat de Noorse natuur combineert met architectuur en design tot iets wat groter is dan de opsomming van de afzonderlijke onderdelen.

De 18 routes kunnen worden gevonden in het westen, midden en noorden van Noorwegen, langs de kust en in de bergen. In totaal zijn zij ongeveer 1850 kilometer lang. Het project duurde 20 jaar om te voltooien, en er zijn vele honderden miljoenen kronen in gaan zitten.

"Er zijn overal ter wereld schitterende wegen. Wat deze bijzonder maakt, is het gebruik van spectaculaire architectuur en kunst. Niemand anders heeft een dergelijk iets eerder gedaan." - aldus Per Ritzler van het Noorse Rijkswaterstaat.

Dit werk hield in dat men rust- en parkeerplaatsen bouwde, uitzichtpunten aanlegde en op sommige plekken het struikgewas heeft weggehaald. Sommige van de beste Noorse architecten en designers hebben aan het project deelgenomen, zoals bijvoorbeeld Snøhetta, Reulf Ramstad Arkitekter, Jensen&Skodvin en Karl-Viggo Hølmebakk. Een paar buitenlanders hebben ook deelgenomen, bijvoorbeeld de Frans-Amerikaanse Louise Bourgeois en de Zwitserse Peter Zumthor.

Advertentie: Verken de Noorse Nationaal-Toeristische Routes met de auto. Bekijk tarieven en beschikbaarheid bij Auto Europe.

Een selectie van de Nationaal-Toeristische Routes

Ryfylke

Credits: Roger Ellingsen/Statens vegvesen

Click to activate

Zie het allemaal - in 3 minuten

De 18 Toeristische Routes

Varanger Nationaal-Toeristische Route (160 kilometer, 123 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

Deze weg in het verre noorden bij de open oceaan gaat over reflectie. Rijden onder een natuurlijke lichtshow kun je stilstaan bij de dramatische geschiedenis van dit gebied en de kleurrijke levens die hier geleefd zijn. Varanger Nationaal-Toeristische Route.

Rondane Nationaal-Toeristische Route (75 kilometer, 1060 meter boven NAP, geen veren)

Rondane is een grote, bijna totaal ongerepte hoogvlakte met tien toppen die boven de 2000 meter uitkomen, en waar het oudste nationale park in Noorwegen ligt. Deze route is zowel kalm als woest, sereen en ruig. Rondane Nationaal-Toeristische Route.

Havøysund Nationaal-Toeristische Route (67 kilometer, 233 meter boven NAP, geen veren)

Niet veel bezoekers komen zo ver in het noorden. En toch, waar deze gevarieerde en mooie route eindigt, aan de kust nabij de Noordkaap, vind je een schitterend vissersdorpje. Havøysund Nationaal-Toeristische Route.

Sognefjellet Nationaal-Toeristische Route (108 kilometer, 1434 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

Als je de hoogste bergpas in Noorwegen passeert op 1434 meter boven de zeespiegel, kun je de langste en diepste fjord van Noorwegen aan je voeten zien liggen. De natuur hier is werkelijk adembenemend. Sognefjellet Nationaal-Toeristische Route.

Senja Nationaal-Toeristische Route (102 kilometer, 287 meter boven NAP, geen veren)

De smalle, bochtige weggetjes op Senja moeten zich een weg meanderen door de dramatische bergen die recht uit de zee omhoogrijzen, en als je deze route rijdt, ben je dan ook nooit ver van de oceaan. Senja Nationaal-Toeristische Route.

Valdresflye Nationaal-Toeristische Route (49 kilometer, 1389 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

Een alternatieve route voor hen die naar het noorden reizen, deze bergweg gaat recht over een grote hoogvlakte, ruim boven de boomgrens, met uitzicht over Jotunheimen, waar je de hoogste bergtoppen in Noorwegen kunt vinden. Valdresflye Nationaal-Toeristische Route.

Andøya Nationaal-Toeristische Route (58 kilometer, 65 meter boven NAP, geen veren)

Tussen zandstranden en woeste rotsen ligt de route van Andøya, waar serene landschappen afgewisseld worden met rauwe natuur, wilde dieren en traditionele kustgemeenschappen. Andøya Nationaal-Toeristische Route.

Gaularfjellet Nationaal-Toeristische Route (114 kilometer, 784 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

Deze is een van de minder bekende routes, en wordt ook wel gezien als een verborgen juweeltje. Deze route volgt het water van de bergmeren naar de fjord, langs woeste stroomversnellingen en watervallen. Gaularfjellet Nationaal-Toeristische Route.

Lofoten Nationaal-Toeristische Route (230 kilometer, 59 meter boven NAP, geen veren)

Het cliché is waar, en de natuur op de Lofoten is werkelijk adembenemend. Dit is één van de meest unieke en populaire bestemmingen in Noorwegen, en de weg neemt je recht naar het hart van het gebied. Lofoten Nationaal-Toeristische Route.

Aurlandsfjellet Nationaal-Toeristische Route (47 kilometer, 1306 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

Van fjord naar fjord, de beste manier om deze route te rijden is van oost naar west; eindigend bij Stegastein, misschien wel het mooiste uitzichtspunt langs alle Nationaal-Toeristische Routes. Aurlandsfjellet Nationaal-Toeristische Route.

Helgelandskysten Nationaal-Toeristische Route (433 kilometer, 346 meter boven NAP, 6 veren)

De langste van alle Nationaal-Toeristische Routes, deze route van 433 kilometer lang leidt je langs de Poolcirkel en neemt je langs de grootste getijdendraaikolk ter wereld, en unieke berg Torghatten en het UNESCO-werelderfgoed de Vega-eilanden. Helgelandskysten Nationaal-Toeristische Route.

Hardanger Nationaal-Toeristische Route (158 kilometer, 275 meter boven NAP, 2 veren)

De regio Hardanger is het gedeelte van Noorwegen wat bekend is van de ansichtkaarten. Fjorden en bergen, cultuurlandschappen en een millennia-oude cultuur. En je kunt er allemaal van genieten vanaf de weg. Hardanger Nationaal-Toeristische Route.

Atlanterhavsvegen (36 kilometer, 30 meter boven NAP, geen veren)

Een van de meest dramatische wegen ter wereld. De Atlantische Weg steekt de monding van een fjord over door over eilandjes en zeerotsen te springen via acht bruggen die dit allemaal met elkaar verbindt. Atlanterhavsvegen.

Hardangervidda Nationaal-Toeristische Route (67 kilometer, 1250 meter boven NAP, geen veren)

Met haar ruim 6000 vierkante kilometer is Hardangervidda de grootste hoogvlakte van Noord-Europa. De hele hoogvlakte is beschermd als een nationaal park, en hier vindt je een rijke fauna en schitterende vergezichten. Hardangervidda Nationaal-Toeristische Route.

Geiranger-Trollstigen Nationaal-Toeristische Route (104 kilometer, 1038 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

De weg Trollstigen zit vol haarspeldbochten en is wereldberoemd, evenals het UNESCO-Werelderfgoed de Geirangerfjord. Deze worden met elkaar verbonden door deze dramatische bergweg, waar je schitterende uitzichten hebt vanaf meerdere bijzondere uitzichtspunten. Geiranger-Trollstigen Nationaal-Toeristische Route.

Ryfylke Nationaal-Toeristische Route (183 kilometer, 972 meter boven NAP, 3 veren, let op in de winter)

Langs fjorden en over bergen, deze weg is er een van contrasten. Nog geen twintig minuten van je startpunt is het pad naar de wereldberoemde Preikestolen (de Preekstoel) route. Ryfylke Nationaal-Toeristische Route.

Gamle Strynefjellsvegen Nationaal-Toeristische Route (27 kilometer, 1139 meter boven NAP, geen veren, let op in de winter)

De oude weg over de bergen van Stryn werd voltooid in 1884. De belangrijkste attractie hier is de weg zelf, en de natuur waar deze in ligt. Gamle Strynefjellsvegen Nationaal-Toeristische Route.

Jæren Nationaal-Toeristische Route (41 kilometer, 35 meter boven NAP, geen veren)

Deze weg in het uiterste zuidwesten van Noorwegen wijkt nogal af van alle andere Nationaal-Toeristische Routes. Dit is een hoofdweg door het vlakke boerenland langs de Noordzeekust, met een wijde horizon, uitzichten over de Noordzee en een landschap wat je bijna nergens anders in Noorwegen vindt. Jæren Nationaal-Toeristische Route.

Download de app

Wil je meer informatie over de Nationaal-Toeristische Routes, welk je kunt gebruiken wanneer je onderweg bent? De Visit Norway app biedt veel informatie, kaarten en contactgegevens voor al onze bestemmingen.

Download het hier
App Store
Google Play

Lees meer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad