BELANGRIJKE INFORMATIE over het coronavirus en de situatie in Noorwegen
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gay couple Dag Terje Solvang and Bent Høie about to go hiking with pride in the mountains in Troms, Northern Norway
Dag Terje Solvang & Bent Høie.
Photo: Marius Dalseg
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Er kan magie ontstaan wanneer je door Noorwegen wandelt, vooral met de groene muts voor vrijgezellen of de nieuwe ’Pride’-muts in regenboogkleuren. Dag Terje Solvang is het hoofd van de Norwegian Trekking Association en is homo. Hij deelt hier zijn flirt- en wandeltips.

’Ik geloof dat de buitenlucht de ideale plek is om te flirten,’ zegt Dag Terje Solvang, secretaris-generaal van de Norwegian Trekking Association (DNT). ’Ik vind het ”duurzaam” om iemand die je leuk vindt te leren kennen in de bergen in plaats van in een bar. Wandeltochten zijn al vaak een mooi alternatief gebleken voor de gebruikelijke datingapps. Je hebt ook een grotere kans om iemand met dezelfde, gezonde interesse te ontmoeten.’

De nieuwe Pride-mutsen in regenboogkleuren van de Trekking Association (’Regnbuelua’ in het Noors) gaan als warme broodjes over de toonbank. Velen willen het vrije en inclusieve karakter van de natuur in de verf zetten. Het hoofddeksel is de opvolger van de bijzonder populaire ’Singlemuts’ (’Singellua’), die heel veel succes had bij vrijgezelle wandelaars. De nieuwe versie van de groene muts heeft trouwens een rode binnenkant, zodat je die snel binnenstebuiten kunt draaien om je status te updaten, mocht je plots de liefde vinden in de bergen.

Dag Terje Solvang
Dag Terje Solvang.
Photo: Monica Langen

Dag Terje is getrouwd met de Noorse Minister van Volksgezondheid, Bent Høie, en is al vele jaren een fervent wandelaar. In zijn ervaring worden homoseksuele koppels overal met de glimlach begroet en worden ze in alle overnachtingsplekken in de bergen goed ontvangen. ’De Noorse bevolking heeft over het algemeen geen probleem met mensen die hun liefde tonen voor iemand van hetzelfde geslacht. Scandinavië staat alom bekend voor zijn liberale mentaliteit en de Pride-muts is een voorbeeld van hoe de Noorse samenleving verder gaat dan onze buurlanden.’

LHBT wandelgroepen

’De Pride-muts zorgt ervoor dat wandelingen door Noorwegen nog spannender worden. Wie met gelijkgestemden van aan de start wil vertrekken, kan altijd meelopen met onafhankelijke toegewijde tourgroepen. Twee van de populairste groepen zijn ’Fjellgruppen’, voor mannen die houden van mannen die houden van bergen, en Lesbian Turlag. Daarnaast organiseert de Norwegian Trekking Association tochten voor iedereen,’ zegt Dag Terje. ’Wandelen en flirten is een snelgroeiende trend in Noorwegen.’ In augustus 2018 organiseerde de vereniging het evenement #helenorgedaterute, wat je kunt vertalen als ’Het hele land is in de buitenlucht aan het daten’. Er werden zelfs enkele grappige regels opgesteld om iemand te versieren tijdens het wandelen: de ’Fjellsjekkeregler’.

’Psychologe Silje-Håvard Bolstad is transgender en zegt het op een leuke manier: ’In de bergen doet het er niet toe wat je geslacht of genderidentiteit is.’ Zelfs onze Koningin Sonja zegt zelf dat je je problemen beneden in de vallei laat, als je alleen maar moet denken waar je je voeten moet zetten,’ zegt Dag Terje.

In elk geval, de Norwegian Trekking Association heeft met meer dan 320.000 leden een brede basis voor alle mogelijke activiteiten, en het aantal jongeren neemt gestaag toe. De jongerenafdeling DNT Ung is zelfs de grootste Noorse jeugdvereniging op de voetbalbond na.

Pride-festivals in de bergen

Een Pride-muts dragen kan dus voor een nieuwe relatie zorgen en je kunt ze ook spotten op de vele Pride-festivals en -evenementen op grote hoogte, zoals de Vinje Pride die elke zomer plaats vindt in Jotunheimen. ’We hebben vandaag de dag op bijna elke kleine plek een Pride-festival, en het is echt geweldig,’ zegt Dag Terje.

Maar wacht even, hoe sexy zijn ze echt, die zweterige bergwandelaars?

’Soms zijn de mensen die je ontmoet een beetje warm en zweterig, maar sportondergoed laat ook goed de lichaamsvormen zien. Het kan je helpen focussen. De vele blokhutten van de Norwegian Trekking Association zijn waarschijnlijk de enige plaatsen waar niemand zijn wenkbrauwen fronst als je in je ondergoed aan het dineren bent,’ lacht Dag Terje.

’In Noorwegen zeggen we vaak dat wandelen in de natuur goed is voor de gezondheid. Iemand vinden om van te houden, dat is ook gezond.’

The gay couple Eystein Opdøl and Jan Håvard Knee are the hosts at Renndølsetra, Innerdalen
The gay couple Eystein Opdøl and Jan Håvard Knee are the hosts at Renndølsetra, Innerdalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

  De 3 beste wandeltips van Dag Terje:

 1. 1. Ten oosten van Stavanger:

  Hunnedalen – Tomannsbu – Støle – Kvitlen – Stavtjørn

  ’Een onvergetelijke tocht in de buurt van onze eigen blokhut. Je vindt er de beschermde Bjerkreim-rivier, ongerepte natuur en historische monumenten.’

 2. 2. Ten zuidwesten van Trondheim:

  Trollheimen

  ’Je wandelt door Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen en Folldalen en ziet het ene pittoreske landschap na het andere. Dit gebied wordt door veel wandelaars als één van de mooiste valleien van Noorwegen beschouwd.’

 3. 3. Troms

  Fiskefjorden – Haakonsbu/Hinnøya

  ’Haakonsbu ligt in het prachtige Johnsheimen, een belangrijk gebied voor buitenactiviteiten op Hinnøya in de provincie Troms.’

De flirtcode in de bergen

1. Sla gerust aan het flirten, ook al ben je niet onervaren. Oefening baart kunst!

2. Laat anderen weten welke route je hebt gekozen en zorg er zo voor dat je elkaar terugziet.

3. Respecteer de kleurcode van de muts Groene muts betekent ’single’, rood betekent ’heeft een relatie’, oranje betekent dat je ’open staat voor nieuwe contacten’, en regenboogkleuren staan voor LHBTIQ+.

4. Als je gestrand raakt door het weer, heb je één dag extra om net die ene speciale persoon te ontmoeten.

5. Neem altijd genoeg tussendoortjes mee die je kunt delen. De weg naar iemands hart gaat vaak door de maag.

6. Luister naar de goede raad van ervaren bergflirters.

7. Breng een kaart en kompas mee om iemand te vragen hoe je die gebruikt.

8. Ga niet alleen op pad, nodig anderen uit mee te komen.

9. Keer op tijd terug en wees niet verlegen iemands telefoonnummer te vragen.

10. Glimlach erop los en vergeet ook niet met flauwe grapjes te lachen.

De flirtcode voor de bergen is een aangepaste versie van de Noorse bergcode.

Profiteer van deze topaanbiedingen

Neem een kijkje bij onze sponsors die er alles aan doen om je een goede reis te bezorgen.

Your Recently Viewed Pages

Terug naar boven